Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
Fuji點解過相咁慢
用緊xt30既巴絲有冇買hand grip/leather case?
想知邊種會比較好用
我都覺 d色太鮮太出 張相好假

完全冇velvia 菲林相既味道

利申:xt30 跟左頂置post既colour setting

有冇巴打分享下點較色
其實係咪我問題,買左枝35.4成日覺得唔就手
慢?
但係我set
iso base 160
iso limit 800
最低快門 1/100
跟住半按快門 佢個自動快門都會變幾百分一 而iso就只會係640或800 所以都係唔知搞錯左啲咩

順便覆埋其他巴打 唔係唔識鐵三角 最多只係唔識用富士機
Dr較左幾多?
果時係咩環境影相?
咁我估你DR set左400?
16-55定10-18好
你講10-24定8-16 定係canon 果枝
泛用性, 雜影一定係 1655
你剩係影星/歐洲果類建築/風景就8-16 / 冇錢就10-24
都係16-55穩陣thx 巴打
但1655真心有d重
不過IQ真係拍得住堆Prime
DR會影響快門

全+1
你用過fuji未?你知唔知DR係影響ISO?
post有講,"iso limit 800 / iso就只會係640或800",正正係DR400既ISO下限
DR設定限制咗ISO變化,係光環境,咁樣仲唔影響快門?

質疑人之前,諗下自己係唔係真係識用先
我影開RAW冇乜點理

so9rry
咁用auto DR係咪冇限制?
Xt3 kit終於跌少少
$千鬆d入手咗支二手18/2餅鏡嚟夾xpro2。
行咗𨍭油麻地佐敦試鏡,
覺得畫面都唔係網上講嘅咁差。🤔

個垃圾APP 我用舊版1秒1張 依家新版連又慢 過又慢
DR,對Raw係有影響,個情況同JPG一樣
開頭我都好似你咁諗,因為我都主影Raw,影Raw係咩DR無所謂,但我係Capture one係面,見到就算係Raw個資料,DR200/400佢都有表示出黎,咁我就諗係唔係有影響,做過測試次後,的確係有影響

做個DR測試比你睇睇,純綷係房影,Crop高光同暗位睇效果(大相就唔up了,純綷係房的書枱),不喜勿屌
X-T3, 35.4, M mode ISO1000 1/15s f2.8, 落腳,沒有任何後期調教
因為要試DR分別,所以set個高ISO,確定唔會因為DR影響到個曝光值

高光位 DR100

高光位 DR400

暗位 DR100

暗位 DR400

睇到個效果,高光同暗位,DR400 個Dynamic Range都會多d,資訊係多d,高光無咁易爆,暗位無咁死
PS: 暗位效果未必咁明顯,但有分別,純綷係測試個環境表達唔到,如果夜間/偏黑 既環境,係會再大的分別
依個西app時快時慢
曲線show機
明哂
$2000垃圾機only,買支鏡都唔止呢個價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞