Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
垃圾fotopro同manfrotto pixi
巴打,請問幾錢入手
同問
遲下分享下兩者使用上嘅差異
打算入XT3 但支kit抵唔抵買?
街拍、影景亦影人 ,齋body 長插35 f2?
邊支多用途啲?
碳灰色XT30已出
source: cam2
fb 問價唔應我
你係咪啱啱出冊啊

不嬲電話唔報價啦

報親都係建議零售價
有呀 你ac叫咩呀?
林夕
兩支光圍都已經唔同級數...好難答你邊支好
我自己睇法影大景就偏向zeiss ,因為已有xf16-55
新手買咗xt-3
早幾日入左支二手16mm f1.4
發覺用手動對焦個時會好嘈
想問下係咪正常
sor之後報左比我
點嘈法?部機定支鏡
我都係xt3 用其他手動鏡無呢個問題
岩岩pm左你
Facebook inbox 有報
我唔係用手動鏡呀 原廠個支16mm F1.4 WR嚟
有D摩打聲咁 用AF-C mode連續對焦都會聲到依隻聲
但我用kit鏡手動對焦又一D聲都冇
我試埋支35 F1.4 手動對焦都會有少少摩打聲 但冇16mm F1.4咁大
唔代表有現貨
碳灰賣緊幾多錢?
咁我唔知了...因為我無用過16.4
二手, 六千
講使用上既樂趣, 富士真係冇得頂

可以咁講, sony功能勁, execution差, 富士功能還好, 但execution又好又順暢

以前用開xt1xt2, 之後用左成年sony都未舞得掂佢個menu, 而家轉返富士, 個menu同果時既xt2唔同左, 但我一拎上手五分鐘就set好曬我想set既野, 亦都冇sony果啲唔google就唔知係咩既item

畫質方面唔洗講a7r3屌打xh1, 但ibis我覺得富士好過sony少少, 可能因為a7r3像素高我先有咁既錯覺?

對焦方面富士輸曬,唔知xt3會唔會好好多

overall富士用得順手啲開心啲, 啲鏡又抵玩啲, 唔係鐘意聞相既都係富士好
巴打我認得你
Welcome back
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞