Fujifilm討論區 (45) GFX 100 Medium or Large Format?

1001 回覆
12 Like 1 Dislike
依家行貨應該六千有找。
肥花果度差唔多依個價 但係studio仲要五位數
上個月為左去旅行而買,帶左35f2,55200同1855,用xt3

55-200:55全開sharp,過100mm收到5.6 都已經夠sharp,sharpness絕對比18-55 好,但比35f2都係差dd,但非恆定大光圈既遠攝變焦黎講非常高質,對焦速度都可以

18-55: 三支入面畫質最屎,收到8 都唔夠sharp

35f2;對焦快畫質最好
Btw 富士DR真係好撚垃圾,高光位完全冇晒detail,iphone影都多過佢,用x raw studio減ev都出唔返出黎,比起以前用nikon 響capture nxd既方便真係差太遠
55200 你買個時幾錢
好想放左支50230 轉 55200
Fever 4680分期
有900 回
前題下,本身Fuji DR對比其他機的確可能差少少,但一定比iPhone好既

影JPG定影RAW,DR100/200/400點運用,JPG的話光暗設定係如何,都好影響個DR

起碼我用咁耐,唔會覺得Fuji 個DR會差到棄機,DR set 200/400,用RAW一樣拉得番高光,JPG機內減高光一樣都出到,唔會差到係垃圾
最弊佢個DR係跟iso遞進呢
Nikon iso 100影到over/ under左,raw較低/高返ev已經出返晒死白位既輪廓,仲可以執埋DR

不過富士鏡群高質、色水又真係特別,唯有繼續用
無計,有比較之下,呢個的確係Fuji 一個先天弱點,只能其他方面去就
不過佢賣點都擺明唔係黑科技機能,Fuji color有愛自然包容
APSC 死症黎
的確係要取捨既
岩岩去肥花度買完部XE3 kit set差完電聽日出街影足一日
岩先出星際試左枝23f1.4,畫質好又好就手
諗緊放唔放左枝35.4
岩岩入左55-200, 聽日遊行順便拎去用
依家出 幾銀呀 ching..
fuji studio 當然係原廠價
點會去同肥花比
35.4買左幾耐
買二手, 3450
二手入,4個月左右啦
諗住放幾錢
見到呢支鏡幾平
50mm f1.1 手動大光圈 而且平同有X-mount
唔洗再加接環
https://kamlan-50mm-f11-mk2-prime-lens.kckb.st/39ce58d8

咁你又有啲咩貢獻呀?
虛心啲啦
碌柒咁得把口
唔好賴apsc
D7200 14.8evs 高過好多full frame
一手扣左coupon都係貴一兩舊水
岩岩買左先知有優惠..不過算啦, 太遲, 起馬支鏡算新淨
呢度可唔可以貼二手放售
係咪有二手區?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞