買電視機換電視機集中討論區(4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
冇保養
有時 水貨 同行貨規格唔同
你自己take risk 有冇蟹貨睇間鋪 好唔好
lg 水貨嘅話 好似都係平勁多
43"會有GX880? 暫時睇得GX800
得GX800
thx 巴打
43 吋嚟講 gx800 應該都係 頂級之列
Pan記made in where?
部ru7100畫面一時窒一時順

係我setting錯咗定係信號問題
Malaysia
啱啱係av 生命買左條yas207, 想問插蘇兩腳是正常?
price.com睇gx800只係五千五
早排部SONY 43X8000D(行Android, 有4K HDR) 壞咗,SONY維修話冇零件整唔到了。
嗰時喺豐澤有買3年額外保,仲話如果到時壞咗整唔到,可以換全新同級款。
睇過咁上下價,差唔多功能,有Sony 43X8000G 同 Samsumg RU7400,
定有其他款推薦?
BTW唔知有冇得加少少換靚啲,Sony 8500G/ Panasonic GX800H
x8500g高x8000g 1級

問豐澤加幾多錢
https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x800g

X8000G慘不忍睹,唔好中伏
想問問 X8500G個Motionflow™ XR 800 (Native 100Hz), 係咪真係等於電腦MOON既100Hz??
等睇x8500g同x9000g
但暫時望spec覺得pan新機吸引啲
我用緊X8500G
你要既話我可以全黑環境下影個背光你睇睇,我個人就覺得同我之前用緊既X8300C冇咩分別,當然又未至於X8000G咁離譜

不過個原生100hz(舊既X8300C都有)同Triluminos Display係冇得呃既,真係睇得出分別

表現同售價反映唔到佢一貫X85系列既水準,所以我會將佢睇成一早就應該係香港繼續賣既X83系列

冇需要成日用到Android tv功能或者裝到其他tv box既真係可以優先考慮Pan, 人地Dolby Vision/HDR10+都比齊你,仆街罪大要55"起先比到佢DV出黎
咁又唔急可以等埋rting先 btw thx bro
諗住用Apple tv 4k睇戲所以想要埋DV
Sony得X9000G係49又有埋DV
不過Pan有DV同DA但好似冇eARC,係用soundbar時有啲影響
如果想出Dolby Vision/Atmos去amp/soundbar係一定要eARC, 由其係Dolby Atmos, 冇eARC係一定唔可以經電視內置NETFLIX出到

仲有要留意罪大個DV解碼係獨有規格黎,唔係部部amp/soundbar/uhd player都食到
佢地冇對應既更新就出唔到
所以打算Apple tv 4k > soundbar > tv
Soundbar睇中sony ht-x8500
慢慢睇埋電視review等裝修埋先入
Dolby vision點樣去soundbar?

我以為電視本身有dolby vision就用咩4k 播放器都可以show 到tim
有兩種接法
一種係一條HDMI過做晒聲畫
一種係用兩條分別做聲同畫,負責畫面果條HDMI由player直上電視

前者係要你部amp/soundbar支援bypass DV signal同埋部player已經更新支援SONY個濕鳩DV規格
後者都要求你部player支援佢個規格,但係就唔使理soundbar/amp by唔by pass到,因為係直接上電視,你個soundbar/amp只係負責條聲
咁又唔急可以等埋rting先 btw thx bro
諗住用Apple tv 4k睇戲所以想要埋DV
Sony得X9000G係49又有埋DV
不過Pan有DV同DA但好似冇eARC,係用soundbar時有啲影響
如果想出Dolby Vision/Atmos去amp/soundbar係一定要eARC, 由其係Dolby Atmos, 冇eARC係一定唔可以經電視內置NETFLIX出到

仲有要留意罪大個DV解碼係獨有規格黎,唔係部部amp/soundbar/uhd player都食到
佢地冇對應既更新就出唔到
Dolby vision點樣去soundbar?

我以為電視本身有dolby vision就用咩4k 播放器都可以show 到tim
有兩種接法
一種係一條HDMI過做晒聲畫經amp/soundbar上電視
一種係用兩條分別做聲同畫,負責畫面果條HDMI由player直上電視

前者係要你部amp/soundbar支援bypass DV signal同埋部player已經更新支援SONY個濕鳩DV規格
後者都要求你部player支援佢個規格,但係就唔使理soundbar/amp by唔by pass到,因為係直接上電視,你個soundbar/amp只係負責條聲
如果49x9000g有airplay就perfect...可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞