買電視機換電視機集中討論區(4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
samsung buds 連過無問題
上黎追完post
決定等pan記2019年款

如果早d上黎爬文,就會買罪大9000或者8500F
同埋借呢度分享下

早幾日***上來幫我裝機
又掛埋牆

到setting時
部電視點都連唔到我屋企個wifi

我就用airport extreme
師傅就話應該係三星電視同apple唔夾,所以唔得

佢就用自己部電話放行動熱點連我部電視,連到。

所以斷定我個router唔得,仲叫我換router,之後就走左。

之後我諗有冇可能呀
而家三星電視都內置apple tv
點會唔夾

所以就自己google,最後俾我搵到答案
原來唔關router事

係wifi名既問題
唔可以有空格

改一改個名就連到

好詳細
我個部ps4 pro同laptop插電視打,但其實無詳細試過任何mode
各有各好 三叔又平 sony又好似靚啲 同埋我又有套sony7.1
擲公字買
-你有用開labtop,又唔知平時既環境有幾多delay既話
可以用呢個方法大概測量下input lag
https://youtu.be/3Xz9Ugd78Vc?t=22

基本上就係用mirror mode,開個online stopwatch,之後用相機影幾個畫面,計返平均個差距

有機會你平時已經用緊~100ms既input lag黎打機都唔奇

- 三叔果部多d內置功能(airplay2 upgrade,有4個hdmi full bandwidth)
sony 果部你覺得靚d,值唔值個差距就自己考慮啦
真係差成3,4千蚊
比你地揀會揀sony定samsung?齋講牌子
代理裝會幫上牆?係咪要原裝架先得?
個電視架佢送埋
幫你度埋位
掛埋上去
自己買原裝架好似都差不多成千蚊
我係自己攪,問朋友借把電鑽,
先度好位,不過要留意牆身入面有冇電線或水喉等等,
活動架冇諗過平了咁多,以前搵人裝$1200蚊左右,
而家$150攪掂,重要比以前穩固,我仲裝佐4部
我自己鍾情Sony
本身想買55”9000F or 9500g
最後因爲價錢差得遠
NU8000 $9340
有Airplay2,Bluetooth remote,原裝掛牆,$1500 惠康coupon

自己覺得屋企唔係幾部電視拍埋一齊睇
無咁有對比
除非係買Oled
咁就靚好多
台灣買到嘅Panasonic GX800/GX750唔知香港幾時會有呢
sony而家非android既電視係咪連個app store都冇埋?
淨係可以用佢內置既app?
A8f邊到買會平啲?今日去AV life睇折晒所有野約16k到,有無更平?
想問下55inch 買x9500g 定 A8F 好
價錢差1千蚊到 🙏🏻
哈哈 建議你開追故模式 睇晒名稱已被使用名巴打果幾個post 應該好詳盡地解答晒你嘅問題
岩岩再係rtings研究左一陣
如果q6fn 同x900f 比 應該點比?
qled有乜好處?
師兄們,想請教50”電視的畫面比例是否會有些少問題。一係買49”或55”?
事緣今日去百老滙有個sales同我咁講,但我一頭霧水。
本來想買Samsung 50" RU7400。
吾該哂。
qled其實係samsung用係marketing既名,係指用左quantum dot+LED 背光既lcd tv
其實rtings都寫左篇野比較三款
https://www.rtings.com/tv/reviews/by-type/qled-vs-oled-vs-led

三叔官方既講法,qled優勢係唔怕燒印同埋100% color volume(dci-p3@1000nit咋)

同埋我會覺得x900f最少應該要用q7fn/q70r黎比較
個問題係邊?
大家一樣16:9,一樣3840x2160?

btw吾你老母
上連登盡量打返正字啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞