買電視機換電視機集中討論區(4)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
依家一定4K啦
你呢部只係internet tv 即低階 smart tv
feature少
唔係android tv可以做到既唔多 keyboard mouse應該唔支援
其實sony tv 嘅規方網站一覽無遺
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/televisions/w660g-w665g-w667g-series#utility_links_pdp_default
師兄最後我係部ls7200開左個hdmi cec功能個arc就正常用到
有冇人download 4k落harddisk睇?唔係好識執靚啲字幕 有冇harddisk推介
用電腦開個smb server 比電視播片
想買65寸電視 但糾結緊買oled 定qled 好
LG C9 /Sony a8f /Samsung q 80
Budget 大概35k
有冇人指點下邊部好
易唔易搞?等我研究下先
串流睇個音質畫質會唔會大分別
呢個價位c9好難輸
你屋企上網嘅mbps
最好有200mb以上 播起上嚟
smb/ upnp呢啲係傳輸方式 點會影響畫質
正如你用手機射條片上電視一樣
有冇人download 4k落harddisk睇?唔係好識執靚啲字幕 有冇harddisk推介
用電腦開個smb server 比電視播片
易唔易搞?等我研究下先
串流睇個音質畫質會唔會大分別
你屋企上網嘅mbps
最好有200mb以上 播起上嚟順一啲
smb/ upnp呢啲係傳輸方式 點會影響畫質
正如你用手機射條片上電視一樣
唔難 我遲啲講多少少
但oled螢幕壽命會不會比qled 比較短?

唔明再問
我再整合一下
電視woled壽命應該唔係大問題,burn in先係(which好睇你使用習慣)
真係非常擔心就唔好揀oled,揀完唔好再去望oled
唔係就會好似我咁,未用壞就換機
好難 跟住好多步驟都跟唔到
剩係Kodi一個App已經搞掂?
定額外要係手機用VLC?
你個教學好似太簡化剩係smb1.0要enable都要google先搞得掂
我將電腦既folder共享之後係電腦用smb搵到
但係電視到選sub 就唔得
你部電視駁咗lan線/連屋企wifi未
vlc唔使手機
只係同手機介面差不多
所以懶得係電視度cap圖
要同一ip address 幾重要我都講留咗
sorry唔夠詳細
呢個我唔記得左
果時我都試過都唔得 同Sony bravia撞

可能更新左得返

你係閂左bravia 開ls7200 cec?
我試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞