沈陣營第二百二十四期 - 關鍵時刻師父卻潛水去了

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
樓市裡面,租金唔會有水份,直接end user嚟,租得起租唔起市場決定咗,通縮邊啲人最著數? 都係持有大量流動資金嘅有錢佬著數,股市樓市有平嘢執,就睇對之後嘅局面信心,有信心嘅咪襯低吸納
記著,天無絕人之路,幾慘嘅嘅都要咁過,呢個先係真正獅子山精神,而唔係hea同淨係識投訴,嗌救命
做人要樂觀,就算乜嘢情況都唔使太緊張嘅,又唔係戰爭,窮則變變則通之嘛

就算你走唔到佬,咪面對,無甚大不了嘅事,都未發生自己嚇死自己

走佬只係選項,唔代表一定係最佳選擇
不能同意更多
好多香港人嬌生慣養,係時候受苦,人唔磨練就唔會成長,將挫折當初祝福先係正確。可能咁講有啲離地,但我一向係咁做人
記著,天無絕人之路,幾慘嘅嘅都要咁過,呢個先係真正獅子山精神,而唔係hea同淨係識投訴,嗌救命
不能同意更多
好多香港人嬌生慣養,係時候受苦,人唔磨練就唔會成長,將挫折當做祝福先係正確。可能咁講有啲離地,但我一向係咁做人
走唔到佬,打工嘅望上面走晒,咁又你可能坐咗上去,凡事兩面睇嘅

通縮嘅話咪仲好,一蚊雞重現江湖,廿蚊個早餐,我賬面唔見千零萬又如何,咪一樣

最緊要自己留一手

何況唔知往後情況會點,香港有乜嘢改變都唔使太悲觀,最緊要自己適應形勢
好多人講走佬人講佢講,潮流咁,其實要計成本,唔係走佬之後任何問題解決,你reset咗以前嘅嘢重頭嚟過,冇錢嘅話冇人冇物要決心毅力,喺外國一樣面對工作、生活壓力、中年失業、寂寞、無法融入當地社會等等等嘅問題

如果係退休就唔同,選擇生活成本低,醫療較好及社會較安全就得
最緊要有工開,有錢剩,走位既野就醒目少少
不過今次唔同,上面既人走哂都好,強國人會replace返啲高位。
點都好,第一保住條命,第二保住份工,其他野都仲有彎轉
香港只會被佔領,支鬼同美帝開片咪仲好,打巢街坊軍,到時聯合國維和部隊接管香港
正所謂美軍來了我帶路
徵咩嘢兵? 共匪點會比鎗你? 開玩笑,佢驚你有先啱
會掉轉槍頭對共匪
\|/
\|/
唔拎槍指住你去做人肉炸彈都偷笑啦
無錢去邊其實都一鳩樣
自身係香港撈唔掂, 唔代表係其他地方即刻撈得掂
心態處事怨天尤人去到邊都無咩改變
退休走佬就話姐

未夠錢走去到其實又係面對同樣問題,稅又貴,生活圈子冇左,去到異地朋友又冇,有d仲話要去保加利亞西葡 連當地語言都唔識講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞