沈陣營第二百二十四期 - 關鍵時刻師父卻潛水去了

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
一不離二, 二不離三
會唔會兩個月內會有大變動, 全世界未來至少十年一個180度轉向
師父年頭好勞氣, 今日回望
一露一戴國家好多排華,原因支鬼做生意只又佢賺晒人哋冇得執,我估遲早火燒連環船
7500億美元國防授權法草案 增購F35針對中國威脅
05月24日(五) 09:00

美國參議院軍事委員會周四(23日)公布總值7500億美元(約5.8萬億港元)的年度國防授權法草案,特別提及中國威脅美國的軍事優勢,將授權美軍購買94架F35隱形戰機,及令美國核武器庫現代化。

軍事委員會指出:「我們的軍事優勢已被侵蝕,並受到來自中國和俄羅斯等戰略競爭對手的新威脅。」草案提及中國的「一帶一路」項目,形容為國際貸款計劃;又要求建立一份與中國軍方有聯繫的中國機構與企業名單,來篩選學生和研究員簽證申請。

草案將批准國防部向洛歇馬丁採購F35戰機及增添一批F15X戰機;以應付機隊日益老化問題。此外,草案規定若土耳其購買俄製導彈系統,華府將終止與土耳其的F35戰機合產計劃。

草案也授權組建太空軍,並禁止國防部將駐韓美軍人數縮減至2.85萬以下。由民主黨控制的眾議院軍事委員會,下月將發表另一份國防授權法草案,屆時兩院將一併討論,達成共識再表決通過。

另據草案摘要,美國國會支持加強美國與台灣的國防關係。參議院軍事委員會指出,中國大陸與俄羅斯是美國長期的核心挑戰,為加強抵禦外國干涉,需強化與全球盟邦的夥伴關係,包括確保晶片及其他先進電子產品的可靠供應鏈等。
-----
快將成國策了
今晚師父不再低調
美國就算賺到盡都吊著人條命,支鬼連人地條命都拎埋
應該跟住嚟嘅數字變差

美股好核突
咁聯想仲算唔算係中國公司 佢哋搬竇有冇問 cfu
仆街,404, 拆新聞支國最快
冇cap圖𠻹, 呢個支國境內網站嚟,廢事內部啲愛支傻鳩睇到聯想都搬,刪除新聞
唔怕,CNBC 先係個 source,啲大陸網都係引用返 CNBC 姐

https://finance.yahoo.com/video/lenovo-well-prepared-increase-us-024604087.html
估啫,錯唔奇,可能冇事,最緊要控制注碼同評估自己承受到幾大風險,呢個自己可以做到嘅
呢個倒掛就真仆街
師父\|/
呢幾日發生既事真係精撚彩。睇黎香港都劫數難逃

我有個老死做美資公司,佢話,已經部署緊搬竇,一個二個高層密密飛新加坡,可能香港office只會留返幾十個二打六響度。然後高層人員出差中國包括香港,全部要向總公司申請然後等批。

唔知堅定流,我等食花生。

對於老共,我既評語係,時日曷喪,予及汝皆亡。
又,事後睇返我返工嗰邊發生既事既sequence, 我懷疑我大老板一早就知送中呢單野係咩事。詳情就不便透露,但幾個月後呢單野睇怕都會上財經版頭條。

我只能夠講,股市好樓市好,後市既expectation好差,大家睇路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞