沈陣營第二百二十四期 - 關鍵時刻師父卻潛水去了

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
可能我眼殘
見上面d圖似係要登入左先見到個優惠
我再搵搵cs搞搞佢
唔做伸手黨

麻煩哂
共匪早啲冧檔好過,本人香港出世,都幾十年人第一次見到有外國政府政治庇護香港人,先唔評論誰對誰錯,可見支共港共呢幾年社會形勢被人感覺急速惡化,自絕於國際社會主流,呢次算係標誌性事件

沈判經文選讀
正當師父放聖假,大巿沈判之際,
各位請深思師父對你的慈恩和溺愛,
反省如何意識到師父恆久的臨在。

我們重溫
創沈記 7:6 (Genesis 7 : 6),
誠心同聲頌讀。

股民和師父同船

當快要沈判的時候,股民整理自己的倉。
帶同妻兒父母,都進入方舟,躲避沈判。
其時,潔淨的股票和不潔淨的股票,
科技股和地上一切的窩輪權證,
都是一對一對的,有渣有沽,
到師父那方舟內,
和慈愛的師父同船了。

過了七天,大巿的沈判來到了。
股民的倉在震動,
在五月廿四日那一天,
大市的指數都崩盤了,
天價的樓價也跌至深處,
四十晝夜的大沈判來到地上。

這是師父的話,沈門。

-----
創沈記 7:6 (Genesis 7:6)

Halle Louie!!!
絕對唔介意攬炒, 事已至此
不能力抗, 何不共滅
一路以嚟外國政府看在眼裡不過唔做嘢姐,今日收得做難民,即係已經認可咗香港已經變成不一個非安全非法治地方,外國走資遲早嘅事,一冧應該冧得好快

記得樓王話諗過去臺灣投資,尤其如果大陸真係攻臺,依一刻睇風向轉咗,移民臺灣其實都真係有得諗
麵神出post,聽日係咪有方向了?
所以我從來唔介意身家縮水之類,錢嘅嘢過眼雲煙,都叫做享受過,亦有唔走佬最壞打算,一把年紀食得幾多著得幾多? 樂於見到共匪摺埋
唔夠力做反抽嘅,唔好咁快睇好住,跟師傅啦
資金未必,主要有冇水搵,只係變成新加坡模式令我反感
未點享受過不過唔介意攬炒
身家縮水又如何 果少少錢係香港只係餓你唔死又永無發達
而且後生輸好過老先黎輸
蘇聯東歐共產陣營上世紀喺64之後18個月全面倒台,或者好快又另一個局面唔定,照我估計共匪內部唔穩機會大,今時今日邊有人信馬列毛?個個都知嘅事,共匪全部都係錢同權嘅結合,檔嘢搵唔到食必然有人想反檯
How Australia led the US in its global war against Huawei

Canberra: In early 2018, in a complex of low-rise buildings in the Australian capital, a team of government hackers was engaging in a destructive digital war game.

The operatives – agents of the Australian Signals Directorate, the nation's top-secret eavesdropping agency – had been given a challenge.

https://www.smh.com.au/world/asia/how-australia-led-the-us-in-its-global-war-against-huawei-20190522-p51pv8.html
澳洲的確係第一個轉軚,佢最早 ban 所羅門群島嘅華為海底電纜計劃,然後先醒覺發現中共嘅滲透有幾嚴重
陸客一直來卻無法「發大財」,尼泊爾為何全面禁止微信、支付寶?

https://www.thenewslens.com/article/119558?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily_newsltter

成個國家的版本,帶自己食物去麥當勞涼住冷氣開餐。重要問埋麥當勞拎餐紙同茄汁。
268開始儲call可以嗎?
嚴守止蝕,分注慢入,係可以搏吓,係驚佢俾侵侵撚到
systemic collapse 變2019 crisis姐
不過如果咁佢都要收皮
黃國英:掌握市場時機定輸贏
05月24日(五) 00:15

由於近期股份兩極化發展現象明顯,所以自己比較傾向好淡並行的策略,盡量死守一個核心組合,而以期指期權作為對沖工具,避開市場風險,靠選股能力去決勝負。

本來所選的股票中,只是中資科網股慘成重災區,亦一早有心理準備,如一切照原定計劃,好倉淡倉買定離手,對沖效果會相當好,而事實上兩三日前亦的確如是,可惜跟車太貼,部署終被打亂。

執行之所以難,因為淡倉其實不應該久留,去到某水平總要解除對沖,過分保護,是不會爭取到超額回報,捱得打絕對是十分重要。不妨看看標榜防守的基金,通常只會落得攻不銳守不穩的下場。

最近兩日失去節奏,因為無論美股、日股以至港股,個別股票走勢所展現的氣氛,絕對比指數為佳。美股周三晚雲計算股繼續受追捧,周四早上自己所揀的日股亦升多跌少,甚至港股周三亦無厘頭一度由香港交易所(00388)帶動反撲。

正路判斷是快要見底,可是殺出華為及高通(Qualcomm)事件,令到中資科網股的拋壓遠比預期大,解除對沖之後,這一段便惟有捱打,無謂去冒一錯再錯的風險。

短兵相接,往往可能行動只是早了一兩日,成績便差天共地,不過打職業的要求自然較高。對沖基金之所以難贏大錢,便是掌握市場時機的功夫實在非常之難。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士,基金持有港交所)
(本欄每周逢一、三、五刊出)
─ ─ ─ ─ ─ ─
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞