沈陣營第二百二十四期 - 關鍵時刻師父卻潛水去了

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
邊有人知邊喥係底? 係就發咗九年,可能26000係底,可能12000係底

月供冇關係嘅,定期投入嘅資金以5年10年計,假設呢1刻開始供向下跌,供到12000點大市開始重新起動,用咗2年咁計

,再用3年12000點供到去返35000點,同等到12000點去供到35000點,只係等咗2年冇供,冇著數過嘅

同意股榮講法,月供幾時邊點開始冇乜所謂,重點係幾時停,十年以上月供嘅話,必然會穿過牛熊甚至股災,只要股市總體係向上,月供就可以用時間拉均成本而贏錢

揀啱股票供重要過乜嘢時間月供,定期咁供長時間以股市總體大多數向上唔會輸
揀啱股可以用本多終勝大法,唔洗揀中股王既!唔好揀垃圾老千股黎長揸就得!
淡風好行
大學畢業嗰年玩左股票無耐就海嘯了
冇錯 我個倉由27000去到32000,再落去24000,再上30000,到目前27000, 雖然我唔係月供,但分注買入到目前為止都係贏嘅,2年未夠經歷高高低低
屌,有乜奇,師父係咁撚鳩柒嫁啦,著住件加沙扮唐僧咪仲柒?
安子兄點解可以咁勁?真係師父語錄黎,隨時都可以搵翻啲古文出黎
根據今日贏國新聞,共匪已經開咗個「就業工作領導小組」,即係話佢哋已經知道嚟緊嘅失業問題嚴重,同時呢次唔係雜種做領導,之前乜組物組都係佢做阿頭,胡春華以贏國派系講法係團派,即係胡撚塗、溫影帝派系,呢喥有2個可能

1. 雜種驚孭鑊,推比第二個做
2. 其他勢力接掌危機處理,開始架空習種
3. 純粹巧合

二師兄最後係咪頂住無止蝕
美帝再度出拳,通過法案,對付南海支共

1. 似啲啦,習總當初過到會做得皇帝,就即係確實掌握咗實權,不過身邊全部都係 on9 仔,所以先有今日

俾胡春華做,一方面佢有人脈,另一方面你話齋衰咗唔駛孭鑊,掂咗嘅就係明君用人為才
師父金石良言
師父放假啲灰犀牛黑天鵝無皇管出哂黎
屌, 今晚金仲唔見到支陽燭
師父
TBC呢隻ETD升到25.76, 票面25蚊美金
唔識, 代表咩
SPAB呢隻債券ETF都升。美股有冇十連跌?
【實戰理論】山雨欲來風滿樓(沈振盈)(MAY 24)

近期股市走勢混亂、消息混亂,人為因素影響大,大戶上下其手,經驗不足的投資者,根本就不宜入場。政治市及消息市就是這樣,不能盡信市場傳聞,也不要對媒體的報導「真心」相信。筆者一直強調,中美貿易談判很像1992年的中英談判,不會一下子就可以達成共識,而股市則會受不同的真假消息所左右。太簡單地相信相關報導,跟車太貼的話,就很容易中伏。此刻縮注、保守其實是正確的,貪心撈底容易沒頂。

更甚者,就是市場大部分評論,都只以中美貿易戰,作為分析股市升跌的主要因素,而忽略了跌市的重點。此刻正是「山雨欲來風滿樓」,外圍市場正是風雨飄搖,危機四伏。美元強勢已不可擋,美匯指數正在試衝94大關,全球新興市場正面對走資的衝擊,情況可能較97亞洲金融風暴更凶險。然而,市場的警覺性仍然不足,看看大部分新興市場的匯價、債息,再比較一下美債及金價的走勢,有經驗的投資者,自然會感到不安。

現在的重點是,美國加息及收水是既定的事實,資金只會是越抽越緊,何來大升的動力?美元強勢加速了資金回流入美國,更觸發到全球走資的衝擊。客觀環境實對港股極度不利。

------
一年前文章仍然貼題
無十連
一路睇住老美肚瀉,唔會聽日就大沈判賀師父回歸
傳文翠珊或明天宣布辭職 鎊匯殘見1.2606
05月23日(四) 15:38

外媒報道,英國首相文翠珊周五主持完內閣會議後,將會宣布辭職。

英鎊兌美元一度瀉至1.2606,跌穿今年初低位1.2613,最新報1.2615。

英國10年期國債收益率回落至3月29日以來新低,報0.991厘。

------
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞