點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
咁又唔好咁講消防
部門既冷漠唔等於消防同事一樣濕鳩
其實好多消防前線都好體諒救護
因為佢地做過先譴急救就知 所謂既急好多時都係流料 明白我地忙 好多都主動幫手拎下野抬下樓梯咁 當然你話係做下戲就冇野好講
尊重 但覺得班man 全部無春袋

輪更輪到無覺訓 食飯又無時間食 連自己身體都未照顧好去照顧其他人身體?
唔反鳩消防處枱?
雖然有一句說話永遠無錯 比人炒左邊個養我
但你地做既野關人地條命事 爭氣啲 爭取應有既待遇
收皮啦
咪又係為份人工
你地唔做救護仲可以做咩搵到二皮
你咁講,人地唔使咁辛苦做救護員
求其一個force ge散仔而家都兩皮起薪啦
有幾多個考救護果陣無報埋其他散仔
你問下如果得返13-15k仲會唔會做
收皮啦
話自己窮,無用,搵唔到其他工有20k up咪得囉
係要企係道德高地

巴打加油 支持救護變獨立部門
白車佬咁小氣,抵成世比消防英雄食住。
你聽返黎? 唔好撚玩啦 我親身經歷呀
永遠橋埋隻手係後面真係人唔笑狗都吠
爆門一定要消防爆 點樣企係後面呀?
唔好撚引我笑啦
打風呀麻 係呀一次山竹俾人影到囉
平時果d呢? 你有冇份去呀 有冇去過呀?
我敢講平時落雨鋸樹case 9成警察都係得個睇字
冇人講到消防係聖人 不過唔會做完要攞光環囉
係你唔撚知係到扮知姐
老實講其實警察冇錯嫁 去鋸樹警察係負責指揮交通
不過鋸左落黎 幫手執少少都得掛
爆左門叫消防入先 ? 我親耳聽住 唔使駁我任何野 門係我負責爆既
大佬我地唔似你地受專業訓練去制服市民
警察有盾我地乜都冇 警察唔入先
如果你講聽 就可以收收皮先
笑撚左 講你就最撚叻
係份使命感呀
今年grad,讀埋個master就狗衝
唔通最難考咩
除左柳記 最易就係警犬
有手有腳就請 一個二個驗身唔驗腦
不過易入唔代表易撈
唔醒目柒下柒下入去撈咪有排受

你求其搵個問下
如果有得做消防海關入境 仲會唔會做狗
一教訓天光 有既 離島 同某d退休局囉
米埔救護都係訓天光嫁
救護係辛苦 係返工個更辛苦
老老實實 返3放2 係好辛苦
我明白救護想屌係好正常 冇人話救護唔辛苦
救護絕對係最值得尊重
消防係去車辛苦 行外人 成日問有冇入過火場
守忙局就知 多數都會答今日未
因為實際唔係行外人所講既依家香港有幾可大火
同埋你想像唔到 要你跑喉 長程供水 開完檔仲要咩ba入去有幾辛苦 行內經常講
辛苦果陣冇一份工辛苦過呢行
舒服果陣冇一份工舒服過呢行
就算消防辛苦果陣點辛苦 我依然覺得救護係值得尊重 每轉車都係幫人救人
岩呀
多得你呢d垃圾市民咪變左份垃圾工
支那狗死返大陸啦屌你老母
其實你都係講事實 不過事實係難聽D
所以咁多人屌你 唔洗介意
希望你有事快啲死無人救你
Same here
其實幾鐘意份工 轉個心態
幾好玩 早更有時食下花生 濫用咪當優質call
係返夜更最辛苦
後生仔發燒肚痛 行得走得都要call都算
做dba猜返有心跳果下幾開心 盡左自己力
但都知佢通常命不久矣
份工本身無問題
係部門制度有問題
係都要分化消防同救護
成日都驚救護發大 拎走消防資源
所以直人數都要比消防少
唔多熟GO 好似人規定救護人數一定要少過消防
無計啦 自己唔係親生仔

最頂唔順係查房 大龍鳳 攞埋假期同你做戲 仲要ot 十幾個鐘無錢
笑撚左 你知唔知有幾多救護連gcs都唔識計 亂咁計分 交case又交得差 唔好過份推崇
有d 局長、叫佢訂多少少貨都唔肯、話唔可以同上年度訂既貨數量有相差
少少責任都唔夠膽食⋯
一心諗住自己在位期間無事無幹升官發財
係做你轉廢call先咁輕鬆姐
考ao啦 用你既使命感去改變呢個部門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞