點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
萬能紅墊。每轉都換
唔追po 都要覆咗呢啲人先

係有宿舍係有跳point 係起薪點高過average

但係咪就等於所有不合理的待遇都可以合理化?

幾時錢可以合理化咗啲離哂大譜嘅欺壓?
人工包嫁 呢句真係好難聽

樓主意思係而家制度有缺陷,而上頭又忽略呢班前線,喺高地嘆世界呀,制度人為都有問題呀

唔好鬥慘喇
成個社會好慘嫁喇
成日叫人唔啱做就轉工嗰啲
其實可以直接出返去

咁辛苦咁唔合理
都只係上嚟呻下
無好似啲廢人咁走囉轉工囉
咪就係想堅持落去

一味葡萄人地人工高
一見到錢,就萬能咁,乜狗屎垃圾都理應做
喂大佬,而家成件事係唔合理呀
即使100萬人工,都唔會將成十個鐘一餐飯合理化呀

呢啲唔係人工包嫁,係成個制度配給人手有問題呀

其實班人有無打過工嫁?

成副老闆格出咗嚟
respect
多謝你
將來既路係點?無人知
但呢一刻好多謝你地體諒我地
我相信好多伙記手足都會見到呢個post
真的 好多謝你地
救護 消防 定警察 辛苦根本唔洗講
睇下邊個位邊個係永遠只有人地轉入去
但永無轉去人地部門就知
送院後
只能停留醫院15分鐘
15分鐘包括
將病人轉交醫生護士 (俗稱交更)
向佢地簡單講述發生咩事.過程係點 宜家既情況.維生指數等等
另外要簽文件野
補充用過既裝備
執返整齊部救護車
等等
以上既野要15分鐘來完成
做完以上既野.時間都所剩無幾
公立醫院洗手間得兩格馬桶.兩格尿兜
有時都唔等得要上返救護車走人
然後好快又中下一轉召喚
真心多謝你哋付出
我哋呢啲普通市民即係可以屌鳩政府
前線人員真係好大壓力
收啦消防
每年睇年報fr call多左以為自己忙左
幾多fr call照開但唔叫消防去 係度刷數 , 頂更都計call

仲可以 困lift 工業意外夾斷手都唔叫消防黎
細個天真,真係諗住救急扶危,搶救瀕死嘅人
會既 不過可能1日1轉都冇
師兄客氣啦。我以前都係救護員。我當然明白,垃圾call真係當係留力,唔洗同佢地認真,留番啲力去做真正 E case啦,果啲先係值得認真同用力嘅地方,上面救護官就算吧啦,睇到扮睇唔到,下面只有自己調節,呢一行真係好有意義,只係個制度西,搞到咁差
白車佬又打飛機
其實要怨既應該怨消防處
佢俾唔足資源你 如果要一個部門改革基本上無可能
因為部門編制 救護車永遠次一等 佢咁多個總區你只係其中一個 消防官要上位 一定係fight for消防 諗乜都for消防
唯一可以改革只可以靠 社會輿論 / 爆鍋

其實講到幾辛苦真係無人理你 因為事不關己 己不勞心 有人會同情你 但唔會有人幫到你 d人會同你講轉行囉

其實要講既根本就要指責消防處 因為佢冇為過市民著想 你救護站都長期吉既 冇車係入邊 下下要過區做野 夜晚要馬安山入元朗做call 屯門出九龍係味忽撚左?我屋企人等你救 你話果區冇車? 你唔請人?救火就有人救 但市民死十個你當五傷?咁樣管理?

或者都有方法幫到
打甩唔幫醫管局做轉院
老人院立例24小時 有專人送院先發牌
救護車收錢 呢個有難度 但的確係好方法
上世做錯事今世先做救護員,上兩世都做錯事就守九龍區
平生最尊敬既紀律部隊就係救護員!!
做好笑啲官每年查房!

年年問有咩想問。好啦!咁緊係問食飯問題,佢地嘅答案一定係有SSU幫手呀,會加車呀,會起新嘅救護站呀,全部都係唔可以即刻解決個問題,好似加車同新救護站什至要幾年後先出現

咁你年年都比返依啲答案,真係想知啲官每一年返工係做緊啲咩!

我當啲官會答我「唔可以一時三刻就解決到食飯問題嘅!」

咁你地依十幾年做過啲咩?如果做到嘅,我地點會年年查房都問同一個問題?
你計西貢同大赤沙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞