點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
腰一傷手尾好長 唔好睇小呢點
同埋你屋企人應該仲係隨員
到佢做主管 司機就會明
樓主加油
小弟都好敬重救護員,辛苦嗮

喺街見倒啲車讓路俾救護車嗰吓真係好感動,雖然可能都係濫用call...
警察就收撚皮啦
乜case都唔開 平日蝦蝦霸霸就叻
只想同你哋講聲多謝,救護人員真係好值得尊敬
因為你見既都係d唔撚緊急既人用緊救護服務呀
本身可以係局休息下/要處理局務 依家去車笑下 同個所謂傷病者賣下笑吹下水都唔撚俾DLLM
咁好做考入黎
有能力讀medic嘅又點會去做紀律部隊
可唔可以講下點解考到入境又唔轉呢?
我都唔知
其實你地好多人都話滿足 成功感 真心鍾意份工可以COVER到份工既辛苦
我諗係因為你地唔係做救護
可能你地會覺得呢份工辛苦得黎救到人幫到人好有意義
但我想講既係 頭2/3年的確係覺得好開心幫到人
就算係濫用既call都會覺得都係幫人姐
但慢慢你見住call越做越多 濫用比例越來越高
大部份既patient其實都只係當你係架免費的士
明明行得走得都要我地由唐6/唐7樓抬佢落樓
但連唔該都冇聲 上左車連檢查都未做就問"做咩仲唔開車"
開左車又問"點解咁耐都未到" "仲有幾耐先到"
你個心就會諗我點解要咁辛苦 冒住條腰都比埋你既情況做呢D野幫呢D patient
同埋最大最大問題係因為部門對我地真心好差
有咩投訴 一定假設左一定係你有問題 之後就會審犯咁審你
感覺上就係好似如果佢可以令到你成功比人投訴 佢就會有獎咁
仲有就係一間局連最基本既裝備 "口罩"冇貨都唔可以即時有貨比我地
連口罩都要慳住用 或者自備既時候
你就知呢個部門得啖笑
條腰一傷永遠好唔返,傷咗兩年幾,以為自己好返,點知郁兩郁又痛
一把年幼的聲音說著:「多謝你呀 救護員哥哥」
勝過一切
使命 能力愈大責任愈大
最撚記得試過揸車俾人硬cut搞到我dup brake
1823完有條交通警犬問我告唔告佢?定口頭警告下就算?
話告就要你燒碟,又要嘥時間去錄口供,根本個投訴制度已經唔update,再加上班懶閪唔願做
救護真心辛苦,自己覺得值得高過其他紀律部隊
揸車負法律責任個位可唔可以講多d?想知其實有冇咩guidelines/出左事係單disciplinary/criminal
冇口罩真係好on9
隔離燒房成日有新玩具,我地用到口罩都冇貨
上期冇消毒藥水,今期冇口罩,你估下一期冇咩
返夜真係好攰呀
BVM都可以無貨啦
On99
其實救護係幾偉大

對住啲核突嘢又要多工時輪姦
起薪先多得個幾千蚊
讀個專業科都22-24k ,返5日定時定候
拎番舊BVM出黎叫你用
但係飛碟冇貨
其實係香港太多低質人濫用服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞