點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
其實唔好做 去做海關 入境仲好
打工都係為錢 咁辛苦做咩
三個範疇嘅嘢嚟
呢份工
一半比上面玩死
一半比市民玩死
https://www.facebook.com/100most/videos/1837016533065061/UzpfSTEyMzczNjQzMTg6MTAyMTM3Mjg3NjQzNTM1MDA/
想知既自己check入去睇毛記既前救護員點講啦
咁你應該好好檢討下你自己點解考唔到
廁所就去到醫院交收完病人都有D時間去既
但飯就好多時無得食
因為根本返唔到局
好多時醫院一走又中
所以好多人都唔報飯 叫外賣去醫院偷少少時間係架車到食
Btw 真係有需要用救護服務嘅case 你又呻好危險好烏糟核突
冇需要用嘅又話人濫用 撲熄你嘅雄心壯志
其實你想點樣
加油,辛苦但係值得既,唯有咁同自己講
加油 最尊敬你地同消防
D 救護官真係⋯可能有好既⋯但眼見大部分都⋯
無咩前線經驗就做指揮,係冷氣房度睇文件捉錯處,又唔知實際情況可以有幾千變萬化
揸架RRV 又可以揀call 做,半夜就選擇唔出動
有起事上黎又唔幫前線,未審先假定你做錯先
(大佬呀,法官都先假定被告無罪先會開審啦)
又不停製造埋d 白色恐怖,驚死你前線壓力仲未夠大咁

人地消防官一粒兩粒起碼都要跟前線做野,要make decision ,要食責任,唔係救護官咁,跟車可以唔落手,又可以唔食責任,報告同make decision 都交卑d 柴做

護士長都要由前線做起累積經驗啦,救護既職系同架構真係好有問題,盲跟消防嗰套黎管理,係消防度適用並不等如救護都啱用,始終大家既工種跟本唔一樣
做警犬囉,廢柴
巴打辛苦你喇

因為唔想做黑警 無錯唔做救護做入境海關一樣得 但諗真啲最後未又係會打壓人民 我寧願做救人個個好過打壓人

自己有機會下年都會考救護 無錯我知好撚柒鳩辛苦 但我對得住自己 始終總要有人做 可能我就係咁戇鳩
有朋友做咗六年
都聽佢呻好辛苦好攰
已經練到極速就食完個飯
不過佢話最辛苦係返夜揸救護車
又眼瞓又要死頂揸車
又要記晒啲路線用最快速度去到醫院
如果拍着個衰主管就仲慘
已經好攰仲要郁啲就俾人屌
最後佢都係頂唔順 半年前就轉咗第二份政府工
話雖然少啲錢但佢寧願舒服啲

真心好佩服堅持做落去嘅人
但就算好似個朋友咁頂唔順冇做
佢地都曾經救過好多條命
都係好值得尊敬
真心覺得你地好慘
一日under 消防處
一日都冇運行
唯一出路
獨立職系
同消防處脫黎關系

不過睇咗好多講救護的post
好多人就會屌 消防點點點
我想講你地應該屌消防處
而唔係屌消防員 (利申普通市民)
因為成日睇到話消防資源大細超
講到尾都係班消防官隻手遮天
你地有啲咩事應該向傳媒公開
又或者叫你地工會強硬反映
最後
希望你振作
真係頂唔順
又有能力就轉工啦
呢啲閪工都唔係人做
仲要under個閪部門
自求多福啦
邏輯上無錯wo, 有幾危險,有幾污糟,又幾咁核突,話之你濫用都好,著得套制服我地都頂硬上,你幾時聽過有救護員會因為以上原因可以選擇唔做收隊?但我地都係人,係有感覺,係親身去感受返黎,呻都係發泄情感既途徑黎
真心係部門問題黎.
講人工睇齊.其實早係十幾年前就應該睇齊...
果陣消防搞罷工果期,黑警拉埋消防處班OFFICER人工睇齊
掉低下面細果班,所以搞到依家一直都未有睇齊呢個機會
而且消防係咁多個紀律部隊部門之中工時最長
你話就話同其他部隊人工一樣..計番時薪咪又係最少
返工見平時d 救護員做嘢好撚慢 明明個病人急住送走
不過老實講香港都有好多工hea 過救護員 但辛苦過同人工低重多
謝謝你!
因為我真係想幫有需要既人 但唔想幫d 肚痛頭暈流鼻血人士
移民局仲要出班一兩年就Ag 兩柴 袋兩柴人工 救護man 出班一兩年仲係point 6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞