點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
唔係為理想就走啦

兩皮幾野既工阿豬阿狗都搵到

求撚其啦
因為多假放
樓主加油 我既志願都係要做救護員
Btw穿左耳考唔考到
諗緊畢業做唔做救護
呢個post真係同格離個護士post相映成趣

護士既stereotype: 雞,為錢,呃光環
救護: 偉大,英雄,不計付出只求救人

護士出po呻下就過千負皮,well paid
救護出po就正皮,大量鼓勵
白車佬好慘架!
不過呢類post最後都會變成警察,救護圍屌消防
查房即係啲大sir黎巡視,睇下間局啲環境裝備同屬員,聽落好似好平常但其實極on9,通常啲局長就會要求啲手足由上到下執乾淨間局,連訓房即係休息室都要換全訓床單,又要休班同事返黎幫手打掃清潔,連救護車都要一塵不染,但唔好忘記佢地仲執勤緊,之後大sir到咗就要啲人集隊/示範救人,之後就指指點點,明明班撚樣十幾年冇救過人都可以鬧你唔專業,之後就開始捉錯處,上至屬員制服唔夠直,下至啲鞋唔夠乾淨都可以屌一餐,唔好忘記佢係當緊更係會去車,會抬人踩到血,所以查房係勞民傷財同好擾民
聽落好大的官威
呢個傳統係港英時代用黎比鬼佬 施官威用
到今時今日紀律部隊除左消防處之外 其他部門已經廢止左查房呢樣野
但唔知點解消防處仲要保留
老實講救護員都辛苦同偉大
但係消防真係有性命危險,每次出車救火都有機會無命
果種壓力都唔講得笑
辛苦resign囉
冇左你一個唔會影響
唔好過沒消費救護員啦
可以借d易唔救支那人
見你由2017年3月出post講到2019年5月
應該都confirm 左,代表考之前都知辛苦
做左兩年體驗理
辛苦就走啦,開post 呻d咩?
加油!

得番消防處係咁?
咁啲官都幾撚仆街喎
因為我唔係呻工作量大
救護工作量大 係人都會知 就算行外人都會知
而我係呻救護的待遇
如果部門有改善 得益一定係市民
讓救護車幫到真正有需要的人

或許至今未使用過救護服務
但!唔等於你唔需要
其實如果無使命感,做救護員真係好辛苦
十轉有八轉都係廢老call,飯又食唔到
如果只係想搵三餐,真係建議你轉工
啲官冇料但又要擺款嘛
啲工會冇say定廢定擦鞋會黎
所有紀律部隊得番消防處有真係好仆街
加上睇完上面啲知情人士講查房情況
真心想同啲狗官講
屌你老母
其實外國好多都係揸救護車個個真係淨揸車
再唔係好似黑警咁必要時揸車個個先會落車幫手
點解香港唔可以做?
咁樣可以令你地更有精神專注急救工作
跟住血糖紙又冇貨

再跟住手套又冇貨
個個話呻辛苦就咪撚做
喂大佬 救護車苦況你唔體諒 算
依家你同我都有交稅(廢青除外) d錢大部分用左黎服務濫用既人呀
想呻下 希望部門改善下 就話咪撚做咪撚做個個唔做 真正需要救既人等你地咁口響既救囉
Respect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞