點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
仲話人偷玩你意思,第二句同第三四句咁矛盾都講得出
應該起薪要3皮
因為你地升兩柴快,6 7年就有機會升
消防廿年都未排到

你地升柴升得快,令到排宿舍更快,比同期消防起碼快幾年
其實救護都咪即係有急救知識既跟車,出面跟車仲辛苦又冇救護咁好福利
司機咪當楂的士
平時去完一轉車都有15分鍾蛇啦

唔係話你地唔辛苦,但冇必要講到好慘,大家都係打份工
無謂否定人地感受
呢啲說話對事情冇幫助
仲更加令人唔開心
點解要咁?

「大把人慘過你啦」

其實聽下人講就夠,大家都辛苦,可唔可以令大家都變好啲,我知你會覺得我又係道德撚扮大愛,但問下自己,我地幾時開始道德標準越黎越下降?
唔好偷換我意思喎
我冇話過大把人慘過你呢句亦都冇咁既意思

只係冇必要以為自己係最慘,事實上亦都一定唔算係慘
老實講救護真係咁慘?係就唔會年年百幾人入班啦巴打
問心個句邊到搵份工少少勞動,多多福利?
留意返係5科合格/偽進仔就考得,哩D學歷係出邊有咩工搵到2萬幾,有宿舍?
仲要包升,年年跳point跟通漲,仲要唔殺人放火就唔會炒

冇錯大家都係辛苦,但唔好無限放大自己既辛苦
聽下人講就夠?你知唔知對好多低下層你呻緊既野難聽過粗口
仲話人偷換你意思,第二句同第三四句咁矛盾都講得出
起薪高過ho架,不過條尾就……得啖笑 一個30k,一個50k

btw點解警察起薪又高過我地,條尾又長過我地 條point 少得可憐,22-30k,成個職系跳8千就頂左完左
我答咗,因為唔知搵咩工好
結果換嚟一堆負評
講真,呢家嘢心照啦
如果做救護都搵唔到使命感同滿足感,其他紀律部隊更加無可能俾到你
消防有幾可入火場
黑警同獄卒就唔洗講,做得耐個人都變得on9
入境海關就悠到聽過啲朋友講瞓都無人理
除非考到gfs啦
50k,太遠,三柴頂薪都無 真係唔掂,人地時沙頂差唔多60k
我自己唔係做救護可能真係有啲位感受唔到
但我屋企人有人做救護
老闆唔幫自己精神壓力大呢啲講真份份工都有
所以你地咪返3放2同埋有rota囉
問心,你地相比起一般打工仔已經幸福好多
起碼有額外時間發展下自己興趣
當你返完N果日收朝早訓全日
你都仲有個O可以放啦
放閒日時仲可以搞下政府部門啲濕鳩野
好多人連去銀行運輸處都要lunch沖出去或者刻意請假搞
咁既人工咁既假期我真係覺得無乜問題
你唔好做囉, 大把人仆去做
人工低黑驚咁多真係有d問題
當初唔知搵咩工而去考救護
但當你做做下知道自己想做既工唔係救護既時候
又有幾多人有勇氣跳返出黎轉行?
我覺得如果真係中意份工既話
滿足感可以蓋過辛苦
最少我自己係囉
我自己咁睇
如果當初一心為錢既話
應該唔會選擇考救護
而係考警察
最後入救護係自己既選擇
我明為自己行業爭取返應有既野係好正常
但前題如果你自己係為錢而入去既
而明知警察人工高過救護
咁點解當初要考救護?
到最後自己揀左救護又走黎話人地點解咁高人工
呢點我真係唔太明
既然有能力考到救護
我相信亦都有能力考到警察
問題在於有冇膽跳返出黎姐
希望第日你老細都咁同你講
我相信人地係有滿足感
但面對d仆街但又做唔到d乜個陣
而班老闆又唔幫自己友
就總會有灰心時候既
同埋返3放2,但人地每更都係alert狀態,精神壓力已經大,再加上轉黎轉去既工時,對身體真係好大負荷,唔係做紀律部隊(講緊on shift, 唔係95位)既人真係唔會明當中既辛酸
我自己唔係做救護可能真係有啲位感受唔到
但我屋企人有人做救護
老闆唔幫自己精神壓力大呢啲講真份份工都有
所以你地咪返3放2同埋有rota囉
問心,你地相比起一般打工仔已經幸福好多
起碼有額外時間發展下自己興趣
當你返完N果日收朝早訓全日
你都仲有個O可以放啦
放閒日時仲可以搞下政府部門啲濕鳩野
好多人連去銀行運輸處都要lunch沖出去或者刻意請假搞
咁既人工咁既假期我真係覺得無乜問題
人工低黑驚咁多真係有d問題
我自己咁睇
如果當初一心為錢既話
應該唔會選擇考救護
而係考警察
最後入救護係自己既選擇
我明為自己行業爭取返應有既野係好正常
但前題如果你自己係為錢而入去既
而明知警察人工高過救護
咁點解當初要考救護?
到最後自己揀左救護又走黎話人地點解咁高人工
呢點我真係唔太明
既然有能力考到救護
我相信亦都有能力考到警察
問題在於有冇膽跳返出黎姐

you get the point,就係覺得救護值得至少同驚察人工睇齊

就係咁簡單
樓主加油。如果真係頂唔順,去個旅行諗下自己未來,調整自己心態好重要,自己嘅未來更加重要,我相信你都盡左力,救護員都係人,係會累,不過最重要係你知道自己之後條路點行。有興趣私訊吹下水啦

利申:前救護員
我入職後幾年都有考過入境
亦都成功左 不過我無轉
其次我未入職份工個陣搵緊30k 宜家救護仲係28k
唔好狗眼看人低
因為你只係井底之蛙
自己唔爭取無人幫到你地

罷工可以話係最直接嘅方法
不過有樣閪嘅係救護起薪點低過其他
變相工作量同人工對比之後,救護輸晒
不過我屋企人都係做man
又冇乜點見佢話辛苦同工作量大
攀山拯救又唔係經常有
一般都係車老人家多
唯一係要捱夜姐
忙果陣冇得訓
同埋成日搬人果陣傷腰囉
救護係鐵人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞