點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
諗下自己當初揀入行做救護係咩原因先?
假多?政府工輕輕鬆鬆鐵飯碗?人工高?中意救人既感覺?
其實一份工如果自己真心中意既話
就算辛苦都唔覺得係啲乜野
因為你係入面搵到滿足感
所以有動力繼續做落去
既然咁辛苦又覺人工低
點解唔試下跳返出黎做自己中意既野?
無膽?驚搵唔到工?
你心入面其實已經有左答案
救護係值得人尊重
但我真係唔覺返3日放2又有rota放可以有幾辛苦?
因為有意義
即使10轉先有1轉急
即係一日做足12個鐘
入面有一轉幫到真正有需要既人
都已經夠
冇咩工作係又辛苦又有意義
靠救護員頂住
令香港重感受到小小溫暖

都就係辛苦
但係幾十年後睇番會發現人生冇咩浪費
得到既
係一身病痛
起馬入職加到4皮啦 呢個工種值得比
你都傻 可以轉部門嫁 紀律部隊任你玩
佢又邊撚到波台呀
多謝哂樓主一班救護員
識人做救護考到SO,之後俾madam趕返出班,最後都返去做救護
好撚老實,做得救護嗰班,我相信有一堆都係因為考唔到消防先做
做落先知原來咁辛苦,但係考到政府工又無理由唔做,跳唔返出去

就算有正義感幫人,呢種熱情做一兩年乜都無晒
日日見住咁多廢老濫用999同救護車,入到醫院又見住班廢柴生人霸死地
咪on9啦 至少搵到其他紀律部隊啦
個名係球員就係波台狗
咁你咪係財經台狗?
你哋好慘 加油
btw 醫生護士成日嘈辛苦
點解你地冇人出黎發聲 ?
你哋係咪被消防打壓得好勁?
小組亞軍都無
https://lih.kg/711835
怎樣才算贏巴塞?
https://lih.kg/362286
咁都唔係波台狗 咁點先係波台狗
佢仲狼創意台出post點解唔係創意狗?
dllm 連登仔係咪有病?
見到人地份工underpaid 不人道待遇 係話: 大把人慘過你 你份糧包埋架喎
點解唔係大家一齊爭取更好既待遇?
所以個撚個份人工追唔上通漲 繼續OT 繼續比腦細壓榨
雖然話上連登勿認真 但見到連自己人都唔幫既時候 真係香港已死
btw 真心覺得救護員好偉大 飯又無得食 仲要份糧真係唔夠 每日孭住人地條命返工其實真係好大壓力 樓主加油
你咁講,人地唔使咁辛苦做救護員
求其一個force ge散仔而家都兩皮起薪啦
我相信人地係有滿足感
但面對d仆街但又做唔到d乜個陣
而班老闆又唔幫自己友
就總會有灰心時候既
同埋返3放2,但人地每更都係alert狀態,精神壓力已經大,再加上轉黎轉去既工時,對身體真係好大負荷,唔係做紀律部隊(講緊on shift, 唔係95位)既人真係唔會明當中既辛酸
講到15分鐘好多咁 唔知以為你講緊1.5個鐘呀
講到救護係人都做到咁 睇下你頂唔頂到
Sorry囉,我又創意狗吹水狗汽車狗,開幾個post就係波台狗
咁你一定係吹水狗
仲要對上一個體育台post已經差唔多一年前人唔笑狗都吠
其實個半年都唔輕鬆,係對比消防輕鬆姐
一樣甘過其他紀律部隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞