點解仲要堅持做救護員?

407 回覆
2113 Like 31 Dislike
咁攰咪轉其他部隊囉
你又無解釋點解仲要繼續
辛苦晒
巴打加油
唔好將我地救護既專業講到咁兒戲
我地除左急救知識之外都要學習人體結構功用
除此之外要學習滅火 爆破 高空攀爬
如果救護車司機當揸的士既話 我相信更多傷病者得不到及時嘅搶救
或許你係行內人/或許你跟過車.但你唔係主管 你唔會明白肩負着好多嘢 去到醫院要交更 更換裝備 執返部車 唔好講到15分鐘好多 去個洗手間已經無左一半
人都會有攰既一刻
就算你當我軟弱都好
我只係想抒發小小情感出黎
或許有讀者閱讀後 體諒救護員 更慎用救護服務
讓更有需要既人用到呢個服務
唔轉其他散仔?
又一隻波台狗
好想媾條救護仔 其實多唔多gay
消防都好慘
一燒成辛苦都仆街
放工起碼要瞓返一日
救護無水行 仲要幫手處理啲9唔搭8 case
明明完全無需要用救護車都亂9嗌果種
聽過有個獨居呀婆無聊想搵人傾下見下3日唔埋2日叫白車又唔洗送院

幾有雄心壯志見得多呢啲人都熄哂機啦
你要講到咁專業冇人夠你講
去轉普通case唔閪面都偷笑啦

可能你真係咁大愛撚咁熱愛份工
但救護入邊有冇一成係似你咁?

都係個句,香港大部分人都專重救護,但你唔好呻到好似貼錢做咁,幾多人係為救人,幾多人為份糧,心照啦
所以叫救護車真係要收錢,每日起碼一半case係濫用,當免費的士去醫院
上次搭救護車 我嘔到就暈 班救護喺度偷笑
加油呀,我都做做醫護個行,完全明白背負生命個種壓力,仲要唔知下1秒會發生咩事,個種壓力外行人唔會體會到。佢地只會覺得我地返到好似打機咁。雖然辛苦,相比D廢佬,有能力幫到人,呢個都已經係福氣!
樓主覺得消防同救護分家會唔會改善到情況
唔分家永遠都係俾人食住哂
辭職囉 咁多野講
係有,不過排十幾年囉
知你地入班有睇過解剖喇
個個做救護出黎呻既都係話d人濫用,頭痛同痾唔出屎都叫車
其實我覺得應該學澳門警察總局咁開個消防總署
下面有救護處同消防處
工作上或者有好多唔如意嘅事
但唔好忘記自己當初投考救護嘅初心
加油巴打
屌你老母 死仆街
真心 20K 你做到救護員 都一定有大把工同樣人工但舒服好多
你係連登開post棧自己睇到唔開心呢度太多小朋友 好多都唔識體諒人
真心覺得你地好偉大 用自己既健康去服務大眾
正正因為唔係個個人都頂得順 好多服務性行業去值得我地尊重同感激 希望更多香港人可以將心比心 呢個香港會美好更多 唔係所謂投訴之都由心感激你既付出 救命英雄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞