達哥:我鼓勵大家用繁體字,我自己都鍾意用繁體字

349 回覆
2492 Like 257 Dislike
即係又要做雞又要拎牌坊

如果真係有心又點會用殘體

一路奶中共袋底 一面就話支持繁體

哇兩個茶飯食哂真係無人夠佢醒
答左係短片嘅邊到?有冇答到?你識答逼人用英文?

btw 幾時一齊搞翻譯呀
可能佢係假膠我地屌錯人
柒咗就躝啦 人地著爛牛 搽唇膏 關你撚事咩大陸仔
嗰陣一早走左啦答乜
唔係話逼唔逼,成句野要理解嘅只有Legacy一個字,legacy都唔識
睇英文係唔會全句識晒架啦,個個都係睇上文下理估番自己唔識嘅字,你做英文reading都係咁啦
係,你講緊凈係呢句嘅例子呀嘛
盧恩嘅遺產
可能我文盲 一直都唔知「嘅」英文係de
全知全能的連登仔
係囉
隻game啲英文唔係咁難你睇下其他人gameplay就知

得未?
利申 一直撐達哥 咩收錢打機 賣廣告 出賣/舉報小偷 不嬲都係一笑置之
見到達哥唔轉字幕我就熄左無睇 等佢完左呢隻驚先追番

睇到連登D人話隻驚用古英文
我以為古英文係doth hath thee呢D 達哥唔識就算
但D例子係zealot/ protagonist

根據某D人standard, 要搞過獨立/革命先可以撐本土文化,支持繁體字
原來玩法國game=奶共

波台狗 躝啦屌你老母落地獄啦全家
達仔中文系 佢英文程度高得去邊
仲有 佢都係想用清晰既方法表達遊戲劇情
佢中學肯定有讀史科
嗰啲英文點會唔識
中學 到大學 到依家
幾多年。。。。
又係你
由sleeping dogs開始睇
都係決定等下隻game先繼續睇佢
所以我上文/另外個post 都有講過,你enjoy 英文你咪用張A4 紙整起佢唔好睇簡中字幕

宜家係講緊 達哥有問到你地,叫你地一係即場翻譯俾佢聽
2。 達哥自己話始終中文方便佢
3。用咩字幕,點set 個game 一向達哥台都係“假民主”,即係達哥有自己嘅選擇,而你亦都有你對字幕嘅選擇,本來成件事已經係好,見到上個post重要拉落去本土到,呢的叫假本土

後記、達哥已補充話鼓勵大家用繁體

真係想問下幾時一齊搞翻起HKG 字幕組
都話佢問嗰陣一早走左
係呀,用簡中咪投共,玩法國game 應該係法蘭西斯主義
劍橋詞典
De-used to add the meaning "opposite", "remove", or "reduce" to a noun or verb

邊到「的」?
達哥係個段已經講左啦,的人鬧緊交邊到聽得入耳,事後炒作下,拉埋落本土到,咪搞到咁大件事咁囉

睇到另一個post頭幾頁問翻的 假本土 普教中做過的乜又答唔出,幾時出黎遊行過又冇答,可能要數翻上次教改啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞