達哥:我鼓勵大家用繁體字,我自己都鍾意用繁體字

349 回覆
2492 Like 257 Dislike
唔通好似tvb古裝咁咁朕check下?
哇幾時開始用簡體字會屌返唔用嘅轉頭

睇唔掂英文唔係反省自己先
而係鬧人好唔接受自己英文差
作為一個香港人
用簡體字同英文差係咪好值得大大聲同人講

討論下都要講晒粗口咁 唔知理在何方呢
真係諷刺 呢張本身就係支那gif
達哥夠冇話支持本土啦
成班咪又係上綱上線
柒左就縮翻入老母個閪啦
轉翻英文了 達仔好波
渠逻辑正确喎
冇繁體字幕應該走去鬧間廠,鬧達哥做乜

其次,用咩字幕係個人選擇,真係介意就用半張A4紙遮住的字幕,一係就唔好睇,有好多steamers用英文玩,再唔係就自己買嚟玩,要咩語言都你話事

仲有,呢類唔關本唔本土事,唔好亂扣帽子,或自己製造個光環俾自己,咁介意喺香港用簡體字,影響下一代云云,你應該日日長註香港各大中小學,一見到有人口說蝗語,手執蝗字,就大巴大巴車落去,用當日中國人逼問香港人嘅口吻問翻佢地: 你係唔係香港人 用唔用繁體字?

一見人唔合你意,凡事要政治正確,大道理云云,再扣上本土名號針對玩家,十足十共黨嘅紅衛兵,諗下同佢地有咩分別先,諗下有冇尊重過人地嘅選擇先,再者,退一萬步講,逼人用繁體同強行用普教中一樣。就算俾你逼到人用,年青嘅一輩一樣同你每日skrskrskr6666666
話左呢隻game d英文好撚難明 唔係日常用英文
唔好再問點解英文唔用得 因為達哥譯又辛苦 我地睇又辛苦呀
將心比己 緊係揀隻自己同觀眾都叫睇得明嚟做字幕啦
您唔鍾意。咪唔好睇囉。
menu不嬲都系英文
字幕就简体方便啲
睇左gameplay先鸠噏啦
难你老母咩支那仔
紅色達哥
講到咁行我仲以為達哥打簡體字。。。
但係我見第一日個menu都係殘體嘅
殘體都係中文
以後唔好屌人用殘體
你地有份支持
睇翻第一集開頭,達哥有做實驗,話過到關就考慮用,問遊戲字幕: De xxxx. xxxxx ,點解,有冇人譯到?

借問聲鬧人用殘體個堆答到未?同埋有冇興趣成隻game譯翻繁中?出面仲有大量 只有殘中game 有待翻譯,幾時幫幫手搞lihkg字幕組?

我留名學嘢,不過要我都一齊幫手搞就要翻工,不了,上網屌達哥方便的
一开始就转左英文啦

利申:我资深达粉由2014年到而家一集都无错过过
伍乞兒仲好過佢....
我記得有連登仔話初中都睇得明 貼張圖比佢睇下又潛返入老母個西到

D00後仲要係度打簡體字以為自己好風趣
用下个猪脑啦
成句只需要明legacy
legacy都唔识?
前面名黎
乜野本土撚 你唔係本土?你上面落嚟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞