達哥:我鼓勵大家用繁體字,我自己都鍾意用繁體字

349 回覆
2492 Like 257 Dislike
你講咩呀常用英文洗撚字典 你又睇唔起人啦
有人話自己識者,但我相信用簡中點都方便啲大家睇掛
所以佢地就係 插緊呢個point,覺得英文方便佢地,成件事冇體諒到 其實唔方便達哥直播
6142525, 你崎
你可以咁諗嘅
達哥自己都話留意隻game都一段時間
係佢想玩嘅game
想理解下遊戲內容好正常
人中嗰啲劇情來來去去差唔多鳩作有咩所謂
屌咁隻GAME無繁體中文又唔想用英文...玩第二隻GAME唔撚得?
班人都on9, 如果英文係方便啲,點解平時有中文同英文字幕果時,唔叫達哥用英文

我真係唔信班人睇英文會方便過簡中,再者語言只係一種工具,要賣港既用咩語言文字都係會賣架
連登仔仲未肯教人
達哥咪話左自己想玩囉
轉乜game
睇達哥睇佢9up 架啦 洗撚佢譯100%準咩 大慨意思岩咪得囉

佢以前都對住外文字幕9 up 存啦 一樣睇得開心
咁連登仔睇唔起既伍公子得中學畢業
都用英文玩而且順暢咁譯返比觀眾又點睇
咁咩係「滿意未啊忽然本土撚」
達哥想打機打得輕鬆同理解隻game都唔得了
唔通你係達哥背後個中資老闆 有份出糧叫佢做野
可能今次達哥真係非常鍾意隻game live既同時 又想100%理解隻game 先堅持己見
錯就錯在我地冇預先得知隻game得殘體 而去信間遊戲公司要求加正體
前者,佢地係chatroom 鬧話係 “本土問題”,但真本土係中(繁)英 並用,同時係法定嘅香港語言

後者,佢地嘅論點、觀點、罵戰 建基於一隻法國game 到。。。。。
其次,字幕語言,在未能提供正體中文嘅情況下用簡體,就話達哥投共賣港,自吹自擂話自己多了解英語,將臉貼在西方的屁股上,裝扮成賦予西方高等教育的模樣,由上而下評擊另一種文體語言。手法同言論 同中共港共壓逼 繁體中文一樣,都係睇少一樣語言,痛罵使用該語言嘅人。

我唔係平反簡中,而係睇唔過用一樣嘅手段扣上本土嘅帽子。
唔怪之得咁奇怪咩譯英文好難,一直睇開伍公子啲片佢都係即時譯即時查,睇慣曬,佢真係好心機,難為佢仲成日俾人話係乞兒
啱啦 支那狗就用番殘體字

有舊屎同面包俾你揀你死都要揀舊屎仲有咩好回應
發現講親呢句都冇人覆
咁你幅圖譯咗未
點解我要譯比你睇
好多人想跟你學野
我譯完你咪又比多張圖叫我譯
冇咁得閒同你玩呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞