達哥:我鼓勵大家用繁體字,我自己都鍾意用繁體字

349 回覆
2492 Like 257 Dislike
https://www.twitch.tv/videos/425158127
1:01:14
表明立場啦,滿意未啊忽然本土撚
冇繁體字幕鬧達哥有乜用
你喺個台到引啲屌達哥只會令班小學雞專登用殘體,同環保撚冇分別
用開繁體嘅,睇完殘體字幕都係會用繁體字
比起達哥一個鐘嘅影響,日常生活環境咩朋友屋企人嘅影響唔係應該更大咩
鬧達哥嘅平時落街聽到人講普通話記住屌到班蝗跪喺度,咪剩識做鍵盤戰士
做免費娛樂仲要一次又一次俾人屈俾人鬧
俾著我真係冇動力開台
我愛你啊達哥
盲反撚駁唔到惱羞禁負皮?
收台算啦 拍多啲viuTV搵真銀好過啦
啱啊玩細game都俾人話收錢玩game
先利申:達粉,反中,反殘體,英文叫唔太差

如果係一般game見我同達哥都會用繁中或者英文,但係依隻法國細廠game一黎就冇依個繁中嘅選項,二黎隻用中世紀英文, Native都有機會睇唔明,何況係普羅大眾嘅觀眾同中文系文科仔達哥

而隻game亦都好明顯冇錢要求達哥玩同整繁體
好波
我之前投左建制派(建制搞好多旅行團,方便過去泛民嗰啲)
但係我都支持民主
偷換概念而且換得好低質
今日直播都已經好多字唔識然後又俾人笑中文系但達仔英文其實都已經唔差
我係一個副修中文嘅英國本土大學生 用中文日常溝通冇問題但唔識啲專有名詞 我想讀一篇歷史論文 上網見到得美式英文版同中文版係睇得明 我對篇文好有興趣 但因為我覺得英式先最正宗 所以我決定用中文翻譯版唔識再自己鳩釋去了解呢篇文
用住簡體鼓勵大家用繁體
係被逼用以增強對劇情嘅理解
屌柒一個人用殘體即係忽然本土

你都onL79
話時話係咗 定係其實你都係覺得睇得明就得
達哥以前玩hitman,outlast都係用英文
你係新兄弟?
我冇咁假設過。我係講緊班平時唔介意繁簡中文,只係因為係達哥炒車先衝出黎嘅人。你係屌開殘體支持開本土我理得你,佢的確係有用簡體。但借呢件事又拉番去backup佬又話染紅呢啲指控我覺得一啲都唔合理,明顯就係為鬧而鬧
一講即有
咁你就收返埋個post第一句啦公屋仔
睇咗達狗六年 達狗就係衰在有你呢啲On9 fan
的確係,但佢DR嗰啲係用繁中如果唔係點會有法蘭閪出現。唔係雙重準準, 以事論事 ,hitman同outlast嘅唔係劇情game同埋英文程度起碼係現代英文同叫易睇先。

大佬依家依隻game係中世紀英文另溝法文有幾多人連名都唔識讀,native嘅都唔會識得曬啲字喇。好似zealots,protagonists依啲字咁

睇你嘅大陸劇啦 「本土支持者」
達哥都講左唔奉陪
唔志在d人唔支持佢玩呢隻game
咁唔鍾意咪唔好睇

隻game d英文真係幾難都唔接近平時既生活用字
我邊度有講過反殘體=忽然本土你又邊度理解得出我係公屋仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞