達哥:我鼓勵大家用繁體字,我自己都鍾意用繁體字

349 回覆
2492 Like 257 Dislike
係,真係好難明
sleeping dog係現代英文
呢隻係古代英文,好多特別詞彙
就好似中文既文言文咁
事實證明老鼠達個台係多支那人睇
總之我就支持達哥 多謝我青春有佢
其實係咪應該屌隻game廠商,得殘體,冇正體
如果外國去判斷Hk係咪 is not China呢d野,淨係睇你用字係唔係殘體正體,咁就死得啦,個責任都唔係達哥一個做成啦下話

後面個段,講咁多都係唔抵得人地既興趣可以帶來收入啫
講到尾都係想人寂寂無名,冇人識,做窮鬼,咁樣先冇問題
第一段, 如果game 廠冇正體, 得殘體,咁咪用英文, 如果英文好難, 咁索性唔好拎隻game 做 streaming . 唔好講咩 打個機唔駛下下都政治。 你打開水龍頭個d 東江屎水都係政治一部份。

冇唔抵得達哥打機有收入,老土講句,能力愈大,責任愈大呀
又係
殘體易了解d 對住又輕鬆d
屌以家係因為無繁中.焗住用簡中姐
又唔係有繁中都照用簡中
用英文個啲多乜餘啦.
大家睇得明又唔洗下下翻譯
講真以家達哥玩邊集game係明明有繁中唔用用簡中先
明明小事都可以化到咁大

睇你嘅大陸劇啦 「本土支持者」

推薦 青雲志
因為一隻遊戲冇繁體字幕就唔去玩
成件事會唔會太反智
只會令自己錯失左好多野
就好似去一間餐廳食飯
冇比你用開既餐具 就決定走人唔食
有冇人有興趣send封email去比間game廠?
我今晚開始打
連個de字都吹到唔識係法文就已經知成個post唔洗睇落去
為左盲撐達哥扮無知扮弱智到咁誇張
就算平時冇接觸法國野 大家樂俾人笑法國菜都一定成日聽
點會唔知de係法文
其實佢地講嘅好多所謂古英語係法文嚟
btw古英語係thee, thy嗰啲
班haters唔啱聽又話你用殘體圖架啦
想知樓豬係咪開咗 adblock
我未得閒睇啊太多嘢做
照你咁講真係大巴大巴咁車埋去
咁叫佢地翻譯埋張圖呀嘛
惡到人地用咩game做steaming都要管埋
如果佢係一個普通人,係自己間房自己一個打機,佢打乜都冇人理。 但佢係一個有幾千人睇佢直播打機既半公眾人物, 當中有中, 小學生, 咁既情況 殘體字幕 呢個小問題已經係一個大問題黎
其實幾日前有另一個channel 用英文玩左幾章 佢都冇辦法即時譯晒比觀眾聽 (七八成左右) 聽落對了解遊戲故事冇大礙 反而係部分背景資料野佢有停低查/同觀眾chatroom 互動討論

都係睇有冇心做既啫
以前玩日文Game 咪又係講得返個故事出黎
好撚柒
唔好講出黎
陣間又嬲架啦
終於“涯” 到星期六我睇左第二三集啦

達哥抽水個下我都笑左,話好簡單睇得明個的咪幫手譯囉,點知冇人譯
呢兩日翻去同同事吹水,都有問下有冇人玩過/聽過呢隻game,簡單講重點就係:
1。的字係非常用字,佢地睇起身都冇平常咁順暢
2。old english,唔係講緊academic 類別個個“old english” definition,佢地話個game 整到配合當時嘅風格,所以有“古”字 同語境
3。講開話香港人話要查字典先睇得明,佢地話都唔出奇嘅,但就咁睇都大概get 到,真係查字典就a bit over、誇張
4。遊戲內容行黎行去幾悶,玩法單調
5。問翻我中文唔係一樣咩?我答very similar but different,佢地話呢的好個人 (個人選擇),你鐘意點咪點(享受隻game)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞