實戰理論:曾經參加過Speed dating 30次以上,你問我答。

490 回覆
269 Like 20 Dislike
如果平時活動唔多既男仔係唔係會冇咁attractive
我都係做gym打拳多
睇戲聽歌乜pop都唔聽
會唔會到去啞場
留個tg大家傾下計?我係fresh grad rn
你都會上連登,都會睇下呢時事野同興趣同埋會分析咩post係有營養同埋9up。

話題呢,有時唔需要自己create出來,其實最好就係問佢野。
講一個例子大家分享一下 :
就係問佢邊度返工。好似佢話佢係荔枝角返工,如果佢返工地方你都熟既,你就可以食住個話題講,荔枝角有一間野係D2 place好似好出名,你有冇試過,咁如果佢冇試,都可以將個topic再延伸問佢食咩。但係有一樣野就係唔好每事問,因為對方會覺得你好煩。
如果再想多元化既:
又可以講下自己呢野,好似就話呢排去學拳,第一堂真係俾人地train到黃膽水都嘔埋出來,好似入左去龍珠精神時間房咁,去一個鐘就等如留左十年。有少少幽默,有少少自嘲。話題如果人地冇興趣就輕輕打過完場算,就算你係專家,你都唔好務求令對方明白。因為呢個只係自我勝利法。

說話的技巧第一法則就係:Shut up and Listen
市面上咁多間有冇好介紹?
我成日都好好奇 會唔會有好奇怪既人
試咁多次都唔得,點解唔放棄
其實真係冇邊間好outstanding。
有一間係病症名
有一間係冧把名
有一間係飲品名
建議都係如果佢有咩特別活動既event (e.g. 密室逃脫 / Black magic) 你就真係唔好以為可以更加容易ice-breaking。大家三唔識七,你玩得投入既露出真性情已經留下唔好印象俾人。重有呢類event,有一個唔好的地方就係佢已經預設左個配對 / ramdom抽,所以如果有咩mission要玩,你個partner 唔係你合眼緣你都真係幾難受
我見過傳說中的 Mickey
你有冇聽過大數理論?
自已Google一下
個人覺得,本身唔毒丶外向型,去呢d群毆先有機,如果唔係戔去到悶場到尾
群毆有樣野就真係毒男死証,把口long過油的都爭d。
玩過群毆的人都知道,除左靚仔/女同埋衣著岩自己口味之外其他真係散場係冇晒印象。
咁你去到都唔講野 或者唔表現自己
人地點留意到你
除非你外表好標青既者
呢樣不嬲都係群體生活法則
好耐之前試過一次,唔靚仔,內向既,夾硬表現自己都係輸哂。
轉檯方式會唔會好d?
內向其實唔岩玩sd我覺得
因為大家係有目的地識朋友
大家只有好短時間了解你
好似見工咁 你好內向 人地就覺得你對佢無乜興趣
除非佢對你一見鐘情囉
行誠懇老實路線都ok既
唔係個個女人都鐘意男人多野講
但唔好閃閃縮縮 口窒窒 問完鳩答 或者單入直入
呢d都係內向既人會常有既表現
係架,單拖5分鐘轉位還好,純群聊算把啦
每個人際遇都唔同
你係女生
你以前唔好唔代表你以後唔係個好老婆
你係好亦唔代表你圈子容許你搵到個好男人
你好但你係仆街磁石
好多原因
如果係群毆既,最有印象的階段都係最頭同最尾。
有一次係去到最尾講,我做左成兩個鐘人肉錄音機,之後佢有認同。大家拎左電話之後係whatapps傾,但係都因為大家唔岩channl都係傾傾下斷左。
咁我講到你明為止:
好多Speed Dating公司都有一樣做法就係基於私隱問題,在節目完左之後係唔會俾當日所有人的contact list俾參加者。如果參加者知道對方的電話的話就要向大會Request(好似Tommy完左後對阿May合眼緣想問大會拎阿May電話),但係大會會以阿May對Tommy興趣而拒絕俾阿May電話Tommy。

我就係有一次反其道而行,同晒大部份拎電話之後開左Whatapps group以為第時一齊出街食飯吹下水。之後大會見我咁樣做就覺得我有問題而blacklist左。
例如10個人 係咪由1-10逐個自我介紹跟住先開打
定係分左5打5 每次都要同對手介紹自己?
我嗰次會有個主持人形物體,帶領大家群毆
E.g. Table for 10,你當係見工group discussion
其本都係男女男女梅花間竹咁向大家自我介紹,之後如果你的presentation 你令到人地好有興趣既……都會有人想知多一點。
我明,sd唔準互攞對方聯絡,e記因爲收曬會費,可以私了
Esycn係俾一舊錢 跟住等個公司介紹你俾其他人?
有人揀你就通知你食餐飯咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞