實戰理論:曾經參加過Speed dating 30次以上,你問我答。

490 回覆
269 Like 20 Dislike
同其中一個結左婚。諗番起應該識多幾個先,不過timing到,順住行
嘩,你就是成功例子喎....
講野唔叻既去參加係唔係浪費錢??
去D有機會比你講野時間D場合...
我都係呢個方向
其實本身份人偏向內向, 比較少野講係咪唔應該去speed dating
依排成日見到啲相睇公司廣告,心思思想試,但又覺得自己搞唔掂
相睇1 on 1咪又要吹水.....
要請人做媒可以搵我
Apps太多對手,sd skip左apps由text去約見真人既effort

利申:ex, 女友都係apps識
其實大家都對speed dating講野會冇野講而感到迷惘。
其實speed dating 你當係大家都係返新工的情況。
會問的都係問你工作消遣,唔會問你情史。
你如果係工程撚,你可以講你而家handle邊單jobs, 會有人問係好多你覺得鬼唔知你阿媽係女人的問題,你可以用大家都明的詞語可以簡單講下,但唔好深入咁講你份工,太學術性人地冇興趣聽。
其次就係你講下呢令人覺得好juicy嘅野,好似飲食,講下咩隱世地方去過。行山試過俾馬騮攪過的趣事,或者行街會見到呢人氣店鋪問人地去過。識既先講,唔識既就聽。
唔好講政治野,唔好問中美貿易戰咩睇法,逃犯條例點睇。
唔好將自己的理念要人地一定明白,好似自己的宗教,本土/親中。
旅行話題好熱門,例子你成日去日本咁樣,而家大阪黑門市場唔值得去呀要講埋原因,木津市場平好多但係好殘。
如果咩都唔知既,都可以講下大家細過都一齊經歷過既野,以前睇過的卡通片,讀書讀咩科。自己住既社區,聽咩歌。
你扮到自己太文青,唔係好多人去到你的高度。講呢話題可以比較貼地,譬如講下呢返工血淚史。
最重要,同人講野,眼神要望住對方。
排曬隊啦 咪打尖
其實似相睇,一餐飯講曬👇🏻
生世來歷背景拍過幾次拖分手原因⋯⋯
☝🏻 1對1慢慢吹
btw留意對方鍾意講咩話題
但最終,絕大部分女人👩🏻靠第一眼感覺,feel到佢唔like你,可以早d食完餐飯say byebye😂
呢3個職業都算係高收入人士
我真係唔敢越級挑戰
唔好用高收入左右你的想法,其實呢護士同教師唔係對同年紀的人,所以社交圈子細,諗野係比較天真。所以係易追。反而對學術性好似工程/會計對同紀的人多。反而這類人講嘢好mean
咩事
就係,影完之後就彩蛋,唔講咁明喇
呢度好多都高手,我要講既上面都講左好多。我的話題來源都係睇電視,上高登,上OpenRice. 途聽途說就當作係自己發生過咁。朋友試過講番俾我知,我就同人講係我試過
又食左隻字:
因為工程/會計,佢地對番同年紀的人多,所以佢地知道成個社會發生咩事,講野會好mean/同現實。
巴打你就好la 有麻妃做老婆
日日對住熊黛林咁,
今晚j 你老婆先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞