千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 7

1001 回覆
114 Like 14 Dislike

咁誇張
小穎好可憐原來係因為哥哥,先去邊都拎住袋麵包

佢既好多行為 都係同哥哥有關架

貧僧整合

麵包
果醬
戳肚
幫手接龍
好sad呀,好想攬住小穎
上天點解要咁對小穎

點解咁講

家人相相離佢而去已經好慘
雖然話係佢自己希望完成呢個為「哥哥」嘅心願而付出此等代價
哥哥想佢過得好 但佢為咗哥哥卻不惜犧牲
無論佢點做都會有人傷心 佢要決定嘅只可以係自己定所愛之人
回頭目睹你為我好自己不好
教人受之窩心卻為之心酸
衝完一個present之後終於有時間追文留名啦
點解要咁對小穎啊
小穎好可憐原來係因為哥哥,先去邊都拎住袋麵包

佢既好多行為 都係同哥哥有關架

貧僧整合

麵包
果醬
戳肚
幫手接龍

應該總共10樣左右
好sad呀,好想攬住小穎

小穎真係幾慘
上天點解要咁對小穎

點解咁講

教人受之窩心卻為之心酸

巴打講緊放棄小提琴,務實D去讀書?
衝完一個present之後終於有時間追文留名啦
點解要咁對小穎啊

巴打頂住啊

上天點解要咁對小穎

點解咁講

教人受之窩心卻為之心酸

放棄 自己
上天點解要咁對小穎

點解咁講

雖然話係佢自己希望完成呢個為哥哥嘅心願而付出此等代價
教人受之窩心卻為之心酸

放棄 自己

我quote「哥哥」quote得唔好 想講曬兩個「哥哥」 但中文退曬步 表達得唔好
上天點解要咁對小穎

點解咁講

雖然話係佢自己希望完成呢個為哥哥嘅心願而付出此等代價
教人受之窩心卻為之心酸

放棄 自己

我quote「哥哥」quote得唔好 想講曬兩個「哥哥」 但中文退曬步 表達得唔好

其實小穎同小詠既角色係重疊咗,兩個都係「追逐主流」既妹妹
小穎係因為親哥哥為佢既夢想犧牲咗自己
佢都想為「天翔」哥哥既夢想犧牲自己

小穎好慘ar
「翔哥哥。」

「嗯?」

「你呢……其實呢……」小穎圓滾滾的眼眸左看右看,顯示了她的害羞,「有冇……夢想?」

嗯?夢想?

腦海不費一秒連接到了《無盡》的純音樂,我亦差點兒情深的唱出第一句。

「點解咁問?」我自覺這是最適當的回應了。

「嗯……」小穎紅著臉,「我既夢想……係……」

我靜候著小妹妹的回答,同時察看四周會否存在致命殺機。這個混雜都市閒情與驚悚氛圍的時刻,實在是諷刺到了極點。

「係……入三大,然後讀神科。」

「就係咁?」

「然後讀完,搵一份好工,搵多D錢。」小穎嘟著嘴,「呢個就係我夢想……」

我靜默數秒,差點兒罵出聲:你這傢伙,難道要本大爺拿字典出來解釋什麼是「夢想」嗎?夢想,竟然淪為了庸俗至此的事情?

香港人,真是務實至此?

「咁你同我講黎做咩?」我輕笑著,掩飾著內心的無奈抑或不滿。

「冇啊,隨便講講。」小穎竟然這樣就當了話題終結者。我看著她悶悶不樂的雙眸,總覺得她那裏不對勁──

「哥哥……小穎根本唔想讀神科搵大錢,其實我好討厭讀書架……」小穎滂沱大哭,「小穎原來既夢想……咳咳……係去紅館演奏小提琴……表演Wherever You Are比哥哥聽……有冇聽過啊,好好聽架……不過,已經冇機會圓夢喇……」

呼應番
仆街淚崩 早知唔係公司睇
睇到眼濕濕
小穎年紀咁輕要承受咁多野 身世好可憐
小穎我屋企大門為你而開嫁

小穎好慘ar

快d攬攬佢

小穎好慘ar

快d攬攬佢

「翔哥哥。」

「嗯?」

「你呢……其實呢……」小穎圓滾滾的眼眸左看右看,顯示了她的害羞,「有冇……夢想?」

嗯?夢想?

腦海不費一秒連接到了《無盡》的純音樂,我亦差點兒情深的唱出第一句。

「點解咁問?」我自覺這是最適當的回應了。

「嗯……」小穎紅著臉,「我既夢想……係……」

我靜候著小妹妹的回答,同時察看四周會否存在致命殺機。這個混雜都市閒情與驚悚氛圍的時刻,實在是諷刺到了極點。

「係……入三大,然後讀神科。」

「就係咁?」

「然後讀完,搵一份好工,搵多D錢。」小穎嘟著嘴,「呢個就係我夢想……」

我靜默數秒,差點兒罵出聲:你這傢伙,難道要本大爺拿字典出來解釋什麼是「夢想」嗎?夢想,竟然淪為了庸俗至此的事情?

香港人,真是務實至此?

「咁你同我講黎做咩?」我輕笑著,掩飾著內心的無奈抑或不滿。

「冇啊,隨便講講。」小穎竟然這樣就當了話題終結者。我看著她悶悶不樂的雙眸,總覺得她那裏不對勁──

「哥哥……小穎根本唔想讀神科搵大錢,其實我好討厭讀書架……」小穎滂沱大哭,「小穎原來既夢想……咳咳……係去紅館演奏小提琴……表演Wherever You Are比哥哥聽……有冇聽過啊,好好聽架……不過,已經冇機會圓夢喇……」

呼應番

呢個故事
冇任何一句對話係冇意思的
仆街淚崩 早知唔係公司睇

接下來既情節 都未必好得去邊
睇到眼濕濕
小穎年紀咁輕要承受咁多野 身世好可憐
小穎我屋企大門為你而開嫁

代舒穎多謝你先
不知不覺不情不願
又到巷子口

聽晚係最後一篇了
之後就要籌備大結局了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞