千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車 7

1001 回覆
114 Like 14 Dislike
好虐心
夢巴呢兩集既文筆好似又昇華咗
係小穎離開既情緒下,一切原先恐怖既景物都加添一層悲痛,睇落去好有意境,有一種去返電車初期嗰種感覺,同樣係鬱結,但更覺感動
另外擬人化手法都用得好好,寫到靜物之餘又寫到廢翔既心理變化

認同暫時係全故最好睇既一集
特別消息!
今日會extra加一小個chapter
1000字以內
俾大家
特別消息!
1000字以內
俾大家

小穎仲有一千字命
btw終於live返
有冇人曾經諗過,天翔真係走人

無,一直諗緊佢點救小琴
仲見死不救既話小穎會嬲嬲豬
特別消息!
1000字以內
俾大家

如果我係天翔都會選擇救芊琴
小穎已經救唔番 如果連芊琴都唔去救
出到去又點

上次23層到結局篇前,至少知左同夢瑤關係,的確仲係現實世界,夢瑤個頭嚇親廢騰既真相之類
今次同茹霜關係,係好似23層咁真實世界加工定完全入左異世界,同埋兩個芊琴所有謎題依然毫無頭緒

半個月後等睇結局

頂 未睇㗎 劇透

除左劇透左某人名同唔係異世界外,
另外果2樣其實都係問題形式
有咩關係,個真相係點,呢個無劇透到
如果我係天翔都會選擇救芊琴
小穎已經救唔番 如果連芊琴都唔去救
出到去又點

agger
要等半個月呀!!!!!!
(抓夢爸頭髮 挖夢爸眼)
侵蝕你
粗糙的觸感。

就像……馬路表面的感覺。

我趴倒地上,四肢因劇痛而動彈不了,簡直如頻死一般。

視線模糊得不賭一物,周遭黯淡無比。

冷雨源源不絕的戳痛肌膚,四方八面只有雨鳴,靜謐得怪異。

這裏……是哪裏?

思緒逐漸恢復,我記起了剛才的事情。

左手仍緊抓著萬字夾鍊,右手卻空空如也。

「小琴!小琴!」

沒有回應。

無數問號於腦海翻滾,到底芊琴身處哪裏……

我自己,又身處哪裏……

是堅尼地城的馬路嗎。

我咬緊牙關,抬頭凝視周遭的一切。

黑夜,黯淡的光線如是說。

我躺在灰地上,地面滿佈沙粒與鮮血。而周遭……

我看清了周圍的情況,抑壓著徹底的訝異,劇烈喘息著。

什麼。

什麼。

什麼。

陌生感如竄進肌膚每一處,接踵而來的剩下泛濫恐懼。

我癱倒一大塊石屎地上,十米外的所有方向,都架設了三米高的鐵絲網。

包圍這裏的鐵絲網,如撒旦的牆壁,堵住了出口。

這裏……是堅尼地城嗎……可以是嗎──

突然。

頸項的動脈,傳來一陣冰冷的觸感。

我微微抽搐,瞧著滿地血水,說不出一句話。

是利器深深戳穿肌膚的感覺。

倏忽之間,右臉是濕潤的觸感。

劇痛使四肢抽搐著,滿地鮮血被傾盆的淚水沖刷著。

芊琴於對講機說過的話,湧現於混亂的腦海。

「天翔……我應承你啊……我一定帶到你翻去架……如果我呃你……我就履行係電車站既承諾!」

她……遵守了。
遵守咗啲咩
有啲混亂添

依度係咪第一次遇見文杰占士既地方?
定係另一個全新既地方?
直覺係後者
push

16歲巴打
一日追哂個故 好緊張
但應該聽日先睇

多謝Blankspace巴打支持
如果芊琴都有事。。。

佢有事 主角應該死咗佢算
順便一句
成日延遲真的不好意思
很愛你們

都唔係遲好多

最緊要真係好好睇

好感動
加油夢B

比B
其實真假芊琴果度到底點

巴打覺得呢
睇到whereve you are已經心諗會唔會係one ok rock個首
點知 真係

Wherever you are, I always make you smile

Wherever you are, I'm always by your side

呢首歌真係虐心
順便一句
成日延遲真的不好意思
很愛你們

I love you too

留名

感謝支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞