有無人睇書好鍾意打下Notes記得d鍾意既句子或撮要?

460 回覆
183 Like 4 Dislike
我們必須深耕我們的心田。

——Voltaire
Bear and forebear.

——Epictetus
Honi soit qui mal y pense.
心懷邪念者蒙羞

——Order of the Garter
沒有共產主義運動,就不會有共產主義。

——毛澤東
革命者像戀人那樣,需要時時明證自己的歷史坐標,一次次重申自己的愛,這樣,他的行動才有方向,才有力。

——陸興華

我喺咩地方?
我既愛,要喺而家既呢個起點,向咩方向行?
我可以用腳有方向咁行,甚至跑或追,去奪得對象。

又或者,只係坐喺河水既樹葉隨水漂。

重要既係,細心感覺漂時,或者一切時候既經驗。
Use the world, or let the world use you.

——Roger Price
你可以視世界及世界萬物作為你既工具。
去滿足你既目的或欲望。

如果你無自己既意志,好可能就自己成為外在世界既工具。
譬如政經界當權者既奴隸?

有無可能裝作let the world use you,但心底反而操縱以為自己用你既人,去達成自己既目的?
If I didn't take responsibility for how I lived my life, I would be swept up by the blind forces of society...

——Mark Frauenfelder
假如你只讀過《心經》 一遍,可能會深受感動。但如果你讀過兩遍、三遍、四遍,甚至更多遍呢?說不定你會失去對它最初的感動。同樣的情形也會發生在你的其他修行上。起初有一段時間,你會保持得住初心,但修行兩三年或更多年之後,你在修行上也許有所精進,但本心的無限意義卻相當容易會失去。

我們的「本心」一切本自具足。它總是豐富而自足,你不應離失本自具足的心靈狀態。自足的心不同於封閉的心,它是顆空的心,是顆準備好要去接受的心。如果你的心是空的,它就會隨時準備好要去接受,對一切抱持敞開的態度。初學者的心充滿各種的可能性,老手的心卻沒有多少可能性。

如果你有太多分別心的思想,就會畫地自限。如果你太苛求或貪婪,你的心就不會豐富和自足。如果你失去自足的本心,就會無戒不犯。但要是你能保持本心,戒律就會守好它們自己。

初學者不會有「我已經達到了什麼」的這種念頭,所有自我中心的思想都會對我們廣大的心形成限制。當我們的心很慈悲時,它就是無邊無際的。只有這樣,我們才能忠於自己、同情眾生,並且切實修行。

——鈴木俊隆
她想要找回她自己。
她開始一個人的生活。

——陳曉唯
當一個人確切知道自己渴望的事物是必須獨自承擔才得以完成,無法假外人之手時,他便懂得「孤獨」的必然。若不能獨自面對生命裡的渴望,無法真正獲得自由,孤獨其實是通往個人真實自由的必需,每個人最終都必須面對自己生命裡的孤獨,從而找到自由。每個人在生命的其後,必須擁有「自己想要的生活」,擁有自己的思考,孤獨並不是獨自一人,而是明瞭在何種的情況下能保有自己的空間。

——陳曉唯
人是唯一拒絕忍受現狀的生物,問題是要弄清,這個拒絕必定導致其他人和自身的毀滅嗎?所有的反抗最後都必須以普遍謀殺讓自己合理化嗎?或是相反,它雖不能企求不可能的全然無辜,卻能夠發現一個合理的罪惡原則呢?
- Albert Camus 反抗者

本書幾有意思,可以思考到抗爭嘅手段同底線
你為現實政治目的而睇?
呢點得意

不過Camus喺呢本書,好似偏向重視精神層面既反抗,多於實際行動?
呢個唔sure
I have said before that metaphors are dangerous. Love begins with a metaphor. Which is to say, love begins at the point when a woman enters her first word into our poetic memory.

-Milan Kundera

生命中不能承受之輕係我嘅fav book
純粹想從另一個角度睇抗爭
我覺得佢談及嘅抗爭都幾廣泛
由形而上嘅反抗、心靈嘅反抗到現實中對極權嘅反抗都有提及
不過佢入面嘅概念對於哲學打底唔多嘅我(特別係形而上學)都幾深奧
我都睇過,不過我睇中譯。
我唔肯定係咪Fav book,但會係one of fav novels

有啲女人會變成隱喻;有啲女人唔會。
有啲隱喻會變成愛;有啲唔會。
但要係愛,一定係女人變成隱喻,透入記憶詩意既部分,產生愛意。

如果你係絲,你想唔想像到,自己係另一個人詩意既素材?
如果你係巴,你覺得,男人進入女人既心,係咪透過同一mechanism?

Btw,不分男女身份咁傾都得
https://www.thenewslens.com/article/78134

啱啱隨便搵,睇左睇,都見佢有講你講既term

有無興趣搵人一齊睇,一齊傾?
不分男女都有成為他人藝術再現既可能性架啦,昆德拉用詩意語言講既其實係極權下愛的可能性,係秘密警犬同人民自發監視既狀況下,人如何愛而愛是什麼?

而係咁恐怖既狀況下,你提出既問題會更值得玩味:如何詩,如何進入他人的心?如何處理出軌,或稱為冒險的慾望?

三年無睇昆德拉,大概回到呢度先
極權下既愛同非極權下既愛,分別係咩?
點解極權下既愛先特別強調詩意?
詩意係作為密碼?

我對上一次睇,都可能有三年
反而我睇生命中不能承受之輕感受唔到太多kundera對政局極權嘅睇法(唔係冇)
我既睇法係 隱喻同詩意富有美感,人都會受美的東西引導
男人同女人都一樣 有趣既係Kundera既睇法係只有年輕嘅戀人先可以喺對方嘅生命入面「編寫樂譜」

呢一個月都冇好好睇過書啦睇乜都唔入腦
嘩正要等遲d得閒再睇過
佢嘅書要用好多時間思考
因為政事令你唔入腦?

我自己睇(不過都覺自己唔夠全面),都無喺呢本聯想起太多政治既面向

靚係一種感受,會覺得靚係留喺客體既特質。
詩意係經過主體編碼先會出現而被感受既特質。

有啲靚,只係靚,無想進一步理解。
有啲靚,想進一步理解,甚至納入自己既精神,作為自己精神中既一部分。

隱喻係具體既手段或機制?唔係似語言用作事實因果咁去編碼。
而係,好personal、individualistic咁,將對象以一種unique既手法編碼。
Unique就易有intimacy既感覺?

年輕…我無印象,不過好奇昆指既係,生理上客觀既歲數,定指精神上,年輕既嗰種活力、receptive,係編寫樂譜既必要
一個人的價值,與他的不可替代性成正比。

——白岩松
我愛人類,但我受不了人們。

——Charlie Brown
「人類終究未能讓我明白其中真諦。若我能明了,或許就不必如此畏懼人類,也不必竭力討好眾人。」

《人間失格》太宰治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞