有無人睇書好鍾意打下Notes記得d鍾意既句子或撮要?

460 回覆
183 Like 4 Dislike
類似呢個page?
https://www.facebook.com/copybook.hk/

有無人鍾意睇哲學呀文學呀社科呀等等既書又鍾意記筆記,又…想同人share?

不如…一齊喺度share互相stimulate?
《致魯賓遜》楊瀅靜

你恨極海浪說過不停
傾聽那一片海
但你卻更寧願去聽
城市裡的噪音

你更討厭那些生氣勃勃的綠
到處是樹葉嘴巴
有風就得發出聲音
你無法插嘴
無法得到交談的愉悅

#

詩好長,特別鍾意呢兩小節。
因為我無諗過…魯賓遜其實討厭大自然?呢個角度好可愛。
即使大自然可愛…喺寂寞時,寧願喺返城市,喺有其他人可以交談既城市?

//討厭那些生氣勃勃的綠
//你無法插嘴
呢兩節似反映作者自己同人相處?
有人太有生氣,太多話,只係單向講,而唔識傾聽。
呢個抱怨幾可愛
《水上葬禮》 楊瀅靜

你恨過的人腐朽
愛著的人誕生

#

好鍾意「愛著的人誕生」種時間錯亂:
誕生前,已經愛著。
呢種描述好浪漫。
就似,愛唔係雙方誕生後相遇發生;
而係,雙方誕生前就已經愛著,命中注定咁愛著;
愛係必然,之後既誕生同相遇反而顯得次要,而只係順從種必然既愛而自然地順便發生。

「你恨過的人腐朽」,呢句邏輯正常。
恨發生後,對方就腐朽。
腐朽既未必係真正對方個人?
而係對方係自己心入面既狀態。
《沒有影子的地方》 楊瀅靜

他賜給她一片陰影
沒問過她要不要
自此她的影上增了別人的重量

#

兩個人…喺埋一齊?
自然兩個人同行,影就重疊而變大。

「陰影」係指現實中既影,都係指…對方心理既陰影?
就係對方既情緒、對方既唔開心等等。

「她的影」係指現實中既影,都係指…自己心理既陰影?

呢種語帶雙關好可愛。

標題「沒有影子的地方」,睇晒成首詩會知…
作者認為,只有離開世界先可以再無影子或陰影…
詩人之寫詩,純粹出於自然,腦子裡決不能有旁人的存在。

——張愛玲

#

寫者沉浸於自己的世界
探索語詞的新鮮性、神秘性
也透過寫作從自己世界通往不同世界
摸索自己每個念頭
試圖表達一切不易表達的

#

甚至唔只寫作?
其實好多事,一為他人而做,就變質?
譬如為吸引他人而改變自己。
咁就只會成為一個,太討好人而無左自己,最後更討人厭既自己?

或者好多事,都只可以為自己而做?
對外面既世界外面既人有咩影響,就只係不可控、要順其自然既後話?
可以隨便回覆,唔洗一定要貼Quotation,可以討論當中諗起既野都得?
在縱慾歡樂中,一個男人貼著那個女人的耳朵低聲問:What are you doing after the orgy?

——Jean Baudrillard(尚·布希亞),《冷記憶 1980-1985》

#

orgy,鬧酒狂歌;狂歡;放蕩;熱衷。

男喺行動中問呢句。
問題入面…after the orgy…用orgy呢個字去間接將做緊既行動定性為orgy。
或者行動未完,女方根本未感受到種活動係orgy?但就喺狀態曖昧既情況下,男方就先行將個活動預想而定性為orgy。

「What are you doing after the orgy」,喺行動中,男方問呢句,將女方由當下分心到去幻想事後既狀況?
呢種誘導到分心…或者係一種手段,緩和對方既緊張,方便自己行動?

甚至,活動太情欲太激情…呢個狀態…社會定型下,係男方benefit?
男方將女方誘導到去思考What things will happen after the orgy…事後個種激情變淡,變得溫和既intimacy,係社會定型下,較屬於女方既領域?

呢句問題,係flirting,有好多暗示,同時係instrumental,連結當下同未來既虛虛實實。
任何誘惑都是貓一般輕盈。就好像外表開始自己運作起來,不費力就能前後連貫。

——尚·布希亞

#

誘惑最重要既係表現自然。
要表現自然,就要輕盈;如果太沉重,就係try hard,try hard就係刻意、著跡。
刻意,intention太大,就無美感。

「不費力就能前後連貫」。
誘惑係一剎一個動作,但更重要既係,作為一個人,剎剎既統一成為一個無矛盾既人格。
誘惑要喺一個吸引既人格下先有意義。
就似貓既舞要喺一隻style consistent既貓中出現,先有感覺,有種真、真誠、authentic既感覺。

如果人格唔因為一致而表達到真實真誠,誘惑就變得虛偽,虛偽既誘惑無力,甚至令人反感。
與其喜歡享受性欲的女人,還不如喜歡那些假裝享受快感的女人。後者在快樂的遊戲中保持著一定的距離,保持著某種貞操。

——尚·布希亞

#

鍾意點既人好?

可以鍾意直接既人;可能係直接對你好?直接向你表達好意?直接同你一齊享受你享受既野既人?
但種直接會令人猶疑…我究竟係鍾意緊對方,定鍾意緊對方對自己既好?或者鍾意緊譬如享受自己享受既野?

可以鍾意間接既人:佢地多扭擰。
你唔確定佢地心入面係點。
佢地個心本身就好矛盾。
佢地都唔肯定自己想點。
佢地心入面本身就有兩面矛盾而同時存在既面。
你望住,根本確定唔到邊面更真。
甚至…邊面更真?個答案可能刻刻唔同。
你愛住一個咁既人…當你問自己…我鍾意佢係基於咩原因?
好可能根本答唔出。
答唔出具體原因既喜歡…可能係最真既喜歡。
因為呢種喜歡似係為喜歡而喜歡;而唔係為其他外在原因而喜歡:就可以確定…自己鍾意既唔係果一個…外在既原因本身?
我們要散步,我們要走很長很長的路。

我們要不涉核心相親相愛,走整個城市。

只有在散步的時候我們真正的談話,老派的談話。

你爸媽都喊你什麼?弟弟。
你的祕密都藏在哪裡?鞋盒。
裡頭有什麼?棒球、兩張美鈔以及書刊。
你寫日記嗎?偶而。
你養狗嗎?瞇魯。
你喜歡的電影是什麼?諾曼第登陸。
你喜歡的女明星是誰?費雯麗。
你初戀什麼時候?十五。
你寫情書嗎?很久沒有。
你字好看嗎?我寫信給你。

你有祕密基地嗎?我不能告訴你,有一天,會帶你去。
我笑了但沒說好。

你可以問我同樣的問題,但不能問我有沒有暗戀過誰,我會撒謊。這是禮儀。

我們走路的時候要不停說話,紅燈停下便隨著節奏沉默,鬆鬆又黏黏地看彼此。
每次過馬路,我們要幻想眼前的斑馬線,白色橫紋成為彩色的。
紅、橙、黃、綠、藍、靛、紫,一條條鋪開。
踩過它們,我們就跨過了一條彩虹。
過完它,我們到達彩虹彼端。
一道,又一道。簡直像金凱利那樣在屋簷上舞蹈。

我們如此相愛,乃至於渾然不覺剛剛行經命案現場,沒聽見消防車催命趕往大火,無視高樓因肉麻崩垮,雲梯上工人摔了下來,路邊孩童吐出了雞絲湯麵,月球因嫉妒而戳瞎了眼睛。

送我回家。在家門口我們不想放開對方,但我們今晚因為相愛而懂得狡猾,老派的。

不,寶貝,我們今天不接吻。

——李維菁,《老派約會之必要》

#

散步,其間有一問一答既訪問。
Odd,但正因為Odd而有種純真純情。

去到基地既一問,女方既不答,又顯出機靈,一種故作既矜持。
都係Odd,而純真純情。

行路既時候先對話,因為眼要顧路?
到等燈時,眼唔需要顧路,就可以望最重要既野:對方。
而望既時候,為左專心?嘴巴都閉上,甚至呼吸都暫停?就緊緊望住對方。

然後,無論散步定談話定對望,都完完全全專注到旁若無人。

而種情既濃度,唔因為身體接觸而釋放。
寧願保持身體既距離,令種心如鹿撞既感覺停留喺心,蘊釀。
她從一開始就知道他無能軟弱,中年人卻承擔不了一點這世界的重量。

微捲的長髮、作夢的眼神及害怕衝突的焦慮,我覺得我看到下一個藝術家的妻子。

「把繩子看成繩子不需任何勇氣;把繩子誤當成蛇,這才需要勇氣。」

——Jiddu Krishnamurti(克里希那穆提)
In his 43 year William Stoner learned what others, much younger, had learned before him: that the person one loves at first is not the person one loves at last, and that love is not an end but a process through which one person attempts to know another.

“Stoner” by John Williams

本野好撚好睇
搵到中譯,應該會睇中譯,個簡介好吸引
https://www.books.com.tw/products/0010653681

《史托納》的主人翁威廉‧史托納於十九世紀末出生在美國密蘇里州的一個貧窮務農家庭中。他父親送他到密蘇里大學學習農業經營,但他卻意外愛上了與貧瘠農地天差地遠的英國文學,後來甚至成為了一位學者。不過,年復一年,史托納的生活遭遇一件又一件的挫折:脫軌的婚姻、父母的衰敗、家庭的暴力、愛女生命的消蝕,以及一段轉瞬即逝的燦爛愛情。淡薄堅忍的氣質,如何面對生命的種種衝擊?史托納在他不斷向自己內心追求的過程中,重新探索了純樸祖先們傳承下來的理智德性與靜默隱忍的力量。這些力量伴他面對一生無法逃避的孤寂。

我都識Freud喎!
你平時除左睇小說,係咪仲會多睇其他書?
主要研究人類行為同思想(諗野都係行為),文化,社會問題,歷史學(唔係專業),同哲學。

文學都有睇,不過唔係本本岩口味 通常下載左去Kindle,覺得幾好睇先去買
我會用螢光筆間
唔洗打,影嚟post都得
第一段,以為你RPG緊Freud
本野好似幾正
留名
留埋句子Quotation喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞