沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
信報「英眼狙擊」: 放膽跟市場較勁 不需靠磚頭上位

「落錯車,如離開了幸福的高速路。」這句歌詞根本是香港中產階級的主題曲,因為周邊必然存在沽出自住樓,租樓等爆煲,結果一去無回頭的故事,爭在數目多與少的分別。自住樓是必需品,無謂扮勁亂咁沽,已經是香港人的信仰。林一鳴把一個平凡道理,以財經評論員作為主角撰寫文章,居然在假期期間成為熱門話題,故事包裝的確相當重要。

主人翁到底是誰並不重要,亦只有林先生才知曉。故事第一個反思,是資產宗教的形成,會對價格走勢有影響。2011年是落錯車高峰期的開始,當時香港樓價攀上高位,適逢歐債危機,美國國債又被調低評級,不少人以為雷曼再現,然之後一切都已成歷史。受過過去8年的教訓,除非經濟持續轉差一段長時間,投資者對長遠前景相當悲觀,否則都會以一個持有等待觀察的做法來應對,所以今時今日,樓價調整的幅度都相對淺。

股市之中,個別藍籌股亦開始有宗教意味。始終存在一班有錢人,需要管理每年新增的現金流。物業交易費用已經太高,租金回報亦偏低,於是一些長期表現突出的老牌公司股票,就成為了更佳的資金停泊目標。

執迷物業回報 忽略機會成本

事實上,經過去年幾一跌一升之後,愈來愈多人推崇月供優質股票,令到少數股票率先破頂,永遠比市場存在溢價。這種股票不能用以往的估值來評價,否則永遠也不用買,亦最好坐住一個倉位,表現長期喜出望外。

第二個反思,反而是過分看重物業的回報,可能忽略機會成本。筆者2010年才買多兩個單位,令到物業佔本身投資比重不至太低,和大部分同輩發達之路不同,不靠物業,完全是靠建立一盤生意。走失那個相對容易上車的樓價飛升期,事後回看並未太過後悔,如果當日被供樓負擔掣肘,未必敢貿然自立門戶,就算夠膽,亦只會戰戰競競,不會嘗試新打法,今日可能只是一個過氣、只會緬懷風光的所謂細價股王。

筆者也是財演出身,希望鼓勵一下各位後進,既然待遇不高,更加不應該留在舒適地帶,繼續用上一代老掉牙的理論來過活,例如用波浪理論來看恒指做買賣決定。放膽和市場較勁,不斷從勝負中學習,與時並進,才會有望有日殺出重圍,不需要靠物業上位,更加不需要為上市公司職位的五斗米而折腰。

豐盛金融資產管理董事

好串,但又串得起
2018 上星期諗住放,點知師父話要買,即刻冇賣,今日 fat fat
一隻救全家
午間教路:
今日因為A股低開
上去3萬點有阻力
上落波幅市 個力細咗

之前A股升係因為場外配資
呢個因素已經冇咗 一個一個場外機構都係度爆煲
中央都打擊緊

因為5.1 復活節假
呢4日結算前轉倉
反覆之中偏軟 一路試緊低位 似乎呢兩日唔會大幅下跌

淡倉為主 睇下結算後會唔會壓返一口深既
29600穿就落29000
唔穿就29600-29800結算

可以留意小米既 目標價12.5-12.6
恆指冇乜郁 可以留意返個股既情況
抵讚,同cfu同船搵食先係好徒弟
係時候開熊再喪講女
屌你英國皇帝三個大碼單位話自己唔靠物業
3萬點有阻力 中!
靠師父重上三萬
佢係咪暗示緊o個度都係面頭o個浸
之後到 「似乎呢兩日唔會大幅下跌」
cfu咁講算係讚小米定點
3萬屌有阻力 中呀
師父今日神命中
跟佢既話已食200點
師父d 五行愈來愈準
收到師兄

短線call爆佢
但佢唔係睇好之後四日會跌咩
會唔會另一隻藍鼎國際或超智能,30000點以上叫人買貨就係屎忽鬼
今晚師叔助攻
第一集唔知會唔會就出鏡呢
唔係29號咩
係WO, 記錯日子
SOR
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞