沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
總之未破歷史高位兼未企穩,師父話美股都係熊市,只係人為扭曲
cfu話上升期叫人唔好高追,講返電盈同思捷環球,都係管理層不約而同趁高減持
今年仲未知師父邊範唔燈
一間唔燈美股咪仆街
美股要升過邊個位先唔算係雙頂呢?
原來美匯破咗頂
美股師父仲流過我,只係講含糊其詞嘅野,冇個別講邊隻股,唔怕
飆穿多5%左右企穩嘅話,我覺得已經唔係
睇過下,呢間野17年下半年先成立
咁短時間內上市就算以科技公司黎講都算快,何況係傳統業務股
加上同股不同權,成件事好鬼
招股書寫廣東省分店最多,有386間,但我上年多次上深圳都只係見過一間,有可疑
業績方面,佢自稱用科技提昇operational effeciciency, 但revenue 連material cost+rental cost都比唔起,仲未計佢燒錢搶生意既sales and marketing cost
賣咖啡賣到gross loss真係睇唔透

題外話優信近日比沽空機構狙擊,都係做假數果啲,未仔細睇

總之買得美股就最好唔好買支概股,大把好野簡
港女買親都短炒變股東
買6隻美股 到今日得隻biotech ETF 坐艇 其他都正數
有人問cfu 1918@41.4入,師父話穿38蚊要走,炒消息
文錦又話金買得,師父話金最多1240-1250,唔會太多,技術上低位買

屌你老味唔通1220 係咪呢隻嚟料

納指熊市
師父確認納指熊市
係美股仍然係熊市
熊到破歷史新高
AAPL call spread 太早走
執少左60蚊美金
我正股都賬面有20%咁滯利潤,係196加唔到倉
呢隻$TSLA仲衰過支概股$NIO,比較走勢多日,後者都有較大反彈,前者就算彈得多少少,一陣就派報紙,倒跌都有
無樓王你禁早入得8%
美匯升港女都冇乜運行
我早樓王大半年入都少過樓王
\|/
熊市強力反彈 唔好比佢呃到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞