沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
師傅早晨\|/
美聯儲官員開始討論降息的條件,包括即使經濟增長沒有放緩,通脹率仍在下降的情況。目前,認為這種情況尚未達到迫在眉睫的緊急程度,暫時不是4月30日到5月1日會議的討論重點。但在近期美聯儲高管們的採訪和公開評論中,通脹下降問題被屢屢提及,成為焦點。

在經歷多年低迷之後,去年,通貨膨脹率上升至美聯儲的目標2%。美聯儲官員稱,這意味着他們設立的目標是對的,預計通脹將在不同時間段温和地上下浮動。但儘管他們預計通脹會隨着就業強勁、減税等財政措施刺激而走高,去年秋季開始,物價壓力就一路走軟。

雖然温和的通脹可能不意味着必須降息,但可能會提高其他官員考慮加息的門檻。在特朗普總統用不太得體的方式呼籲美聯儲降息後,情況變得很複雜。美聯儲表示政治永遠不會影響他們的決定,但特朗普的施壓導致他們必須更加謹慎的解釋為什麼要改變政策,為了保持獨立性以及信譽,美聯儲可能會採取更保守審慎的態度。

基石宏觀(Cornerstone Macro)的美聯儲分析師羅伯特·佩裏(Roberto Perli)等人認為,如果沒有更廣泛的經濟惡化,降息在短期是不太可能的:「儘管這是有道理的,但如果突然出現通貨膨脹怎麼辦?被迫以更快的速度加息來逆轉降息,經濟衰退的風險會變得更大。」
\|/

假期呢就完啦
聽日要見師父啲真漿
大師顯靈啦 真跌?
美股唔扣稅係抵玩好多,就算息低港股少少都想入
師父大勝 今日a股
師父神準
復活節後見真漿
屌 近14000點沽咗A50
10點半左右夾咗50點 咁啱有嘢要做就平倉走人
而家睇番 11點就碌咗落山
老老實實,我唔識 正在研究學習中,因為未來熟悉美股之後打算建立一個長倉,呢類型債券非常適合用作配置
留名學債
low tech撈嘢
台灣mobile01有個post討論ETB,正在睇緊,睇吓有冇有用資訊

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=291&t=5550959&p=1
今晚美股會現價以下買入40股GNOM ETF, 不設止蝕,如果drop to 0由佢,長期擺

另外諗緊買1000美元左右嘅ETD
starman嗰招借錢買債有冇得諗?
美股個倉好散注碼,冇辦法,唔熟手要樣樣試
要搵穩陣肯定唔賴賬嘅得,就咁睇我估利息越高嘅穩健度肯定差啲嘅,都係用上面我個link查吓評級,同檢查間公司負債比率好啲

老實我都唔熟,要求其掟少少試驗,睇咗咁多資訊之後,似乎要留意短期會唔會贖回,可能未賺息公司平手贖回,輸手續費
債眞係唔熟

反而想花啲時間學下滙
債黎講 3141都係好野黎
US?
今日fb見到小學同學新居入伙,南區house. 睇見真係有啲心理不平衡
唔使比稅美帝嘅baby bond就幾好,股票30%稅做埋未夠,只可以單邊搏升然後賣出,但一賣冇cash flow入倉,對於公園阿伯彿系炒股冇乜意義
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞