沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike

果然係讀書識字尋死路
偷呃拐騙有前途
黃業
\|/
止蝕咗694, 輸5嚿水最近時運不濟,另一隻都考慮緊止蝕
師父隻2628盈喜
周二(庚寅日):天干屬金地支屬木,金剋木之局,先高後低。

現時係咪比以前缺乏上流機會,我睇唔係,而係太多人想一步登天,現今資訊發達,投資渠道多過以前好多,創業方式亦唔限於土地活動經濟,可以虛擬化,要嘅係想像力同膽識、耐心

妄想1蚊贏人1嚿水,唔係冇只不過萬中無一,就睇報紙報導嘅股市真實贏家,無一不是以耐力恆心取勝,而非某某少年股神買中乜乜買中物物,有次睇電視機某財演推介窩輪牛熊,主持人循例要問佢有冇持有申報,該財演答冇但持有正股,有乜啟示自己想像
唔係全日最高位收都係先高後低
師父一定贏
\|/
香港得兩種產業既者, 地產同冚家剷
美帝唔難搵到一年20%增長既股票, 香港
太多人都想1年內做到人地20年做到既野月月清然後話儲唔到錢去投資
上流機會就一定係少左既, 20年前既大學生人工同而家根本一撚樣. 但爛牌有爛牌打法, 唔係手牌爛就放pea唔打架嘛. 純計投資角度, 我係極贊同四叔講, 買地產股好過買地產, 回報率差好遠. 只係樓有低息槓桿, 可以倍大投資額, 不過而家門檻越黎越高.

沈門最好要o係全世界都識買REITS之前掃哂樓寶先
正如噚晚小注買入GNOM呢隻etf,新上市成交量得幾萬美金,睇data sheet NAV係14.2,包括九十幾個%嘅美國生物科技公司,贏國3.X%,另外係瑞士1.X%,贏國有間叫金瑞斯香港上市,曾經炒到飛天,如果生物科技&醫療他日如日中天,同自動化趨勢一樣嘅話,我估呢小注幾百蚊美金會帶嚟驚喜
都唔係曾經啦1548, 而家都炒到飛天
年頭10蚊, 早排炒過上22蚊
掃晒個價就唔識郁沈門冇人會放
呢樣唔肯定,但金莎同美高梅落注就一定㗎喇,唔敢講自己實中,對我嚟講小注買驚喜輸咗唔赤冇大問題,當係退休保持頭腦靈活訓練
叫雞呢家野, 最早期係源自原始部落既宗教祭祀
到時我地自己打莊 個價想升幾多就幾多啦
唔郁咪淨收息
咪仲好, 升又話入唔到, 跌又話跌, 麻撚煩, 唔郁最好
咁一定有我份,隻etf包括咗 都要多謝公海貼倉嗰位大戶啟發我搵相關資訊,不過我噚晚如果跌嗰吓入佢講嗰隻都贏1X%
栢青哥同百家樂應該2樣唔同概念嘅咁又

好似新濠都有機?
一路take嘢一路叫g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞