沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
50萬存去銀行定期一年冇2皮幾嘢利息,如果本人個倉派息增加再加利疊利,估計十零年甚至更短時間回本

基於我唔再加碼
我都係
講吓6,我太概64蚊買,收咗特別息連股息當8蚊,即係輸咗年幾2年股息入息,不過今次之後就應該正數,其實當日扯上71蚊我走貨贏7000

就係大貪諗住食完特別息再上返60賺晒

而家係死貨嚟,冇期望亦唔會理佢總之每年有啲股息派吓算數
師父嘅cash is king聽吓好啦,擺喺證券行冇息嘅,死錢嚟,擺去銀行定期唔靈活,家陣2厘左右,轉外幣定期蝕手續費,仲有機會蝕匯水

唔炒股驚輸去買隻運動撈戴吓,話唔定5、7年後升值都好過cash is king

我隻陸針12年一手AD買當年59000左右,家陣蓋老母話日本二手收94000
其實專研幾隻都夠做
總之傳統智慧話分散風險,問我一定叫唔好做,有500萬貨先開始諗分散風險
Short jor 2 hands 2318 future..
樓王點睇東莞樓?
尋日見張5常講起深圳NO. 1

張文認為,深圳遲早會超越上海,並在10年後會超越矽谷,原因是有東莞工業區,而東莞的最低包食宿工資是美國西岸的三分之一。
分散風險係基金佬同啲揸住幾千萬冇野做既有錢佬講嫁啫
4月25日(四) 12:24
【大師午間教路】利好因素已反映120%

訊匯證券行政總裁沈振盈表示,港股近期日升日跌,即市反覆上落,並出現高位聚得愈來愈重、低位處於愈來愈低的現象,似乎欠缺上升動力,大市將要回落。

大師認為,由於內地下周有五一長假期,外圍變動將會影響港股表現,呼籲大家小心應變,可先部署下周一(29日)、二(30日)定策略。

他強調,現時大市的利好因素已反映了100%甚至120%,至於市場憧憬中央「放水」托市,應屬美麗的誤會,屬大戶技倆將消息借勢放大、無限發酵。
做咩少咗咁多人
六日都未爆post
師父分散風險大法: 一萬蚊買熊, 一萬蚊買沽輪, 三萬蚊沽新地, 再買多五千阿仙奴贏
張五常都信? 後生喺美帝時還叫做學者。自從被美帝通緝香港都唔敢返踎係深圳,已經成為共匪學棍

照佢以前佢自己講嘅理論,主要係深圳法律對產權保障唔得,二係資本唔係自由進出,三係稅收過重,管制法例多如牛毛,交易費用過高

買贏國樓只買一線城市,有紅本嘅,因為共產黨唔掂都只係保城市棄農村,以咁大嘅總體經濟量唔難做到,另外要買大廈,大屋苑幾棟嗰啲,共匪唔敢亂嚟,人太多也,單棟幾層高咪買

投資贏國樓不如諗澳門氹仔,租值有3厘,對香港同南山低水,先8千幾呎,有外資做防火牆,人口大量湧入,做賭搵錢易,城市土地有限,係單位大價碼大問題,自己研究吓,唔好信晒我
明白
我係睇東莞會唔會成為深圳嘅sleep town咁
話時話
早兩日經過旺角見有人賣橫琴樓花
仲要留返幾千蚊買牛對沖
一開午市又挾鳩師父
即係合理位係25000?
前日我過關,喺香格厘拉出便6檔賣樓,唔撚係彿山就係二線城市,冇興趣,點解叫買一綫城市地區,因為土地有限,只能夠拆舊起新,深圳城中村收地唔平,新起嘅連賺要賣10萬1坪坐住,咁如果好似我嗰層喺佢隔離,買時54000一坪,6皮嘢點都有,何況我加值裝修過

不過我買嚟for老婆睇中醫唔計賺蝕嘅,4球鬆啲蝕咗鳩就啦,唔通要贏晒全世界咩
好快又到難忘暑假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞