沈陣營第二百一十九期 - 橫眉冷對腳鷹指,俯首忽然袋底牛

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
嗱,首先我唔識教人投資嘅,只係講吓我睇法,睇組合估計都係唔想高風險

大陸定期即係冥幣定期,收緊4.5厘係咪? 呢個風險係匯水跌同難轉返出香港(要麻煩啲),如果睇冥幣趨勢似升,

冇特別嘅用途可以keep多陣睇,港幣定期就可以夠鐘走,低風險嘅轉美金買baby bond,TBC研究過都相當穩陣,現價就唔夠5.625厘

好處係唔使比稅美帝,係蝕滙率手續費,點都高過港幣定期,進取啲咪買reits好似我哋咁,股息點都有4.6-5厘,抵受得住股價升升跌跌就得

1球應急嘅就唔好搞佢,有ML未爆嘅打埋入去,今年繼續港幣定期冇乜著數,舊年最高我定咗2.4厘,今年自己睇 https://goo.gl/i9KA4Y

以上只係鳩吹,自行評估風險
8月都會將舊年抽咗去大眾銀行定期嗰1球拎返出嚟,轉美元買baby bond同reits,希望到時港元強啲
聽日師叔座陣 師父一定大獲全勝 羸到開巷
我都諗緊入佢食吓息,不過面值25蚊美金炒高咗,要蝕轉美金手續費同等如收少咗息,最好跌穿25蚊或者接近,咁冇咁吃虧

漏咗,我資產大慨咁, 老婆戶口有股票收息,以前買落冇理,另外2個單位收租,贏國有個舖位收租,老婆鄉下唔值租嘅,買咗有十年,另外有定期同流動資金,本身所有物業都係欠銀行唔夠1球按揭,ML全部打爆晒,正現金流,夠使夠用
今年港幣定期仲平過供樓戶口個ML,仲要鎖一年,真係癡撚線嘅,冚家產如果樓按仲欠3球,有3球現金都唔好贖樓,150個打爆ML供cap有P-2.75,仲高過今年定期利率,仲可以隨時搬走段日計息嘅,另外嗰150個分配落股票、債券之類好過

加入通貨膨脹率,所以都話借錢有利息,存錢輸錢嘅

都唔知幾希望銀行有7厘息,仲投資條撚啊,擺1000萬入去食息好鳩過
買12、樓1居多,同baby bond,轉50萬去美金,另外嘅咪搵位買12,樓1,樓2唔會點入,始終增長速度唔得,長期計樓1派息會贏好多,以投入產出計
沈門投資風格變左長線投資利疊利模式,同師父the big short 一注獨贏風格相映成趣
最近睇緊bogle本書
佢真係用心為人
Vanguard etf月供供左年幾
好慶幸回報真係比供2800好
黎緊會繼續不問價供落去
5.6都落唔到仲5.5? 會嘅不過唔知等幾耐,1個月唔定三年唔定亦可能從此唔會落返去,少少溢價點都要付出,因為佢增長都ok

睇返呢5,6年派息比較吓股價走勢,除咗舊年大特價去返2年前4.6,大部份時間都冇去返我17年買入第一注嘅5.05

我睇有4.7厘以上現價都入得過,分注入,要5厘嘅只有買同樣做寫字樓嘅808,但管理層真係唔得,睇佢甲級寫字樓嘅呎價同加租自己評估

樓寶得1個甲級寫字樓陽光中心,同乙級寫字樓,加租能力同出租率比較吓808,就知808管理層差好遠,唔係點會長期有5厘以上

808我都係17年入嘅,當時除咗沈門會計佬推介,係因為佢嘅物業location喺九龍居多,甲級寫字樓,作為對樓寶嘅互補,20000股平均價3.28

到今日都冇乜升幅嘅,主要係佢增長只係貼住通貨膨脹率,冇乜人願意比貴少少買入搏未來,就算現時樓寶現價派息率低過佢,但三年之後以同一嚿錢就可能派息高過佢,唔係預期未來增長速度比多啲溢價,823得2厘幾3厘唔夠仍然大把人追入,就係佢加租勁擴張快增長勁

17年我未諗通呢個道理,而家諗通晒,不過我仍然認為樓寶係我reits最佳選擇,主要係佢有潛力,有機會突然爆發一段,息亦唔太低

823擴張到香港冇咩嘢玩,有17%係贏國投資,好定唔好? 唔敢肯定,可能未來增長動力,亦可能係負累整體表現之因
我啫,呢喥好多人長短棍,其實我都會
以前睇唔通點解823值咁貴,玩咗2年reits之後,終於自己攪清楚,算係邁出長期投資概念一個唔錯嘅收獲

原來17年6X蚊係平嘅,有3厘尾息,信師父值廿蚊買佢對家今日fatfat
有啲似米高積遜
好多嘢係落咗注之後長期跟蹤,再慢慢先諗到出嚟,冇經過擺長倉穿過升市跌市嘅體會,信心唔會咁堅定,我自信長倉5年後會升值而唔會蝕水
唔知係咪沈門吹奏得多,樓寶喺lihkg由冇乜人買變咗多咗人買,以前成日特價,唔信問kitkat仔
823就算增長勁啲
現價嚟講息真係太低
要受惠升幅就一定要賣股
賣咗咪又係要搵另一個製造到可觀現金流嘅股
講得好岩
揀岩股buy and hold真係必勝嘅策略
我早前睇番好多以前賺少少就放嘅股根本如果hold到而家係勁賺
但以前就係太短視
冇錯,呢個就係收息倉同追求增長嘅分別,買入700搏升,賬面上賺30%對我冇用,得條數,冇錢落袋作其他投資,靠買走賺錢,唔符合公園阿伯彿系投資方式,緣份一到自然有錢返倉去飲茶
5.6都落唔到仲5.5? 會嘅不過唔知等幾耐,1個月唔定三年唔定亦可能從此唔會落返去,少少溢價點都要付出,因為佢增長都ok

睇返呢5,6年派息比較吓股價走勢,除咗舊年大特價去返2年前4.6,大部份時間都冇去返我17年買入第一注嘅5.05

我睇有4.7厘以上現價都入得過,分注入,要5厘嘅只有買同樣做寫字樓嘅808,但管理層真係唔得,睇佢甲級寫字樓嘅呎價同加租自己評估

樓寶得1個甲級寫字樓陽光中心,同乙級寫字樓,加租能力同出租率比較吓808,就知808管理層差好遠,唔係點會長期有5厘以上

808我都係17年入嘅,當時除咗沈門會計佬推介,係因為佢嘅物業location喺九龍居多,甲級寫字樓,作為對樓寶嘅互補,20000股平均價3.28

到今日都冇乜升幅嘅,主要係佢增長只係貼住通貨膨脹率,冇乜人願意比貴少少買入搏未來,就算現時樓寶現價派息率低過佢,但三年之後以同一嚿錢就可能派息高過佢,唔係預期未來增長速度比多啲溢價,823得2厘幾3厘唔夠仍然大把人追入,就係佢加租勁擴張快增長勁

17年我未諗通呢個道理,而家諗通晒,不過我仍然認為樓寶係我reits最佳選擇,主要係佢有潛力,有機會突然爆發一段,息亦唔太低

823擴張到香港冇咩嘢玩,有17%係贏國投資,好定唔好? 唔敢肯定,可能未來增長動力,亦可能係負累整體表現之因
823就算增長勁啲
現價嚟講息真係太低
要受惠升幅就一定要賣股
賣咗咪又係要搵另一個製造到可觀現金流嘅股
冇錯,呢個就係收息倉同追求增長嘅分別,買入700搏升,賬面上賺30%對我冇用,得條數,冇錢落袋作其他投資,靠走賺錢,唔符合公園阿伯彿系投資方式,緣份一到自然有錢返倉去飲茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞