《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
啱啱先知原來痞子蔡嚟過香港演講

上回講到飛揚同綽姿去三聖坐輕鐵。
綽姿就拎住部電話撳撳撳撳撳。
飛揚都拎部電話出嚟睇,想睇羅羅有冇搵自己。
係冇㗎!
啱吖啱吖~啲𡃁妹仔係咁㗎啦~
一時熱情如火~一時掉你落廁所~
唉~
都係收拾心情準備接落嚟嘅委託!
心態決定境界。
同綽姿嚟到市中心,先發現呢度已經被露宿者霸佔。
其實都預咗...
飛揚又諗返以前聽老豆講,呢度本來好美好...
然後行到嚟中央...企定定...等...
企咗一段時間...等咗都幾耐...
然後...然後飛揚見到有個露宿者喺用紙皮搭建嘅屋仔之中行出...
個露宿者打個大喊露...再伸個大懶腰之後,就向住飛揚同綽姿身處嘅方向行過嚟...
喺有限嘅光線之間睇清楚啲...呢個著住...黑色長袍嘅露宿者...一步一步...摸住凌亂嘅頭髮...行到嚟綽姿面前:「嚟咗喇?好準時...嗚呀~」
「係。」綽姿企直個人,簡單直接回答一句。
吓?呢個...呢個露宿者...都係行者?都係今次委託嘅隊員?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 12-片翼光芒] PART 10

我再睇清楚啲...喺有限嘅光線之間...睇清楚啲呢個頭髮凌亂...滿面鬍鬚...烏眉瞌睡嘅男人...

仲有...仲有佢身上件黑色長袍...

長袍之上,繡有不少黑色暗花...

呢個露宿嘅男人...呢個行者...唔通就係...

「散漫,先行者。」露宿男人打完個喊露再捽捽眼。
果然就係佢!

係今次委託嘅隊長!

好彩頭先冇出到聲!唔係嘅話又俾人話唔識規矩!

之但係...點解好似...

「瓦解,執行者。佢係我嘅隨行者,吞噬。」綽姿指一指我。

我就企到直一直!

唔出聲...但要企直...
「嗯...得喇...人齊就行喇。」散漫邊講邊摸住個頭轉身行。

人...人齊喇?

就...就只得我哋三個?!

真係冇其他人喇?!

頭先喺黃金海岸睇到隊員名單只有我哋三個名...仲以為會其他行者加入...

唔好話有先行者...多幾個執行者都好吖...

而家就只有...我哋三個?!
個先行者仲要...懶洋洋咁...一啲都唔可靠!

相比起片翼...真係差天共地...天壤之別!

今次真係...仆得街...

綽姿跟住散漫身後行...我又跟住綽姿身邊行...

望住散漫嘅背影...點睇都只係一個冇撚用嘅露宿者...社會嘅辣殺...屎都有價值過佢...

點可能...點可能咁嘅人都可以成為先行者?

究竟要成為先行者有乜條件㗎?!
唔重要...要有乜條件先成為到先行者對而家嚟講一啲都唔重要...

最重要嘅係...我哋可以依賴佢咩?

要對付變節嘅行者喎...

仲要唔知人地有幾多人喎...

我睇佢個款...殺雞都冇力啦...

今次真係...真係...
我偷偷望望綽姿...綽姿都係木無表情咁...一如既往...

係唔覺得有問題?定係考慮緊有幾大問題?

我真係睇唔透...

跟住散漫身後行,轉咗幾個彎,喺紙皮搭建嘅圍牆之間穿梭...

然後推開壞壞地嘅門...再喺黑暗嘅後樓梯行...行上一層...再上多層...

再拉開壞壞地嘅門...就行到出嚟...停車場?
冇錯...呢度係商場嘅停車場。

當然而家呢度一架車都冇。

“颼!颼!”亦都可能係食風嘅關係,呢度都冇露宿者聚居。

散漫一直行,向住...爛咗嘅石屎圍牆邊行過去...

當我哋都行到過嚟圍牆邊之時,大家都企喺樓層邊...望出去...望住遠處嘅...寺廟?

嗰間寺廟...平時久唔久都會路過...好似係叫做...善慶...洞?
好似係...但唔記得...

每次路過都唔會留意叫咩名...

之但係...而家又有乜好望?

我努力咁望真啲...聚精會神再睇得仔細點...

都好似...冇乜異樣...

都係好似尋日同羅羅去青松觀,好多建築物都受破壞...日久失修...
再仔細就真係睇唔到...(黑麻麻又大近視睇鬼到咩?!)

「唉...都係精神化咗先...唔使咁傷神...」散漫一講完,雙眼紅一紅!

話口未完,身邊嘅綽姿對眼都紅咗一紅!

精...精神化...用精神液!

我都插隻手入褸袋...用力一捏支Level 3精神液!

當道寒意由手背傳遍手掌…傳到手臂…全身...
「邊度?呢度係邊度?點解我會喺...液...」我又聽到喇...

「嗚嗚...好驚吖嗚嗚...」我又聽到女仔聲...

「媽咪...嗚嗚...媽咪呢...」我仲要聽到有...小妹妹聲...

「好凍吖...凍冰冰咁...咩嚟㗎?」又係咁...每次用精神液...都會...

「哦~好好多~」呢把係散漫把聲。

好好多?有幾好吖?

我再次聚精會神...提高視力!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞