《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
妹妹仔早
報報早
馬寶午安
各位早晨
星期一好天 仲真係有啲熱

上回講到飛揚跟住綽姿身邊繼續行。
發現有唔少道友圍住班MK仔...好似有啲交易。
當行近班道友一睇...佢哋手上有粒細細粒...紅色嘢...
呢粒嘢咪係...
「聖水...」綽姿簡單咁噏咗兩隻字...
係聖水?原來呢粒嘢叫聖水?
綽姿想行去班MK仔查探。
但班MK仔似唔做外人生意喎。
原來綽姿過嚟呢邊係想買粒聖水返去。
咁啱飛揚身上有粒~係上次羊咩哥俾嗰粒~
綽姿唔該都冇聲就一手拎走~
仲話冇嘢係屬於飛揚自己嘅~
咁奸嘅...
講多兩講飛揚覺得好危險,不如同綽姿一齊走去一個搵唔到佢哋嘅地方生活。
綽姿話SPIRIT裡面有專門搜集情報嘅行者,要知佢哋藏身喺邊唔難!到時手無寸鐵真係十死零生。
咁投靠逆行者囉!
「我再一次警告你...唔好再有變節嘅想法!SPIRIT會出報酬殺叛徒...就好似片翼俾我哋嘅委託...明顯就係由嗰班專門收集情報嘅行者手中得知有行者想變節。」綽姿認真咁望實飛揚。
“咕碌”飛揚吞咗一大啖口水...
專門收集情報嘅行者...真係有咁神通廣大咩?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 12-片翼光芒] PART 07

繼續跟住綽姿身邊行,行過好多個攤檔...同好多平民百姓擦身而過...差唔多行到嚟黃金蒙馬特嘅盡頭。

綽姿左右望一望,就行近角落頭嘅舖頭...上石級...拉一拉木門...

呢間舖頭...位於黃金蒙馬特嘅盡頭...角落頭嘅舖頭咪係...

『喂喂...等埋...』我都跟住綽姿行入舖頭。

行到入舖頭裡面望望四周...唔算有太多...食客...

冇錯...呢間舖頭係一間...食店...

喺我嘅年代...仲要係M記...
至於而家我眼前所見...雖然有啲殘舊...但啲檯檯凳凳裝修都同之前差唔多...

當然...呢間唔係M記...

綽姿再望多兩眼,就行近窗口位...

窗外嘅聖光照射入嚟...照射到窗口位上...

窗口位並唔係空空如也...而係...坐左一個人...

呢個人...聖光照射住...拎起個...漢堡包咬緊嘅係...林雪?!
綽姿二話不說咁坐喺林雪面前!

林雪望一望綽姿,點一點頭:「嗨...」

『又會咁啱嘅喺度撞到你嘅...你哋識㗎?』我都坐喺綽姿身邊,問一問林雪。

「唔撚使食㗎咩...出入市區都係坐我架車㗎啦...認得又有幾閪出奇呀?戇柒烚烚...」林雪咬啖漢堡包,望望窗外風景。

嘩我屌...咁都有位俾佢入?!

唉...我都係唔出聲喇...望望風景好過...
望住出面歐陸式嘅建築設計,比之前更加殘舊...更有地中海Feel...更有浪漫情調...

呢啲係好事?定壞事?

我都唔知...

我只係覺得...咁耐都冇嚟過...再過嚟就係廿年後嘅未來...

變化真係好大...

「同我買啲嘢食返嚟。」綽姿冷冷放下一句。

『哦...哦...咁你想食啲咩?』我去買嘢食都啱嘅...

哥哥嚟㗎嘛我~要照顧細妹㗎嘛~
「有咩食就食乜啦。」綽姿都係冷冷放下一句。

『哦哦...咁...你坐坐等等我...』我再喺綽姿耳邊細細聲講,『自己小心林雪呢個變態佬喎...』

「我聽到㗎仆街...」林雪睥撚住我。

聽到咪聽到囉...我就係想俾你聽到...

我行過去櫃檯望望,冇Menu嘅...

「想食乜吖?」麥當奴嬸嬸...唔係唔係...呢度都唔係麥當奴...總之就係有個嬸嬸問我想食乜啦。
『呃...有咩揀?』你冇Menu我點知有乜食?

「揀?揀咩吖?冇得揀㗎...得漢堡包薯條可樂...有咩揀?痴線...」嬸嬸口噏噏咁。

屌...冇得揀你又問我想食乜?!

『咁...咁兩份漢堡包薯條可樂...』希望啱綽姿胃口啦...

「兩份漢堡包兩份薯條兩杯可樂呀嘛?四百吖。」嬸嬸攤大手板問我攞錢。

『嘩...咁貴嘅?!』呢啲咁嘅辣殺都成四舊水?!你係問我攞定搶我錢呀?!
「嫌貴呀?唔好食呀!呢度邊度吖?搵食咁易呀?!」嬸嬸怒屌我一頓!

『唔係唔係...』我好唔捨得咁拎個銀包出嚟,交四百蚊俾嬸嬸。

「等等啦!」嬸嬸一手搶走我手上四百蚊,放入收銀機後,就行去整嘢食。

又唔見四舊...銀包又得返二百二...

究竟呢度啲人係點生活㗎痴線!

我而家真心覺得Owner係良心老闆...

賣嘅嘢算平,又高汁!

真心希望佢唔好咁快執笠...
我挨喺櫃檯邊,望望綽姿佢哋...

綽姿望住林雪口噏噏咁...好似講緊嘢...

林雪又點點頭,咬幾啖漢堡包,飲啖可樂又口噏噏咁...

佢哋...傾緊嘢?

唔知...傾緊咩呢?

佢哋兩個可以傾啲乜吖?

呢個距離又聽唔到!
林雪同學生妹...總係覺得怪怪地...

雖然話成間舖頭都仲有其他食客,之但係...我嘅注意力一直都放喺綽姿身上...

要佢同林雪單獨相處...總係唔放心...

「喂!」嬸嬸突然喺我耳邊大嗌!「你要啲嘢吖!齊喇!」

『嘩嘩嘩!唔...唔該...唔該..』嚇撚死人咩...

「生人唔生膽咁...咩人嚟...」嬸嬸擰擰頭,又好似冇我咁好氣咁...

咩咩人吖?正常人囉...

係呢度唔正常,所以好似你哋呢啲唔正常嘅人反而正常...
我望望面前個盤...放咗兩個漢堡包...一堆薯條同兩杯可樂...

咁求其嘅...又冇紙包住...又冇盒入住...

飲筒呢?

飲筒都冇點飲呀?!

唉...真係唔知...可能未來興環保,飲筒都慳返...

我就拎住盤嘢食行返埋綽姿身邊:『嘢食到~』

我一放盤嘢食喺綽姿面前,佢就望咗一眼,再拎起條薯條,放喺嘴邊咬吓咬吓。
望住綽姿呢個食薯條樣...真係好有小妹妹Feel~

不竟...綽姿都只係一個十五歲嘅小妹妹~

綽姿眼眉望一望我...

我立即扮晒傻咁拎起薯條食!

嘩嘩嘩...唔好俾綽姿察覺到我𥄫佢...

唔係嘅話...我會死得好慘!
「睇嚟...」呢個時候,林雪拎起杯可樂飲一啖,諗一諗,「會越嚟越多幫派...」

越嚟越多幫派?

林雪又望望窗外:「好似話想由呢度開始...入去屯門做生意喎...」

「咁唔係幾好咩?」綽姿再拎起條薯條,放喺嘴邊咬吓咬吓,「你又可以多啲生意。」

「生意?哈~」林雪笑一笑,「我不嬲都大閪把生意~多到做唔鳩晒~」

對住小妹妹可唔可以唔講粗口呀仆街...

「最撚大問題都係...」林雪望望四周,「西貢獻命...」

西貢獻命?又關班仆街事?!

今晚出完

三句預告

綽姿拎起個漢堡包望兩眼,然後細細啖...咬一口...

「聽講...」林雪又望多兩眼四周,「西貢獻命想揀啲幫派幫佢哋做嘢...」

揀啲幫派...幫佢哋做嘢?
報報
飛揚真係好柒
唔柒唔係飛揚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞