《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike

上回講到飛揚好信個卜占師。
之但係綽姿就唔覺有乜咁好信。
唔係喎...講晒佢哋而家嘅情況喎...仲唔堅吖?
講真一句,呢度有邊個唔係咁㗎?
又好似...真係...
綽姿留意到呢度好多拾荒者擺檔賣嘢。
仲話全部都有佢嘅價值,就只有占卜師最冇價值吖嘛~
啱吖啱吖~就只有冇價值嘅飛揚先覺得占卜有價值~Match晒~
綽姿帶住飛揚上到平台,路過一間酒吧後,就挨住石壆睇夕陽。
飛揚唱起歌嚟~綽姿覺得勁難聽,要飛揚收聲。
唔唱咪唔唱囉。
飛揚發現海面上有唔少船駛出駛入...問起有冇機會由水路出去。
綽姿話唔少黑社會都想咁做...之但係有規矩定咗只可以出入貨物㗎姐...
『咩規矩嚟㗎?邊鬼個定㗎?』冇其他出入市區嘅選擇...又俾林雪壟斷!
即係利益輸送姐!
「仲有邊個定?咪又係西貢獻命。」綽姿點點頭。
又係西貢獻命班仆街!
作風咁似政府,唔怪得國安局會睇中佢哋啦!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 12-片翼光芒] PART 09

講起...國安局...同西貢獻命...

『究竟西貢獻命幫國安局做啲乜呢?』喺特殊區裡面...唔通...

堅硬嘅防守由內部瓦解?

國安局係想借西貢獻命做內鬼...對抗天門...瓦解反抗軍?

都似喎...

呢種都係中共嘅作風吖~

搵啲賣港求榮嘅屎忽鬼滲入反對組織,時機成熟就掉轉槍頭!

都未知邊個係人,邊個係鬼之前,就已經失晒方向啦~
「唔好再理西貢獻命嘅事...」綽姿望住個黃金海面,擰擰頭。

『吓?真係就咁就...』我都未將“放棄”兩隻字講出口...

「太危險...」綽姿就打斷咗我嘅說話。

太...危險...

「之前推測逆行者同西貢獻命反目,會有利於我哋嘅調查行動。但睇嚟...比想像中複雜。」綽姿望住快要變成橙紅色嘅海面。

其實我想像都覺得太複雜...

而家綽姿仲要話比想像中複雜...
好想知...好想再查多啲...

而家嘅情況係...我哋開咗門,但裡面漆黑一片...

唔知有幾大...又有幾多陷阱喺裡面...

我哋係唔係向住真相嘅方向行?唔知...

真相距離有幾遠?唔知...

但綽姿清楚一點...就係好奇害死貓...

危機意識極高嘅綽姿感覺到再查西貢獻命有危險,所以就叫停...避走...

我都應該要聽從佢...跟從佢...

要一齊活下去!
「你可唔可以唔好再咁樣望住我?」

『我...咁冇乜嘢好睇喇嘛...』

「最後嘅夕陽都唔望多眼?再冇機會喇。」

『你...你可唔可以唔好咁吖?』

「讓你有死嘅覺悟。」

同綽姿望住個太陽沉落海...

海面漸漸變成深藍...變成黑色...
黃金海岸裡有唔少暗黃色嘅燈光,更有唔少燭光...

所有攤檔都點起蠟燭,以燭光作照明。

都真係幾有氣氛...舊市集嘅氣氛。

同綽姿喺燭光之間遊走,仲係咁多人...

應該話比中午更多人...越夜越多人...

熱鬧嘅夜市。
行多幾步,綽姿就向住碼頭方向行。

越行向碼頭方向就越發現,唔單止買賣嘅人多,就連上落運貨嘅人都多。

喺呢度, 大家都習慣夜晚工作嘛?

可能啦~

行到嚟碼頭,都真係有唔少船泊咗埋岸。

大大小小嘅都有。

唔少工人搬住啲貨上上落落。

睇嚟真係有唔少物資由水路運出運入。

一直都冇諗過呢點添...睇嚟我真係唔夠細心。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞