《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
報報
報報終於肯post啲靚女相喇
報報成日都Post靚女相㗎啦
今次左邊嗰個正好多
咪又係
Yanny初頭剪左齊陰堅似Stephy
好正
好鍾意女仔剪齊陰
不過唔係個個女仔都Carry到
冇波唔啱你㗎喇
Yanny>>>>>>>>>>>>Heidi
你啲>以立粒計算㗎

上回講到飛揚跟住綽姿行入黃金海岸商場,原來呢邊真係有市雜!
有唔少人喺度擺檔。
仲發現呢邊啲MK仔仲多過西貢獻命。
原來係西頁獻命將呢邊交咗俾由出面入嚟嘅黑社會睇。
但點解要咁做呢?
原來係西貢獻命想搵啲平民嚟做擋箭牌。
黑社會都算?
起碼佢哋唔係革命軍!而且呢頭真係有唔少平民做生意,買賣。
西貢獻命班人真係諗得周到。
究竟而家西貢獻命係乜呢?
「西貢獻命...」綽姿諗咗諗...「表面仲係革命軍,但暗地裡...就唔知幫國安局做啲乜嘢。」
『又革命軍...又幫國安局...真係唔知邊個係人...邊個係鬼...』喺呢個年頭...究竟仲有冇正義?
「其實都唔使分得咁清...」綽姿擰擰頭,望一望飛揚,「反正我同你都過唔到今日。」
『你又講衰嘢啦!我一定要同你睇到聽日嘅日出!』飛揚雙手捉住綽姿對膊頭!
「就憑你?」綽姿半帶恥笑咁望住飛揚。
『係!就憑我!一定可以!』飛揚雙手捉實綽姿膊頭!堅定不移咁望實綽姿!
一定要同綽姿平安完成委託!一定可以!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

綽姿眼定定咁望實我一陣...又過咗一陣...

「你顧掂你自己...唔好成為我嘅負累先講啦。」綽姿擰擰頭,轉身繼續行。

又...又睇我唔起...

唔得!我唔可以再咁弱!

今次一定要...一定要保護綽姿!

好啦好啦...我知我吹大咗...

不過唔好話保護...至少...一定要幫到佢!
綽姿繼續行,向住幾個道友...圍住兩個金毛MK仔嗰邊行...

兩個金毛MK仔挨喺牆邊...好似交咗啲嘢俾班道友之後...又揮揮手...趕佢哋走...

幾個道友拎住啲嘢喺手...同我哋擦身而過...

我偷偷望望道友手中...係一粒...紅色嘅...

「係...聖水...」綽姿望咗道友手中一眼,繼續向住兩個金毛MK仔行過去。

聖...聖水?

嗰粒紅色嘢...原來係叫聖水?

同我喺旺角...羊咩哥俾我嗰粒...一模一樣...
兩個金毛MK仔望到我哋行近,然後轉身行入後巷。

綽姿行近後巷望咗一望之後,又望望其他MK仔。

在場四周嘅MK仔望到我哋望住佢哋,個個唔係轉身行入後巷,就係行入爛建築物入面...

「睇嚟...唔做陌生人生意。」綽姿回望四周。

『吓?做咩生意?』我又跟住綽姿好型咁回望四周。

四周嘅MK仔已經閃晒。
「聖水。本來諗住嚟睇睇有冇機會買返粒...」綽姿正想轉身...

『你話聖水...』我摷摷褸袋...摷咗之前羊咩哥俾我嗰粒出嚟,『咁啱我有一粒...』

綽姿一手就拎起我手上粒聖水:「點解你會有?」

『呃...早幾日出去行過...後巷見有人賣緊...然後佢俾咗粒我囉...』都係唔好交代得咁清楚...

「早幾日...」綽姿拎住粒聖水再睇清楚啲,「真係奇怪...」

『嗯?』有乜咁奇怪?

我唔知綽姿所指嘅奇怪係奇喺邊度...

之但係我而家睇粒聖水...啲紅色好似...冇咁鮮艷?
「你總算有返啲用。」綽姿袋粒聖水入褸袋。

『嘩...多謝你咁讚我喎...之但係粒聖水我㗎喎!』你就咁就袋咗吖?

「冇嘢係屬於你自己。」綽姿繼續行。

『喂...喂...唔好咁奸好喎...』我繼續跟喺綽姿身邊。

「唔係話奸...呢個係規矩。」

『個規矩好奸囉...』

「唔好再講廢話。」
跟住綽姿身邊,繼續喺黃金蒙馬特上行。

我哋都留意住四周,留意住啲MK仔。

但當啲MK仔見到我哋望望佢哋,佢哋就擰轉身當睇我哋唔到...或者直頭行咗去。

總之就好似唔係好想理我哋咁。

『點解會咁㗎呢?我哋好似唔係好受歡迎...』我再偷偷望望啲MK仔...

「嗯...」綽姿又偷偷望兩眼,「都唔可以話係唔受歡迎...只係...佢哋唔想同好似我哋呢啲比較正常嘅陌生人接觸。」

『正常?』我哋吖?

我就應該係叫正常嘅~你就一定唔係囉...
「你唔見同佢哋接觸嘅,都係就死咁嘅道友...」綽姿望望一個坐喺地上,骨瘦如柴嘅道友,「而且佢哋都楚河漢界,各有自己嘅地盤。」

『各有自己嘅地盤?』咩吖?咩地盤吖?

「各門各派都有佢哋嘅地盤...河水不犯井水...你唔係仲未察覺到?」綽姿冷冷望咗我一眼。

『呃...』我又真係察覺唔到喎...

等我再細心留意...

啲MK仔身處嘅位置...又好似真係群雄割據...各自駐守自己嘅地盤...

唔會離開自己嘅地盤...亦唔會走去人哋嘅地盤...
「之前都已經睇過有關呢邊嘅情報...話啲黑社會由市區走入嚟之後,將黃金海岸分咗幾個區域,由幾個唔同嘅黑社會睇住。」綽姿望望個路口,又繼續向前行。

『嘩...呢度咁鬼細...仲有得分吖?』香港人真係好勁㗎喎!

本身香港都夠細㗎啦~都可以分上中下等~市區同新界區~

而家就連咁細嘅黃金海岸都可以玩群雄割據...

是咪細個玩得天下太平太多吖?

綽姿點點頭:「有人就有小圈子。」

又啱喎~
『咁...咁聖水其實係咩嚟?』我都未搞清楚,就俾綽姿搶咗...

「我都未清楚...」綽姿擰擰頭,再諗一諗,「只係知道...好似係一種新型毒品。」

『嗯...』聽羊咩哥嘅口吻都似...『嗰班道友就係啪咗聖水先搞到骨瘦如柴?』

「應該係...」綽姿諗一諗又皺皺眉,「調查呢粒聖水...係今次過嚟嘅其中一個原因。」

『調查?你唔係話過唔到今日㗎咩?仲查嚟做乜~』仲唔俾我入返你一次~

「你今次又講得啱。」綽姿點一點頭。

『呃...咁...咁危險不如我哋...我哋走啦!』喺危險危時候,我一諗到嘅都係走!

逃走雖可恥...但係本能!係求生之道!
「走?走得去邊?」綽姿眼尾望一望我。

『走去...走去一個冇人識嘅地方!隱姓埋名!過新生!』呢個世界咁大,總有一個藏身之所!

「你諗都唔好諗...」綽姿擰擰頭,「SPIRIT之中有好多專門收集情報嘅行者...佢哋要搵到我哋,只係彈指之間嘅事。到時冇精神液唔可以精神化,手無吋鐵真係話死就死。」

『咁...咁我哋投靠逆行者啦!』逆行者咁勁!我哋都走去投靠逆行者,就唔怕SPIRIT啦!

「我再一次警告你...唔好再有變節嘅想法!SPIRIT會出報酬殺叛徒...就好似片翼俾我哋嘅委託...明顯就係由嗰班專門收集情報嘅行者手中得知有行者想變節。」綽姿認真咁望實我。

“咕嘟”我吞咗一大淡口水...

專門收集情報嘅行者...真係有咁神通廣大咩?

今晚出完

三句預告

[Day 12-片翼光芒] PART 07

繼續跟住綽姿身邊行,行過好多個攤檔...同好多平民百姓擦身而過...差唔多行到嚟黃金蒙馬特嘅盡頭。

綽姿左右望一望,就行近角落頭嘅舖頭...上石級...拉一拉木門...
咩叫立粒
已經將[Day 12-片翼光芒] PART 06 Upload上Facebook同紙言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞