《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
失眠好過冇得眠
飛揚係咪同女玩咗成晚
玩足成晚
唔係啦
係諗返起啲嘢
呢度只有我一個冇女食

上回講到個塔羅牌占卜師想搵飛揚佢哋占卜喎。
綽姿就冇乜興趣,之但係飛揚有吖嘛~
綽姿又冇飛揚咁好氣,陪佢占啦。
而占卜師幫飛揚佢哋占到今日遇上無可避免嘅難題...艱鉅...危險...要有破釜沉舟之決心!自然有起死回生嘅機會~
好似好堅咁喎!
仲有一點係要記住...就係千萬唔可以輕舉妄動!
飛揚好好咁記住!
「我哋有緣...唔收你錢。」占卜師望住飛揚揮揮手。
『咁...咁多謝晒...』飛揚向占卜師鞠一鞠躬。
占卜師同飛揚佢哋揮揮手...
飛揚都同占卜師揮揮手後,就跟住綽姿轉身離開。
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

行遠幾步之後...

『要有破釜沉舟之決心...但又唔可以輕舉妄動...要有破釜沉舟之決心...但又唔可以輕舉妄動...』要好好記住...要好好記住...

「好彩唔使錢。」綽姿一直Keep住雙手插褸袋咁行。

『嗯?』點解咁講呢?

「講咗等於冇講...一啲價值都冇。」綽姿再望望四周。

『嘩...你又唔好咁講...你唔覺好準㗎咩?』完全講晒我哋今日嘅難處出嚟喎!

「唔覺。」綽姿Keep住觀察四周,「佢所講嘅...呢度有邊個唔係?」

『呃...』又好似...係喎...
我望望四周...不論擺賣嘅又好...睇緊有乜嘢賣嘅又好...就算企埋一二角嘅MK仔同道友都好...有邊個唔係為世所迫迫於無耐要破釜沉舟先有一線生機...

「呢邊真係有好多拾荒者嚟擺檔。」綽姿再望住身邊嘅攤檔。

『吓?』個話題轉得咁快,跟唔上喎...

「呢邊除咗班黑社會之外,差唔多絕大部份都係拾荒者執拾返嚟嘅物品。」綽姿單膝半跪咁睇睇放喺攤檔前嘅...箱仔。

『即係...垃圾?』我又跟住綽姿單膝半跪...

都有唔少箱仔...

有鐵造有膠造仲有唔少係木造...

大大小小唔同顏色唔同款式...明顯冇系列...
「你就垃圾。」綽姿拎起個木箱仔睇睇。

『呃...』做乜無啦啦話我喎...

「呢度啲嘢...比你有用得多。」綽姿放低個木箱仔,又拎起另一個鐵箱仔睇睇。

『呃...』即係話我連垃圾都不如姐...

「放得喺度賣嘅...都有佢嘅價值...」綽姿放低個鐵箱仔之後,就企返起身,「總會遇到有需要嘅人,將佢買走。」

『係係係...就只有占卜最冇價值嘛~』你都係想咁講姐。

「總算你聰明返次。」綽姿又繼續行,「就只有冇價值嘅你先會覺得占卜有價值。係唔係Match晒?」

『呃...』又有位俾綽姿入...
做乜姐...

人喺絕境無助不安時,總係會問問鬼神,求安心~求平安㗎啦~

都係人之常情姐~

不過好似綽姿呢啲無情嘅人識條鐵咩?

無情...其實我都係鍾意帶點點溫暖嘅綽姿多啲...

嗱!我指嘅鍾意唔係男女之情嗰啲鍾意呀!

純粹係...相處囉...
人與人之間嘅相處...如果下下都AT力場全開...會好攰㗎嘛...

唔係話要LCL化!至少...可以透過溝通...互相了解...

透過溝通...互相了解...量子化?!

跟住綽姿身邊行,同唔少MK仔擦身而過...又偷偷望入陰暗嘅後巷...見到有唔少MK佬聚集。

總係覺得佢哋好有組織...

成個黃金海岸都好有秩序...

黑社會嘅秩序...
其實黃金海岸又算唔算係特殊區嘅縮影呢?

特殊區成為無政府狀態後,就由西貢獻命同天門管治。

本來大家都係反抗軍...革命軍...但而家西貢獻命又同國安局有勾檔...

咁天門呢?天門又係唔係仲係以革命為本...為宗旨?

而家黃金海岸呢度又群雄割據...遲啲又會唔會打起上嚟?
跟住綽姿身邊行上樓梯,上到平台再望多幾望...

同下面差唔多,都係有唔少攤檔,亦有唔少MK仔睇場。

班MK仔望望我哋,又望望風景。

我哋都冇理咁多,繼續直行直過,又觀察四周。

講開又講...行咗咁耐,其實綽姿係想觀察啲乜㗎呢?

定係其實純粹想行行街?吹吹風?

算啦~都係唔使理咁多~

乖乖跟住綽姿行~佢做乜我咪做乜囉~
行行吓就行到過嚟一間...酒吧?

由門外睇清楚啲...門外掛住塊木牌...仲有支酒嘅圖案...

真係酒吧嚟㗎喎!

雖然話而家都下午...就快黃昏...但都未到夜晚,綽姿唔係想咁早就飲酒嘛?

我哋仲有委託要做㗎!

只見企喺外門嘅兩個男人食住煙咁打量住我哋幾眼。

綽姿望多望,就繼續行。

哦~純粹路過姐~
行多兩步,綽姿就行到埋去平台邊,挨喺石壆。

我都跟住綽姿挨喺石壆,望住個海...望住夕陽...

此情此境...又要...

『夕陽無限好~好好好好~天色已黃昏~昏昏昏昏~』又要唱歌仔~

「冇有人同你講,你唱歌好難聽?」綽姿冷眼望住我。

『我?我喎?我唱歌就梗係難聽㗎啦~』我又唔係陳奕迅~
「咁你就唔好唱啦。」綽姿望返個夕陽。

『舒緩氣氛嘛~本想去憑愛,去換最燦爛一生~』我唱到走晒音~

「喂...夠喇...你唔想上唇同下唇永久黐實就唔好再唱喇。」綽姿再冷眼望住我。

『好好好...唱埋呢句~唱埋呢句~想不到長吻,帶來更永恆傷感~~~』個感字拉到勁長又勁有感情~

「喂!」綽姿怒視住我!

『係係係...』唔唱咪唔唱囉...『原來...有咁多船出入㗎喎...』

我望住夕陽之下,一片黃金色嘅大海上...有一隻隻船橫過。

大大小小,有快有慢,泛起了陣陣漣漪,讓海面金光閃閃。
「嗯。」綽姿望住個大海點點頭,「有唔少出面嘅物資係由水路運過嚟,再由呢度運去屯門入面唔同嘅地方。」

『原來...咁可唔可以由水路出去市區?!』如果可以嘅話...咪唔使俾林雪撳住嚟搶囉!

「聽講有唔少黑社會都想咁做...之但係...」綽姿諗咗諗,「規矩就定死咗...只可以出入貨物。」

『咩規矩嚟㗎?邊鬼個定㗎?』冇其他出入市區嘅選擇...又俾林雪壟斷!

即係利益輸送姐!

「仲有邊個定?咪又係西貢獻命。」綽姿點點頭。

又係西貢獻命班仆街!

作風咁似政府,唔怪得國安局會睇中佢哋啦!

今晚出完

三句預告

[Day 12-片翼光芒] PART 09

講起...國安局...同西貢獻命...

『究竟西貢獻命幫國安局做啲乜呢?』喺特殊區裡面...唔通...
已經將[Day 12-片翼光芒] PART 08 Upload上Facebook同紙言
報報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞