《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
著住白色背心底衫 孖煙囪 踢住對人字拖
左手摸住自己個肚腩咋
今日要遲少少
俾個小巴佬阻撚住咗
文 召喚
去咗邊

上回講到飛揚同綽姿睇完日落西山。
終於收到下一步指示。
係要去市中心集合。
而今次委託就只有一個叫散慢嘅先行者帶隊。
唔係片翼...仲要淨係得三個人咁少?
綽姿就帶住飛揚出發。
喺馬路旁,飛揚見到有唔少貨車。之前都唔覺。
綽姿話係久唔久有幾日運貨。
飛揚嘅觀察力真係好差呀。
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

同綽姿行返過嚟三聖輕鐵站等車。(我仲以為佢想行去市中心。)

呢邊月台嘅燈光都比較暗,又唔算多人,就只有幾個學生一齊等車。

我同綽姿就企喺陰暗嘅環境之中,佢拎部電話喺手撳撳撳撳撳。

我八八卦卦偷偷望一望...

「唔准偷睇。」綽姿側一側身,擋住我視線。

搞咩咁神秘吖...

好啦好啦~只要知道自己需要知道嘅事就足夠嘛~

我係一隻工蟻~
無所事事咁偷偷望望啲學生妹...

唔...唔知羅羅佢點呢?

我就拎部電話出嚟睇睇...都仲係冇Message Send過嚟...

頭先喺黃金海岸睇委託內容都留意到冇新Message...

行到過嚟等車都係冇新Message...

好唔好Send句Message問問佢今日過成點呢?
係唔係應該由我做主動呢?

係唔係應該關心佢多啲呢?

點解我會咁在意佢呢?

又點解有咁多問題呢?

我真係一個好撚婆媽嘅煩膠!

唉!都係唔好理咁多!

而家唔係婆媽男女之間嘅事嘅時候!

而家要做嘅都係...收拾心情!
好認真咁收拾!一聲不發咁企定定等車!

身邊所有事我都唔在乎!我所在乎嘅都係...一陣嘅委託!

心態...心態好重要...

心態決定境界...

我無視身邊一切所有所有...完全唔知時間在流逝...

然後輕鐵埋站...然後無意識咁上車...

完全察覺唔到同一個車廂裡面有幾多人...

只係在意住綽姿喺我身邊...撳電話...

其他嘢都唔重要...唔再重要...
不知不覺,輕鐵駛過幾個站...

不知不覺,嚟到市中心...跟住綽姿落車...

一直跟住綽姿身邊行,行入屯門市廣場...

一入到去先發現原來裡面唔係盞盞燈都著。

天花上嘅燈好多都壞。

我哋一直行,喺有燈光嘅地方行唔夠幾步,又黑麻麻...

然後穿過黑暗,又行到光明嘅地方。
光暗光暗...光光暗暗...

成個屯門市廣場都冇商舖...就只有...露宿者...

被露宿者霸佔嘅屯門市廣場...

之前嘅屯門市廣場人來人往,喼來喼往。

早被大陸客攻陷嘅屯門市廣場,而家竟然輪到露宿者霸佔。

其實都冇乜好驚訝。

應該話一早預咗。
呢十多日以嚟,應該已經有意識,喺特殊區裡面嘅大商場,唔會再有店舖。

全部都荒廢...遺棄...淪為露宿者嘅天堂。

跟喺綽姿身邊,穿過忽光忽暗嘅通道...喺露宿者旁經過...喺雜物堆穿梭...然後就嚟到...廣場嘅中央...一大片空地。

話係空地,但而家眼見都坐或瞓咗唔少露宿者。

露宿者們都以紙皮圍起自己嘅國界...屬於自己嘅世界。

我就同綽姿行到嚟正中間,企正喺正中間。
望望四周...望望上兩層...喺有限度嘅光源之下,只可以望到殘舊...破爛...

都係被遺忘嘅感覺...喺特殊區之中,到處都被呢種感覺同氣息所包圍。

講起上嚟...聽講以前呢度...有音樂噴泉。

聽老豆講,喺好耐好耐之前,呢度成個空間都以歐陸色佈置。

中間有條長長嘅樓梯,空地上放咗唔少歐陸色嘅長木凳,仲有兩三個電話亭。

三樓整晒假嘅歐陸色平台,天花仲要油上藍天白雲。

當然唔少得音樂噴泉。
每當時間一到,就會有音樂噴泉表示。

市民都會企定又或者坐喺木凳上欣賞~休息片刻~

老豆仲話年輕時仲成日帶老媽子嚟拍拖~因為唔使錢喎~

仲話嗰時冇咁多人,冇壓迫感~好輕鬆~

不過呢啲一切一切都係由老豆同老媽子口中聽返嚟~我自己就...冇乜印象...

可能係因為...我都未出世...又或者喺我好細個嘅時候就已經拆晒。
喺唔知幾時開始,呢度就變咗一大片空地。

用嚟做乜?租俾人擺攤檔...租俾人做節日Function...總之都係啲商業活動。

本來好有特色嘅休閒地方,變成只講錢嘅租用地。

錢真係咁重要?

真係要每一吋地方都要用嚟搵錢?

再回望眼前這一切...整個空間...本來再值錢嘅地方,而家又變成點?
講返轉頭,點解會揀呢度集合呢?

又幾時先到集合時間呢?

唔...

只見綽姿雙手插褸袋咁企定定等...

唔...好啦...只好企定定等啦...

等...等了又等...

時間一分一秒咁過...都唔見有其他人走近...就只有一直喺度嘅露宿者...

露宿者們都自己顧自己,最多都係偶然望我哋一眼...又自己顧自己...
都企咗一段時間...等咗都幾耐...

然後...然後我見到有個露宿者喺用紙皮搭建嘅屋仔之中行出...

個露宿者打個大喊露...再伸個大懶腰之後,就向住我哋身處嘅方向行過嚟...

喺有限嘅光線之間睇清楚啲...呢個著住...黑色長袍嘅露宿者...一步一步...摸住凌亂嘅頭髮...行到嚟我哋面前:「嚟咗喇?好準時...嗚呀~」

「係。」綽姿企直個人,簡單直接回答一句。

吓?呢個...呢個露宿者...都係行者?都係今次委託嘅隊員?!

今晚出完

三句預告

[Day 12-片翼光芒] PART 10

我再睇清楚啲...喺有限嘅光線之間...睇清楚啲呢個頭髮凌亂...滿面鬍鬚...烏眉瞌睡嘅男人...

仲有...仲有佢身上件黑色長袍...
女囉, 仲使講
點可以咁㗎
等飛揚自己講啦
佢自己講就變左。。。
誘拐 -> 推倒 ->
警已報
已經將[Day 12-片翼光芒] PART 09 Upload上Facebook同紙言
今日遲咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞