《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
白髮婆婆揭開第一張:「惡魔...正位...」

第一張竟然就係惡魔...仲要係正位?!

感覺就已經唔多吉利...

白髮婆婆眼定定望實張牌:「唔...睇嚟你今日遇到啲...你唔願意做嘅事...」

『係吖係吖!』我真係好唔願意㗎!!!

「仲係要...」白髮婆婆望實張牌再諗諗,「迫於無耐...但又唔可以反對...唔可以逃避...」

『係吖係吖!』綽姿都話逃避唔到㗎!!!
「竟然冇辦法...都要面對嘅...」白髮婆婆點點頭。

冇辦法...都要面對...

點解次次都係咁?

點解我成日都遇到冇辦法都要面對嘅事?

係唔係因為我一直都係喺食物鏈最底層?

「唔使咁快就咁灰~再睇埋下一張...」白髮婆婆揭開中間嗰張,「塔...逆位...」

塔...我記得好似係...
「帶來毀滅...突然而來嘅災難...」白髮婆婆擰擰頭...

係呀!我記得唔係好嘢嚟㗎!!!

「逆位...」白髮婆婆諗咗一諗,「睇嚟你今日真係遇到麻煩事...」

『係吖係吖!』仲好撚麻煩添呀!

「你必須破釜沉舟...殺出重圍...」白髮婆婆點點頭。

破釜沉舟...殺出重圍...

會唔會破釜沉舟都唔成功...未殺出重圍就身首異處?!

唔係唔係...精神化之下係唔會身首異處...直接化成紅色粒子!
「你又唔使擔心咁多...」白髮婆婆點點頭,「起碼都叫有一線生機吖嘛~」

係唔係真係可以咁樂觀...

白髮婆婆揭開埋最後一張...

當最後一張牌正要被揭開之時...我就已經睇到...一個騎住馬嘅...

『死神?!』我見到...我見到係死神!!!

點會咁㗎...點會咁邪㗎?!

基本上...三張牌都唔係好牌...

連塔羅牌都咁講...唔通...唔通我同綽姿...真係過唔到今日?!
「死神...逆位...都唔算太差...」白髮婆婆點點頭。

『吓?咁都叫唔算太差?!』咁點先叫差呀?!

「雖然係死神...但由於逆位嘅關係...有起死回生嘅機會。」白髮婆婆點點頭。

有起死回生嘅機會?

白髮婆婆眼定定咁望實三張牌:「三張牌得嚟嘅啟示係...你哋今日遇上無可避免嘅難題...艱鉅...危險...要有破釜沉舟之決心!自然有起死回生嘅機會~」

『嗯...』要有破釜沉舟之決心...自然有起死回生嘅機會...
「不過有一點你哋要好好記住。」白髮婆婆舉起隻食指。

有一點要好好記住?

「就係...千萬唔可以輕舉妄動!」白髮婆婆好認真咁望實我!

千萬唔可以...輕舉妄動?

要有破釜沉舟之決心...但又唔可以輕舉妄動?

係唔係有啲矛盾呢?
「好好記住喇。」白髮婆婆再叮嚀我多一句。

『哦...好好...我會好好記住...係呢...幾錢?』我摷摷銀包。

「我哋有緣...唔收你錢。」白髮婆婆望住我揮揮手。

『咁...咁多謝晒...』我向白髮婆婆鞠一鞠躬。

白髮婆婆同我哋揮揮手...

我都同白髮婆婆揮揮手後,就跟住綽姿轉身離開。

今晚出完

三句預告

行遠幾步之後...

『要有破釜沉舟之決心...但又唔可以輕舉妄動...要有破釜沉舟之決心...但又唔可以輕舉妄動...』要好好記住...要好好記住...

「好彩唔使錢。」綽姿一直Keep住雙手插褸袋咁行。
廢腸咪就係死神本人囉
破釜沉舟嘅死神
綽姿係小惡魔
傲嬌嘅小惡魔
需要被懲罰嘅小惡魔
需要調教嘅小惡魔
需要學識聽哥哥話嘅小惡魔
需要學識被哥哥照顧嘅小惡魔
需要愛上哥哥嘅小惡魔
要小心壞哥哥嘅小惡魔
報報
妹妹仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞