《香港傭兵》(23)

1001 回覆
19 Like 1 Dislike
最後校對中

上回講到飛揚跟住綽姿身邊繼續行。
行到嚟一間食店。
喺飛揚嘅年代,呢間仲係一間M記。
入到嚟,見到林雪坐喺窗邊位。
綽姿二話不說咁坐喺林雪面前。
原來林雪都要食Lunch~仲認得綽姿添~
綽姿叫飛揚去買啲嘢食返嚟。
都啱嘅~哥哥要照顧細妹㗎嘛~
飛揚買嘢食期間,見林雪同綽姿好似有嘢傾咁。
有乜嘢好傾?一個叔叔同一個學生妹...
飛揚都係快快手手拎啲嘢食返埋位。
「睇嚟...」呢個時候,林雪拎起杯可樂飲一啖,諗一諗,「會越嚟越多幫派...」
越嚟越多幫派?
林雪又望望窗外:「好似話想由呢度開始...入去屯門做生意喎...」
「咁唔係幾好咩?」綽姿再拎起條薯條,放喺嘴邊咬吓咬吓,「你又可以多啲生意。」
「生意?哈~」林雪笑一笑,「我不嬲都大閪把生意~多到做唔鳩晒~」
對住小妹妹可唔可以唔講粗口呀仆街...
「最撚大問題都係...」林雪望望四周,「西貢獻命...」
西貢獻命?又關班仆街事?!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

綽姿拎起個漢堡包望兩眼,然後細細啖...咬一口...

「聽講...」林雪又望多兩眼四周,「西貢獻命想揀啲幫派幫佢哋做嘢...」

揀啲幫派...幫佢哋做嘢?

幫派係指...黑社會?

應該就係喇...

之但係...

『幫佢哋做啲乜?』呢樣我又好奇喇...西貢獻命都要搵人幫手㗎咩?
「點閪知呀?」林雪冷眼望住我!

屌...我以為你乜閪都知㗎嘛...

「都唔撚會係好嘢㗎啦...」林雪又喺我哋個盤拎條薯條!

『喂!我哋㗎!』我立即指一指林雪隻手!

「一條半條姐~咁鳩孤閪寒嘅你?」林雪一邊講,一邊又拎多幾條!

我就知你唔止拎一條半條㗎喇!

拎開有條路嘛!

之但係講開班黑社會同西貢獻命...又令我諗返起前幾日...喺旺角聽到耀揚同肥屍講...插旗嘅事...
肥屍話過收到風...有幾個字頭諗住入屯門插旗...一去冇回...

仲好似話係...只係知冇一個字頭入到屯門插...但個個都唔想返出嚟...就係外邊等...睇定啲...等機會...

外邊...應該就係指...呢度...黃金海岸...

的確...頭先同綽姿都話呢度已經有好多由外面入嚟嘅黑社會落腳...仲要群雄割據...

喺黃金海岸落腳...睇定啲...等機會...

咁呢個又算唔算係一個機會呢?
西貢獻命...揀啲黑社會幫佢哋做嘢...

話晒...屯門都係由西貢獻命話事...

如果可以幫到佢哋手...

之但係...西貢獻命背後係幫國安局做事...

咁即係...越諗越複雜!

千絲萬縷錯綜複雜嘅關係...搞到我好撚亂呀屌你個閪!!!
綽姿又咬啖漢堡包...細細啖...細細啖咁咬...

望住綽姿呢個小妹妹嘅食相...真係心都甜埋~

都係唔好望...唔好望咁耐...喺綽姿察覺到我又𥄫佢之前...

我都拎起個漢堡包...大大啖咬一口!

嗯!又幾好味喎衰鬼~

之不過...陣味好似...咁熟咁嘅?
「應該會越嚟越閪亂...」林雪一邊講, 一邊不停咁拎我哋啲薯條食,「你哋都係...小撚心啦。」

越嚟越亂?

我覺得而家嘅情況都夠晒亂!

西貢獻命同國安局嘅關係啦~同逆行者嘅恩怨情仇啦~而家又話想揀黑社會幫手~

真係諗諗都頭痛!

或者真係...過唔到今日就乜都唔使煩~

做人又唔好咁消極...
「好~食飽開工~」林雪飲埋啖可樂,再喺我哋個盤拎多幾條薯條,「係咁先~」

「嗯...拜。」綽姿點點頭。

『拜鳩拜~』我都同林雪揮揮手。

林雪背住我舉住中指行出門口...

『你同林雪好熟㗎?講咁多嘢嘅?』我疑惑咁望實綽姿。

「林雪?」綽姿皺住眉咁打量住我。

『佢吖~紅Van司機吖~』我指指門口。
「哦...頭先咪講咗囉...坐過佢車出入市區自然認得。」綽姿又細細啖...細細啖咁咬漢堡包。

『認得都咁多嘢講嘅...』我又邊食漢堡包邊諗諗...

「之前有幾晚喺深井坐佢車返入嚟,冇乜客就傾咗幾句。」綽姿飲啖可樂又咬啖漢堡包。

『唔好同啲陌生叔叔傾咁多啦!』睇你平時都唔多講嘢㗎啦!做乜要揀啲變態怪怪傾呢?

唔通...小妹妹對怪叔叔情有獨鍾係真嘅?!

「你想講啲乜?」綽姿冷眼望住我,咬住個漢堡包。

『冇...冇想講啲乜吖...』我又咬住個漢堡包,『個包又好似...幾好食喎...但啲肉嘅味道又好似...咁熟咁嘅?』
「嗯?」

『啲肉吖~塊漢堡扒吖~陣味好熟喎...係咩肉嚟㗎呢?』

「老鼠肉。」

『老...老鼠肉?!嘔!!!』

「你又做乜?」

『仲問我做乜?!老鼠肉喎!你唔係唔食㗎咩?!』

「咁佢整得好味就冇所謂啦。」

『好食就唔係老鼠肉啊?!』

「老鼠肉咪又係肉...好食就自然放得入口...你食唔食㗎?唔食俾埋我食。」

『食!食...食咪食囉...』
同綽姿一邊食老鼠漢堡...飲啖可樂又食條薯條...

逆境求存...唔係一直都係㗎咩?

啱吖...一直都係㗎啦...

Level係一樣,都係地獄級,只係方式唔同姐...

所以我成日都話,世界末日來臨,死剩嘅一定係香港人~

食飽再飲住可樂,同綽姿再坐多陣...

不知不覺原來都到下午。
望望窗外,都仲係咁多人。

好熱鬧嘅市集。

陽光唔算猛,但總係有聖光照入...係為我哋引路?

引上...天堂路...

「好喇,差唔多行。」綽姿拍拍對手,然後喺我身上件大褸上抹兩抹。

『喂喂...你咁那渣㗎...』我立即拍拍身上件大褸!

「冇嘢抹嘛。行啦。」綽姿抹完手,就起一起身。

抹落你自己件褸唔得嘅?

唉...不過算啦...呢個舉動...又幾溫馨嘅~
跟住綽姿行出門口...

『我哋而家...要去邊吖?』我企喺石級上望兩望。

綽姿拎部電話出嚟睇睇,皺一皺眉:「仲未有指示...再行陣先。」

『哦...』未有指示?委託未有更新?

我自己就唔拎出嚟睇喇~反正一定又係乜都睇唔到~

慣㗎喇~習慣㗎喇~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞