【懸疑】《珍珠奶茶殺人事件》

523 回覆
57 Like 5 Dislike
——第十五章:綁架(三)——

「我地?唔駛啦成日有得飲架~」妖女搪塞過去。

「緊係唔得,客人為大,點可以只係睇住我地飲?咁樣實在於禮不合。」何雄心堅持道。

「只不過......」

「快!再唔飲既話我何雄心真係會嬲架。」

我們三人半推半就的接了杯,互相目望,一時之間不知所措。

「飲啦。」

「好......」

妖女和眼鏡娘無奈地看著我,我把杯子擱淺唇前,佯裝喝了一口,然後頻頻點頭:「好茶,好茶。」

何雄心卻截破假象:「你明明無飲過喎。」

「呃...」被發現了。

哐啷!!!!

他霍地把杯子擲在地上,發出鏗鏘的聲音,奶茶濺一地。

所有人頓時肅靜了。
我們一聲也不敢吭,只是怔怔地看著他。

「其實我由頭先開始已經好好奇。」何雄心語調沉淡,以偵探的眼神射向我們:「你地根本完全唔似想嚟傾生意,動作行為亦都好奇怪,究竟你地係咩人?」

「我地真係喜喜茶既人......」我嘗試繼續說謊。

「一派胡言!」

他有點冒火的走過來,沒有預警之下抓住我的假鬍子。

「如實講,你地係咪李氏家族派過嚟既人?」

我聽後瞳孔下意息地擴大。

甚麼??

「緊係唔係啦,何生你冷靜啲先...」

「我非常冷靜。」他開始拉扯我的鬍子:「我好清楚李氏家族既處事方式,就係陰陰濕濕,尤其係個李加鼎,正一小人嚟。你地係咪因為知我想收購奶茶店,所以想試探我?」
我不禁慌了,假鬍子被他扯得搖搖欲墜:「停手...」

「我係唔會停手架!」他更用力了。

眼鏡娘和妖女亦心知不妙,想前來支援,豈料在場的保鏢阻止了她們。

黏在臉上的厚實鬍子,漸漸支撐不住,開始與肌膚分離。

要掉下了!

啪——

「...」

「你...」

糟糕了。
何雄心驚訝得目瞪口呆,整個鬍子轉移到他的手上。他眼定定地看著我,仿佛見鬼一樣。

「即刻捉住佢地!」

「知道!!!」

我們三人馬上背靠著背,對著群擁而來的人。

「點算啊點算啊......」妖女呢喃道。

「仲有得點喎而家?」眼鏡娘已經是聽天由命。

「Oh no……」

正當我也著慌之際,驀然醒起了一些東西。

我瞧瞧手錶,計算著時間。

「唔怕,仲有十五秒。」

她們兩人不解的望一望我,我未有回應,只是暗地倒數著時間。
十秒。

數個保鏢來到眼前。

五秒。

他們把我們三人壓在地上。

四、三、二、一。

藥力生效了。

一暼間,仿佛熄掉了總電源,所有人的意息被抽了出來,疲憊乏力的倒下。

喧鬧的場面嘎然而止,保留意識的,只剩我、妖女、眼鏡娘和何雄心。

何雄心眼睛瞪得冤大的,隔了半响,他才發現真相:「係奶茶...你地竟然落藥?」

「噓。」見情況受控,我變得氣定神閒,從口袋掏出封箱膠紙:「靜啦何生。」

「靜你老豆啊!」
我步步進逼,他嚇得大呼大嚷不斷後退,活像看到一群蟑螂似的。

「救命啊!!保鏢!!救......啪!」

眼鏡娘隨手拾起了枱上堅硬的陶藝品,朝何雄心的腦門重擊,他「嗚」的喊了半聲,便直倒在地上。

「咪煩啦,死老野。」她把陶品丟在何雄心身旁。

「好狠呀~」

「唔狠啲一陣又有排煩。」

怎知道遙遠的一處傳來呼喊:「何生......係咪叫我地?」

「邊個嚟架?!」眼鏡娘豎耳。

「應該係派出去搵吳Sir既保鏢返嚟喇。」我答。

「咁而家點算好?」妖女面露膽怯之情。

「...運走佢。」我目望何雄心:「運去大圍車房地牢。」

我先拾起剛才混亂中飄落一邊的假鬍子,重身黏貼臉上,再與她們合力搬起他。

方才的呼喊聲音是從後門而來,因此我決定從前門走,反正uber的車子也一直在正門方位等待著。

走出大門時,有幾個傭人以奇異的目光注視我們,我馬上以何雄心喝醉酒為由,胡混過去。

結果,我們順利帶何雄心回到地牢,把他緊緊綁在沙發上。
終於追到live嚟支持下
加速
哈佬
唔知我笑點低定點
保鏢拍馬屁o個度好好笑
個個唔敢得罪老細
晚上,八時三十分。

燈火闌珊,昏黃的空間內,何雄心過了幾小時終於緩緩醒來。

我把貼在他唇上的膠紙取掉,那皮肉分離的痛感頓時把他清醒過來。

「好痛!咦...?我喺邊...」他喃喃。

「地獄。」我回他。

此時的我們,已經恢復了原本的容貌。他意息到我們是剛才喬裝的三人後,立時驚惶失色。

「你地究竟想點?劫財?劫色?」

「仲扮野?」我一把掌搧他:「你明明就係果個神秘既委託人,想置我地於死地。」

「我?我邊有......」
另一把掌緊接的煎往他的臉頰,那人正是妖女:「有證有據,次次你都委託老王派殺手殺李氏家族既人,仲想抵賴?」

「點解你地會知......」

篷!

此時何雄心的臉已經紅腫,眼鏡娘卻再往他的鼻子賞多一拳,鼻血頓時血流如泉。

「啊啊啊!!你地咁樣對我,我一定唔會放過你地!!」

「你本身都無諗住放過我地啦,老王同喪堅既死,咪就證明左囉。」眼鏡娘不為所動。

何雄心怔了半怔,一時之間消化不到她的說話。

「下?等等先我唔明你地講咩喎。」

「睇嚟始終唔肯講真話喎你。」

「下???」

「係你迫我架。」

眼鏡娘掀開布簾出一出去,回來時拿著一把修長的彎刀。

「斬手指囉,逐隻斬我睇你仲敢唔敢嘴硬。」
「唔好呀!我真係唔知咩事啊!」

「無辦法喇。」她捉住何雄心的手指頭準備切割。

「唔好呀!!我求下你啦!」他知道眼鏡娘不是開玩笑,嚇得眼淚鼻涕通通噴灑出來。

「嘿!」眼鏡娘用力一揮!

嗖——

「我講啦,我講啦!」

「停手。」

電光石火一刹那,我截住眼鏡娘。

刀鋒在何雄心眼前凝固下來,只差半秒,他的手指便徹底不保。

「你頭先講咩話?」我歪歪頭要求何雄心再說一遍。

「我講...我乜都講啦。」
——第十五章:可疑的閉路監視器——

「你話架。」

眼鏡娘冷冷一說,收起了刀。

何雄心見狀鬆了一口氣,然後怯懦的望了我們幾人一眼。他清楚知道沉默會是死罪,唯有無奈的開口:

「係...我認我以往係有搵老王幫手,搞既對象亦都係李氏家族既人,但係僅限以往,今次真係唔關我事。」

我近近走去他的跟前:「老王既任務委託人差唔多次次都係你,點會得今次唔關你事啊?」

「係囉,而且幾億既委託金,呢個價位除左你無乜人可以比得起~」妖女附和。

「幾億??」何雄心眼睛圓睜:「我先唔會咁白痴比咁貴啦,以往我比幾千萬架咋。」
我半信半疑,決定提出我的假設,兇一兇他:「但係今次你委託既係殺超蓮,你見出手價錢需要高啲,所以開左呢個價。只不過事後你唔想比錢,就搵你啲保鏢殺埋我地,一了百了。」

「我無呀!」他再一次強調:「首先,禍不及子女,我先唔會殺超蓮。第二,我經中間人買兇殺人,不嬲都唔會知佢揀邊個殺手,如果我真係今次個委託人,我都唔能夠秋後算帳啦。」

「所有疑點都係指向你,證據確鑿,根本你就狡辯緊。」

「我真係無!」

「問多你一次,有定無?」

「無!」

「無計喇。」單靠言語是不能令他吐出真言:「睇嚟需要行刑。」

「你想點啊!!?」

「哼哼。」我奸笑起來。

我脫光了他的所有衣服,一件不剩,隨便的丟在沙發旁邊,再大字型綁著他在沙發上。

赤條條的他,就連私處也一覽無遺,眼鏡娘頓時尷尬的別過臉。
「變態架你地!!」

何雄心臉色蒼白,屈辱的痛感竄爬全身,氣得唇齒抖顫,幾乎要發瘋。

「咦...雞雞呢?」妖女打量著他,咧嘴竊笑。

「我要殺哂你地......」

我眉梢透出不懷好意之情:「你仲講唔講啊,唔講我就再玩大啲架。」

「你想點...」

「直播你唔著衫囉。」

「千祈唔好...!!」

「咁你就立即講出真相啦!」

「問題係,我真係咩都唔知......」

「講大話!」

「嗚,你放過小弟啦......」

何雄心崩潰了,淚水鼻涕滲出,一臉淒涼。
加速
今日有啲事 可能要聽日先出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞