【懸疑】《珍珠奶茶殺人事件》

523 回覆
57 Like 5 Dislike
「Freeyon?」我問。

吳Sir聳聳肩:「架車係佢既,但係喺車行落嚟既人就包到實一實,唔肯定係咪佢本人。」

「咁即刻捉佢問話啦!」

「阿Sir做野唔駛你教!」他警告我一句,續說:「我地已經問左,不過佢話自己係比人偷車,唔認自己係相中人。」

「唉,不過佢比人陷害都唔奇。」我歎息,因為我也被陷害了。

「Paddy。」吳Sir忽然語重心長喊我一聲:「我可以比個翻身既機會你。」

「翻身機會?」我以為聽錯了。

吳Sir卻不像是開玩笑。

「同警方合作,一齊查出真兇,事成既話可以免你於罪。」
我眼睛也幾乎掉出來了:「但係我唔明...你係兵,我係賊,點解你會信我?」

「經我跟蹤你一排後,我可以肯定你係無辜既,而且我知道你有心想搵出真兇,所以想比個機會你......放心,我地會廿四小時全天候派人跟住你,你唔可能逃走得到。」

看來他很想我加入他們。

只不過,我應不應該應承吳Sir呢?......始終我有份陷害超蓮的,但他好像懵然不知,若果之後被他發現......

不管了,反正我也想挖出那個神秘兇手。

「一言為定。」我伸出右手。

他伸手緊握住我手。
因此,現在我在街上瞧向隔壁的街道,總會有一兩個刑警緊盯著我。

「哈...」我苦笑一聲,感覺自己好像變了白老鼠。

踏踏踏踏......

走著走著,去到九龍灣淘大商場附近的行人道路時,我瞥了某間食店的反光鏡面,忽然感覺背後有人緊緊跟隨我。

誰?

我猛然轉身。

有三四個路人納悶的看一看我,但沒有可疑人物。

錯覺嗎?
我繼續直行,回想剛剛的一剎感覺,頗能肯定有人跟隨著我,而那人絕不是警察。

為釋疑團,我轉進了某個無人的暗巷子裡,貼著牆上默默等待。

隔了不久,果然有腳步聲靠近,我觀察著外頭地面上愈來愈大的黑影,屏息不語。

是兇手嗎...?我緊張的嚥一嚥口水。

然後,那人轉進來的時候,我不假思索馬上捉住她,推她到牆角上。

「你做咩跟住我!」我大喝,但迅即愕然過來。

跟著我的人,是眼鏡娘。

「嘩,好鬼大力啊你,傻左咩?」她抱怨。

「我......」

「出左咩事?」兩個刑警隨即從不知何方轉了過來,問個究竟。

眼鏡娘看到刑警後疑惑的張開了口,我逐即放開她,跟兩個刑警說:「無事,朋友嚟,一場誤會。」

他們哦了一聲,打量了眼鏡娘一番,回身離開。

「咩事啊,點解會有兩個警察架?」眼鏡娘問:「仲有呢兩日點解唔見你既?」

「我...」我本想如實作答,但又暫住了口。

因為現在的我,幾乎不能信任任何人。
好睇
加速
謝謝
今晚
好好睇 快啲出
「我無啊...咁啱大病左兩日,所以無出現囉。至於果兩個警察,白撞既,唔駛理。」

「唉啊你病還病,講聲都好吖!」眼鏡娘痛苦的掩掩眼:「我上次返去車房既時候,警方已經封鎖左果度,何雄心據聞放左出嚟,之後仲傳出左李加鼎個仔Freeyon係連環殺人兇手既消息啊!」

「哦......係咩......」

「哦?!」她抓住我的衣領,火冒三丈:「唔好講到唔關你事咁啊,我收到風,Freeyon為左證明自己清白,同佢老豆爆哂我地既名,講左我地就係殺超蓮既真兇啊!」

「唔係掛!」我終於意識到事態的不妙了:「咁搞法,李加鼎肯定會搵人做低我地喎。」

「無錯。」眼鏡娘手心抖顫:「加上何雄心放左出嚟,佢肯定會報復我地啦。即係話,而家神秘連環殺人狂、李氏家族、何氏家族都想我地死,我地插翼都難飛。」

我徐徐望著眼鏡娘,從她的反應去看,真的不似是做戲,而是由心地感到害怕。

「總而言之,我地兩個同一陣線架喇。」她堅定的說。

「咁當然啦。」我瞄了大街一眼。
「咦?咁不如叫埋阿邪傾下啦,佢同我地一樣有份殺超蓮,啲人都唔會放過佢啦。」

我先是皺眉,但想了想後,逐答:「都好。」

反正我在妖女死後,一直有個疑問在腦裡,若果我們三人相聚一堂,這個疑問有機會能打開。

我致電了給阿邪,叫他現在出來陶大商場的咖啡店等。

他馬上答允,語調依舊像個瘋子。

找了咖啡店一個內側的位置,我與眼鏡娘分別點了一杯黑咖啡和橙汁,默默坐等。

過十五分鐘後,阿邪出現。
「嘻嘻......好耐無見......想咬下你地...」

又在扮傻子。

「坐啦,無時間同你講廢話。」我說。

阿邪拉出木椅坐下。

「阿邪,你應該知道妖女件事啦?」眼鏡娘開腔。

「知......仲知道何雄心比人綁左添......不過聽講捉左兇手喎,好似係李加鼎個仔freeyon?嘻嘻......」

「兇手未必係佢。」我答道。

「吓?......咁......咁事實係......」

「事實係,你扮完傻未呀?」

「?!」他頓時噤口不語。

眼鏡娘聽到我這樣說,萬般驚訝地看著他。

她還不知道阿邪一直是戴著假面罩吧。

我凝視阿邪的臉,他看起來有點心虧。

既然如此,我不妨開門見山了......

「其實你係咪兇手?」
——第二十章:誘餌(二)——

「痴線!亂講!無證無據!」

阿邪立即喊冤,說話變得流暢多了,之前果然是裝出來的。

「你而家講野又講得咁順暢喎!點解要扮傻?用意係咩?」

「你理得我。」他眼睛碌得滾大:「原來你地叫我出嚟既目的就係咁……家陣我有份比人追殺架,你咁都質疑我。」

「你唔解釋左先,叫我地點信你?」我瞧向眼鏡娘,她也點點頭。

阿邪面有難色,思緒半响,最後屈服說:「好喇好喇,我講喇......呢個係懲罰嚟架。」

「懲罰?」
「我其實曾經係白慄山莊者既成員,但當時為左錢,接過李氏家族既任務,將某間珍珠奶茶鋪既員工抹殺......但之後白慄山莊者知道左,覺得我幫左仇家,係反骨仔,結果趕我走,仲要我永遠扮傻仔先原諒我......」

他說完後,無奈的嘆息。

「所以你就一直扮傻?」

「係......無辦法啦,因為我想加入翻佢地。」他直言:「亦因為咁,我先參與今次殺超蓮既行動。」

「哼。」我不為所動:「咁你點解釋另一樣野?」

「另一樣野?」

我舉出了重要的證供:「妖女被殺後,喺現場既何雄心話佢曾經聽到有人講「好想奶你」喎。係咪你習慣左扮傻,唔小心爆左句出嚟呀?」

「嘩!」眼鏡娘遽時指向阿邪:「得你先會講呢啲野,肯定係你!肯定係你!」

「冤枉!」他急忙大呼,此時,整間咖啡店的人幾乎已經望著我們。
幾時再出文 想忍一忍過多幾日先黎睇
我每日夜晚都會定時出一篇
加速
推推推
反而覺得未必係阿邪,因為兇手喺控制到妖女嘅情況下,應該唔會講「好想奶你」,真係想奶都可以直接奶 但係警方冇話啲屍體上搵到依啲痕跡

而且兇手冇殺咗何雄心,或者係嗰堆同伴其中一個,諗住講依句「好想奶你」嚟嫁禍俾阿邪?不過男聲女聲何雄心又冇講清楚
分析得好詳細但你又唔可以排除佢刻意咁講,可能另有目的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞