【懸疑】《珍珠奶茶殺人事件》

523 回覆
57 Like 5 Dislike
「鈴鈴鈴......」

此時電話忽然響起,截破了當前的悶局。
繼續感謝
推推推
好睇呀巴打 睇到好想飲珍珠奶茶
我果陣就係飲完珍珠奶茶突然想寫
來電顯示是未知的電話號碼,我沉凝半刻,接聽了電話。

「喂?」

「喂,係咪Paddy啊~?」

單憑腔調,我已經知道她是誰了。

「做咩?」

「有冇興趣合作查案?」

「完全無。」

「但我有啲關乎呢件案既重要資料喺手喎。」

「咩資料?」

「嘻嘻,今晚半島酒店606號房等,你嚟我就話你知。」

「下?呢度講咪得囉。」

「不見不散喲~」

還未等我答允,她便中斷了線,我結果迷惘的握著手機。

搞什麼鬼...?
——第十二章:妖女——

其實我早已猜想到,除了阿邪和喪堅當初揚言會查出真相外,妖女和眼鏡娘或許也會作出行動,掘出要把我們一一殺掉的那人。

不過,我依然對他們幾人抱著懷疑的心態,不會因為他們表面上是「受害者」而鬆懈。

始終今次殺手案上,每個人皆有殺人動機。

只是,妖女忽然找我合作是怎樣了...?

晚上,我按照她的意願,來到充滿巴洛克風情的這間古雅酒店。踱步而至,華麗的大堂盛載了各式各樣的上等人士。

上了六樓,沿著高貴的路去到606號房門前,我按了按門鈴,等待回應。
咔——

「唔?」

門鎖開了,卻沒有人開門。

過了兩三秒,我見依然無動靜,便逕自推開門,進去看個究竟。

環視裡頭一切後,只見妖女坐在豪華的雙人床上握著手機,正在進行網上直播。

她頭髮濡濕地撥放下來,身上只是包著一條酒店浴巾,幼嫩的肌膚和浮凸的身材盡現。

性感尤物就在眼前,而且身處酒店這種空間,正常雄性動物此時一定血脈沸騰。

而我也是個正常男人,所以心坎砰砰的響動。但對於妖女一系列的舉動,總覺得有點不安。

「今日直播就到呢度先,大家記得Like同Share我既新IG Post啊,拜拜~」

妖女然後把手機拋開一邊,然後綻放著星眸注視著我。

「過嚟啦,企喺度做咩啵。」

「喺度傾得架喇。」我盡量有所防範。

「喔...好啦。」
「你平時都係沖住涼開直播?」

「點解咁講?」

我指進旁邊浴室裡的浴缸:「缸入面既水未完全放哂,而且從你個頭既濕度,應該連頭都未吹。」

「嘿嘿,比你發現添。」妖女吐舌一笑:「無計啦,啲觀眾中意睇呢啲野嘛。拿,但係我要強調,我無露三點架~」

「言歸正轉先,你查到乜野資料?」

「唉喲~唔好咁性急要入戲肉先啦,前戲都跳過哂。」

「下...?」

「你應該一步一步嚟,問左我點解會搵你合作,而唔搵其他人先嘛。」

「...咁到底點解呢?」

「因為...」

妖女嫵媚的走過來,以銷魂勾人的眼神直視著我,我心感不妙,連忙退後幾步背靠大門。
「因為你比起其餘幾個殺手更有魅力,值得同我合作。眼鏡娘雖然聰明但太黑人憎,喪堅同阿邪兩個更加係弱智組合,所以我揀左你。」

她把話說完後,已經近近的把驕人身軀貼緊著我,把我的去路封死。

「你願唔願意同我合作?」她在我耳邊輕輕一吹。

我整個人霍地打個冷顫。

「如果我唔肯呢?」

「咁你就無得好好享受我......查到既資料喇。」

救命啊。
我最怕便是遇到桃色事故,眼前的妖女,仿佛想把我吃掉一樣。

但我只是想查案罷了......

結果我推開了她,一臉正經地說:「合作唔係唔得,不過唔好咁多身體接觸喇,我有女朋友架。」

「果然係好男人喎。」妖女雙眼笑成一線,然後回到床上:「但我當你應承架喇,既然你同意合作,我就講一講我查到啲咩啦。」

我嘆了口氣,跟了過去,在床邊的沙發椅坐下。

「我喺老王死左之後,重點調查過殺手界中間人既背景,發現左啲奇怪既位。」

「奇怪位?」

「嗯。」她伸手向床頭的手機,打開了一個圖表給我瞧瞧:「你望下。」
圖表列出了極詳細的殺手中間人資料整合:中間人能力排行、佣金比例、成功比例、殺手人選、委託人、委託任務......一應俱全。

「嘩...」我大感驚嘆:「點解你能夠搵到咁詳細既資料?」

「靠我開直播既粉絲,同埋取悅唔少行內人先得架。你知唔知啊,為左呢個表我同唔同男人上左好多次床......」

我瞬即反反白眼:「唔想知。」

「不過為左避免神秘兇手對我地出手,咁樣都無可厚非嘅~」

「但係你呢個表,同呢單案又有咩關係呢?」

「你望下先啦。」

她把圖表最高一隅放大,那一列正是老王的數據。

我湊近觀察一番,不久便宛如發現新大陸般,訝異的望向妖女。

「委託任務,點解有十之八九都係針對李氐家族既?」
「係咪估佢唔到呢~」妖女把身子擱在我的右膊:「你睇埋委託人記錄先,包你仲驚訝。」

我急忙滑動圖表至委託人一欄,金睛火眼的觀察,嘴唇愈張愈大。

事實驚為天人......

委託人,竟然全是同一人——何雄心。

「何雄心,何氐家族既中心人物,每次委託都會針對李氐出手,而且必定係搵老王作為中間人。」

「老王同何氏既關係原來咁密切。」

「係...以前從來無聽過佢地有來往。」

我沉思一會,把各種線索的碎片組成一團:「我有個大膽既推理。」
「啊?」

「老王應該係收左何雄心既天價委託,然後搵我地殺左超蓮。但事件搞得太大,何雄心擔心李氏查得出係佢作主謀,會影響Freeyon同佢既枱底交易,甚至有性命之危。所以佢決定滅我地口,以除後患。」

相比起之前懷疑過的人,現在何雄心有最直接的殺機,甚至比阿邪還更可疑。

他肯定是那神秘委託人!

「照你咁講。」妖女面有難色:「如果我地既對手係何雄心,咁既話好棘手啵......」

「唯有係早佢一步,向佢落手。」

「落手?有冇咁易呀...」

我的眼神變得銳利:「可能要搵一搵支援。」
加速
push
——第十二章:綁架(一)——

儘管妖女有萬般不願意,

我還是說服了她,叫了眼鏡娘過來。

始終多個聰明人,比較好辦事。

「夜媽媽咁急叫我上房有咩事?」

「關於單案......」

我未把話說好,眼鏡娘已經兩眼發亮:

「搵翻啲錢?而家分錢環節?」

「發你既夢啦。」妖女打斷了我和眼鏡娘的對話:「如果真係搵翻錢,我地會唔會係比翻你呀?」

眼鏡娘頓時一臉不悦目望妖女:「咁你叫我上嚟做乜先,唔係特登聊交鬧下話?」
「我先無你咁得閒~」

「得閒?我律師樓工作知唔知幾忙呀?似你剩係識對住啲麻甩佬開淫亂直播咩。」

「乜野淫亂直播呀?你個四眼雞丁唔好含血噴人喎!」

「乜野四眼雞丁啊?你個含腸小妖!」

「含腸小妖!!?」

「一人小句啦......」

對著氣冲冲的二人,我開始有點後悔了,眼鏡娘和妖女根本是水溝油,要合作可不容易。

「Paddy,你好快啲話我知有咩事,我唔想貿然再對住呢個女人多一秒。」

「我地需要你幫忙。」我把妖女手機上的圖表展現於她:「我地可能發現左追殺我地,以及唔肯比錢果個委託人。」

眼鏡娘一聽,面色立即大變,從我手上取過手機,仔細觀察。

我和妖女見到眼鏡娘凝重的樣子,面面相覷。

「何雄心...」眼鏡娘喃道。
每當有大生意需要與客人洽談,他必定會把保鏢叫走,與客人好好喝酒聊個痛快。

我們三人商議後,決定裝作內地有名的茶店「喜喜茶」的負責人,並要求與何雄心合作,聲稱在香港開二十間分店,希望他們集資。

眼鏡娘先駭入茶店的公司電郵,再以他們名義寄出合作邀請,卻把聯絡方式留成我們新設的電郵,並留下我們新開的電話號碼。

電郵寫明,我們非常期待與何雄心親自洽談。

翌日,何氏家族便有回覆:非常樂意。

「情況十分順利。」妖女揚起笑靨:「約左聽晚喺佢大宅。」

「到時我地三個一齊扮客人,乘機綁架佢!」眼鏡娘磨拳擦掌。

「今次一定無之前咁容易。」我有點擔憂:「而且有個警察睇得我好實,行動極唔方便。」

「如果可以同時解決佢地就好喇。」妖女也是無奈。

怎料眼鏡娘倏地說:「好簡單啫,有個一石二鳥既方法。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞