召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
Uber唔好做 定係你想租架車操下順便搵少少飯錢咁
18號 掃桿埔 驚到瀨屎
最簡單,收油,腳放定上個 brake,望住部的士,畀呀 sir 知道你有見到架的士,同時要留意後方有冇車跟住
如果的士真係衝出嚟先停都未遲
我睇唔明,通常行緊就踩油門鬆晒極力子,轉波就鬆油門踩盡極力子
17號掃桿埔 瀨屎x2 仲要今日先行最後一段路線🙃
考左年幾終於買左架車,揸路面冇乜特別,入車場落樓木彎位真係好窄,點先就到位
師傅話我手車冇事 但堂堂都搶我軚
無望盲點
朋友開既蚊型貿易公司
正路就唔會請
不過一日成十個鐘浸係條馬路到真係好快上手
不過手勢都壞哂
叫我考多次牌就GG
揸緊Hyundai h1 6mt
最緊要到時放鬆啲,一緊張就會亂,一亂就易錯,加油呀
出門口前睇map 同路線係必須,
同埋未熟儘量少去旺區或,
早d 留意住遠處路標,我頭兩星期揸都有逆線自己唔知一兩次,而家揸咗個令月冇事了

主要唔係起步問題,
係呢種場成日轉入去時硬係好驚,
點上都好似差唔多hi 到咁,
上次師傅補鐘同我行過一次,
都係唔太明點樣有把握d 咁上落
2005 年 Honda Fit 1.5S GD3

4 座位,5速棍波,3字牌簿,96XXXkm

- 剛換偈油 break皮

- 長牌費到 2020年3月,

- 冷氣凍,引擎精神,一切正常

- 車身有花凹 不合完美主義
今朝見到 咩價低hi
第一,習慣架車需要幾時扭軚,因為扭啱時間同扭遲半秒已經有相當嘅分別。暫時未熟嘅話揸慢啲,甚至望少少側鏡咁扭

第二,偷位,例如片入面咁轉右嘅話,可以預早扭左少少架車,俾自己有更多位轉彎
試過先知,好難答你,始終架車冷氣幾凍、副偈幾精神、架車幾凹都好主觀,偈油你揸三幾個月自己都會換
最緊要係自己鍾意,揸落啱feel嘅車唔係咁易搵

試咗先啦巴打
巴打新p幾日 麥春都唔識
做左申手黨
無搶過我軚 但話我擰頭唔多 已經擰到身都郁埋都話未夠 點搞
呢個有少少似跑馬地試場出口
唔多係指次數定幅度先

直路無車就擰多啲

轉線Cut線又大動作啲擰完望前再轉線

停車開車前就望鏡望盲先出
私家車行停車場同巴士行馬路一樣,轉左追右,轉右追左
又唔好咁講
呢度個個都P過,未P過嘅都係因為想P先喺度
睇車就啱咖喇,係直正揸車嘅第一步

不過每個人想要嘅嘢唔同,同埋揸上手嘅感覺好緊要(我身邊揸咗十年車以上嘅朋友個個都係咁講),所以先咁講

唉今日考元朗肥咗 又要揞多幾千銀考多次
我已經進化到我單手揸軚師父都唔理我
不過就屌我成日唔認路
行澤安除左大埔道嗰條其餘兩條都唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞