召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
4月20過期?
咁你整過吧啦
唔會,總之唔好鎖肽,唔好落右腳,唔好死火就得
利伸: 試過而且pass
我考時係到箭嘴前brake 一入箭嘴吊clutch
望右睇有冇車 攞左 冇車上緊黎 繼續扭出去
扭完出去開始慢慢放clutch比油 再扭左埋燈位
燈位前先磨擦點再brake
望有咩車跟尾 見到一堆私家車跟我
都諗住唔會咁順利過線
轉燈開車後 跟我尾私家車竟然唔cut 我
第三架cut左出右線竟然慢車讓我
變成佢地打partner 幫手block 曬後車
頓時覺得人間有情
但我師傅有係開考前幫我揀考官
揀左個好人官 再捕住個官返左黎先叫我報到
我轉出去大埔道個燈位果陣
後面都有學神幫手block我車👻
佢之後長期吊我尾去到直上南昌街一早閘停左後面既車
幫我隔左d推車jj 最尾成功攞牌 real 學神間人間有情
唔同意踩盡左極力子你架車仲識郁=空波滑行呢個概念
分返上斜平路同落斜三個情況
上斜/平路: 你踩盡clutch再起clutch到磨擦點
踩盡clutch後到磨擦點前架車一路都去緊 但個官唔會當你空波滑行 因為個官feel 唔到架車有突然加速標前
落斜停車: 先踩brake 再起clutch到磨擦點 如果brake 踩唔夠重 你係會係起clutch到磨擦點前feel 到架車標前左一下 呢個情況就係空波滑行
所以應該係踩盡左clutch導致架車係冇引擎動力既情況下加速就等於空波滑行
著到燈應該ok嘅
利興街雙程路,好多時轉入去就有死車。如果有對頭車就要停車,一波起步就要即刻騎出去 如果一波騎緊線又冇對頭車,有冇需要轉二波
仲要加埋當時情況係你準備減慢車速/停車
因為落斜踩clutch升上一波段時 架車加緊速既
如果講到落斜長期踩實clutch 搞到架車冇動力咁衝住去 呢個情況當然係空波滑行
我師傅都有提我如果有學車跟尾就最安全
跟學車尾就要小心佢死火
跟的士,小巴尾就要留一段距離
因為的士小巴會隨時停上落客
負評完講解下
等我學習下
Thx
早幾個月同樣地點考過一次 除咗唔俾揸嘅樂活道之外都操到熟晒 上次考樂活道 嗰陣上大斜路起唔到步 不斷死火所以決定轉自Van再嚟過
係,話說今日練車行九龍塘會嗰條大街,原本行緊左線輕輕鬆鬆,點知中線架的士cut過黎,咁我都收慢俾佢cut次,點知佢10秒後又過返中線,之後又cut返過黎左線停車落客,搞到我急停 差點撞埋去到,師傅嬲到係咁按響

之後揸過去永考街練,行行下架小巴喺小路無視我衝咗出來大路,之後成程仲要閃左燈,我以為佢落客,點知閃住左燈衝走咗無停過 結果師傅又屌9佢一獲
要做幾多年先唔使賠
二字 行貨DELUXE 版 天幕頂 電子恆溫冷氣 泊車感應 牌費11月尾 5萬公里 40k 貴唔貴 點比較抵唔抵買
咩牌子咩model?
牌面睇落去價錢ok呀 牌費又長
但係詳細都要見到實車先知
話時話,考中型貨車/巴士你地會唔會拎頭做shoulder check?
各位巴絲想問下車房係咪星期日都唔開
因為睇完車後同賣家夾過時間 大家都返shift 得星期日先就到
想上架睇一睇部車
我有p 牌 未出車牌 點出車牌
點check 二手車
我識有一間會開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞