召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
聽日朝早再考沙田 想乞句加油
加油,淡定有錢淨
口試係考咩架?
小組討論(誤)

考商用車會畀一張紙你,上面有6條題目,考試時會問你三條,要答啱晒先得
中重型/掛接/巴士都有小小唔同(小巴我唔知啦),到你學嗰陣師傅會畀你
壞消息 肥左
好消息 下次補兩堂唔補十堂
咩係廢氣剎車系統
落長命斜有咩注意
之類
今次肥啲咩?
大涌橋右轉
考牌官話我 早左少少拎 有少少迫到右邊線
肥咗咁多次咩感覺
唔緊要,下次幾時?
到依家洗咗幾多丫 點解咁想考到 儲牌?
澤安出試場前條讓線
師父叫我繼續用2波印brake加踩一半極力子
冇車就出
但我見到有人話咁樣係空波滑行
我有次試過諗住落返一波比佢㩒住叫我千其唔好轉一波
咁即係點啊
三萬幾喇
係呀 儲牌
哩個係吊緊極力子
唔係空波滑行
其實喺暗斜泊位踩盡極力子嘅滑行方向同你想移動嘅方向一樣,會唔會當空波滑行
最簡單黎講踩盡左極力子你架車仲識郁=空波滑行
2波踩極力子,唔係轉波/停車,已經confirm 左多位師父,考官嚴起上來,有權視作空波滑行
唔知p牌有無人開tg group,搵過下好似無,想搵同人傾下新手揸車既問題
你落一波轉完個下,係唔係跟手停係讓路線,然後俾佢話?
我想問越障礙物之後打左墱轉左 嗰喥使唔使望盲點?姐係成個頭擰轉90度
因為教我嗰個師傅話唔使 只係望鏡就OK
我上網睇D片有D師傅左邊都擰 想問下邊個先真
一定要咁做tim 啦,祖哥都係咁教,任何情況下,只要車停左 就算一秒 都要1波起波(我指考試,你考到牌3波起步都冇人話你)
因為2波起行有機會死火,或者會急速標前
你可以睇祖哥教室,依點佢講得好清楚
唔係
我係二波行嗰段路仔
跟住就到讓線諗住轉一波慢慢出
一擺隻手上支棍到佢即刻㩒住我隻手
叫我千其唔好轉
佢話印住brake加踩一半極力子就得
有車就落曬極力子停,冇車就繼續行
千其千其唔好轉咁話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞