召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (45)

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
想請問棍波讓路位, 我駕緊二波:

(1) 踩剎車 and 極力子, 停定後拉手制,入空波
(2) 踩剎車 and 極力子, 停定後拉手制,入一波等機會出
(3) 踩剎車 and 極力子,轉返一波去摩擦點,準備出大路?

老遠見到冇車黎緊就1但唔洗拉手掣踩實個brake就得
之後做樣望右望左再望右
繁忙或者明知大路有車就1但拉手掣
考試時無論咩情況都好唔好2同3,特別係3
因為咁樣做係好傷車又易死火都埋係離合器控制不當,就算你考左牌都唔好3
有牌既話就2不過踩實brake就得
1 用嚟考試
2 用嚟過燈位,支燈好耐你又未到
3 拎到牌先好咁用啦
考掃桿埔朝早9點
係咪最早考嗰批
3就有牌都咪鬼用啦
完全冇咁既需要
長期摩擦點其實好傷極力紙架
要起步果陣先再升極力紙比油行啦
利申棍波車職業司機
姐係唔使轉一波直接2波停
佢意思應該係叫你唔洗hold死喺摩擦點
踩實極力子同brake直接轉一波
出嗰陣先放極力子
但我上次考忠義街,唔同線
我想考何文田係咪勁難有冇得打過去問可唔
可以轉
利申岩岩完筆試
考牌上2波不嬲可以直接停
實際上6波都係咁停落黎
何文田有幾個試場喎
可以去改期排過隊尾
之後隨機抽一個試場
所以4條線就上4堂加考之前上多堂?
鴨駕考試想問過死車問題
自己線有幾0架死車,騎線出去之前要望有冇對頭車,如有就停低冇就騎出去。
但如果過死車中途,對頭先有車應該點做?
係咪夠位就繼續直過,唔夠位(eg. 左右邊都有死車)先要停?
如果讓路口前次次都轉一波停車會唔會肥佬?
望鏡,確定後面安全,減速再停車
俾自己信心啦 條條路線一到繁忙時間都難㗎啦 冇得避嘅係我就學咗先講
可以申請轉去港島,但港島仲難啦
而齋改期只會編番同一個試場俾你
Ching 你師傅會唔會比你學禁學路線?
考試既話,讓字路口係就算冇車都要停,但係唔洗拉手制,停字就一定要停+拉手制
同埋停車前最好轉返一波,就算二波停左既話最好都即刻手制空波,為免考試太緊張唔記得咗,二波當一波開車既話會死火
即係有對頭車就算夠位都要停
但咁樣brake 同極力子一齊放,會唔會怕溜後?
Thx 巴打我經常讓路線前二波停車都唔到位/過界,如果一波停會好好多
真實揸車黎講
溜後果一兩吋冇乜所謂
你細心留意好多車斜路起步都會咁
我就習慣鬆到摩擦點等佢有小小力
再瞬間鬆brake比大油再升起離合器
如果載得d貨唔重既話可以做到一吋都唔溜後
因為油渣車1波摩擦點既力已經夠推起佢
如果有車貼得緊咪拉返手掣用傳統起步法囉
(巴士小巴同貨車成日都貼哂你屎忽
不過我呢d做法你有牌先好咁做
建議你練多d 2波直接停
你2轉1架車會因為engine brake dup到好應
果種感覺會好唔舒服
同埋2轉1你要hold耐d摩擦點唔係會chok到飛起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞